FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nove smjernice dat će Ericsson i podatak o proizvodnji

Autor: scvi
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nastavak niskog prometa i malih oscilacija Crobexa, dok investitori čekaju objavu financijskog izvješća Ericssona Nikole Tesle, a nove smjernice mogao bi im dati i podatak o industrijskoj proizvodnji u rujnu.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,11 posto, na 1.762 boda, a Crobex10 0,17 posto, na 997 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je upola manje nego u petak.

Niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet – najbliže tome bila je dionica HT-a, s prometom od 990.000 kuna. Cijena joj je stagnirala na 169,89 kuna.

Od poslovnih izvješća, jučer je Viadukt izvijestio da je u trećem tromjesečju ostvario znatan rast profitabilnosti - EBITDA je porasla 18 posto na godišnjoj razini, na 12,34 milijuna kuna, a operativna dobit iznosi 2,82 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju tvrtka zabilježila gubitak od 0,44 milijuna kuna. Istodobno, prihodi te tvrtke pali su 6,4 posto.

Cijena dionice Viadukta poskupila je jučer 0,4 posto, na 257 kuna, no uz slab promet.

„I danas očekujem niske promete na domaćem tržištu i neznatne promjene Crobexa jer se bliži vrhunac sezone objave financijskih izvješća kompanija za prvih devet mjeseci, koji se očekuje u srijedu. U fokusu investitora bit će dionica Ericssona Nikole Tesle jer ta kompanija danas objavljuje rezultate poslovanja“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičara u Raiffeisenbank Austria.

Dodaje i kako bi nove smjernice investitorima mogao dati podatak o industrijskoj proizvodnji u rujnu.

Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju njezin pad šesti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 0,4 i 3,0 posto. Bio bi to manji pad nego u kolovozu, kada je proizvodnja potonula 3,5 posto.

Od poslovnih vijesti, Dalekovod je izvijestio da je dobio dva nova ugovora s ukrajinskim naručiteljem tvrtkom Ukrenergo, za poslove izgradnje i rekonstrukcije dalekovoda – prvi je vrijedan 11,1 milijun eura bez PDV-a, a drugi 18,5 milijuna eura bez PDV-a.

A na Wall Streetu je u ponedjeljak, nakon opreznog trgovanja, S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, jer se ulagači nadaju da američki Fed neće smanjivati poticajne monetarne mjere do iduće godine.

S&P 500 indeks ojačao je 0,13 posto, na 1.762 boda, dok je Dow Jones oslabio 0,01 posto, na 15.568 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 3.940 bodova.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale jer su ulagači suzdržani nakon rasta tržišta posljednjih tjedana, a uoči odluke američke središnje banke o monetarnoj politici.

I na europskim se burzama danas očekuje oprezno trgovanje.

„Ne očekujem da će kretanja na inozemnim burzama imati većeg utjecaja na domaće tržište“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙