FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, smjer Crobexa neizvjestan

Autor: scvi
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Na kraju tjedna očekuje se mirno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a kako zasad nema novih poslovnih vijesti, smjer kretanja Crobexa je neizvjestan.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,53 posto, na 1.766 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,41 posto, te se nakon tri dana ponovno vratio iznad psihološki važne razine od 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,7 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, s 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,34 posto, na 265 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Atlantic grupe, čija je cijena ojačala 1,92 posto, te Diokija, čija je cijena potonula 3,91 posto.

„Nadam se da će se danas nastaviti rast Crobexa, no pribojavam se da bi domaće tržište ponovno moglo utonuti u stagnaciju, kao što smo to dosad mnogo puta vidjeli u proteklim mjesecima. S obzirom da je kraj tjedna, vjerojatno će trgovanje biti nešto mirnije“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer su slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci podržali uvjerenje ulagača da će američka središnja banka i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,62 posto, dok je S&P 500 porastao 0,33, a Nasdaq indeks 0,56 posto.

No, na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagače zabrinjava rast kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca, što ukazuje na zaoštravanje novčane politike tamošnje središnje banke.

„Nove smjernice investitorima danas bi mogli dati indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj i narudžbe trajnih proizvoda u SAD-u. No, bez obzira kakvo će danas raspoloženje prevladati na inozemnim burzama, mislim da ono neće imati značajnijeg utjecaja na domaće tržište jer je u zadnje vrijeme slaba korelacija između našeg i vanjskih tržišta“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙