FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi ponovno u minusu, iznenadio pad potrošnje

Autor: scvi
ZAGREB, 5. studenog 2013. (Hina) - Nakon blagih jutrošnjih dobitaka, indeksi Zagrebačke burze bili su oko podneva u minusu, jer osim što je tržište i dalje pod pritiskom loših poslovnih rezultata domaćih kompanija, neugodno je iznenadio i pad potrošnje u Hrvatskoj u rujnu.

Nakon blagih dobitaka na početku trgovanja, oko podneva Crobexi su promijenili smjer i sada su u negativnom području. Trenutno je Crobex indeks u minusu 0,14 posto, na 1.748 bodova, a Crobex10 0,11 posto, na 984 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,34 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„Nakon jutrošnjih blagih dobitaka, Crobexi su sada ponovno u minusu. Tome je vjerojatno pridonio i podatak o neočekivanom padu potrošnje u rujnu. U najvećem fokusu dionica je AD Plastika. Općenito, tržište je i dalje pod pritiskom loše sezone objave financijskih izvješća kompanija“, ističe Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

U rujnu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano pao za 0,5 posto na godišnjoj razini, čime je nakon četiri mjeseca prekinut trend rasta potrošnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao 0,5 posto.

Time je prekinut trend rasta potrošnje, koji je trajao od svibnja, a vrhunac dosegnuo u kolovozu, kada je promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto.

Pad potrošnje nitko nije očekivao. Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala rast potrošnje u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1 do 1,8 posto.

Na burzi je najveći promet do podneva ostvaren dionicom AD Plastika, u visini od 1,64 milijuna kuna. Cijena te dionice oslabila je 0,51 posto, na 130 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, sa 701.000 kuna prometa. Cijena joj se blago oporavila, za 0,22 posto, na 166,44 kune.

U mirnom trgovanju, među likvidnijim izdanjima po padu cijene za 2,46 posto izdvaja se dionica Atlantske plovidbe. Njome se trenutno trguje po 345,1 kunu.

Znatniji rast cijene, pak, ostvarila je dionica Atlantic grupe, za 0,71 posto, na 667,5 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙