FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica HT-a, indeksi u blagom plusu

Autor: scvi
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, uz nešto veći promet nego jučer, pri čemu je u fokusu investitora dionica HT-a, čija se cijena ponešto oporavila.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,37 posto, na 1.766 bodova, opravivši se nakon jučerašnjeg pada za 0,44 posto.

Crobex10, pak, ojačao je 0,67 posto, na 1.001 bod, prekinuvši tako 6-dnevni negativni niz. Nakon što je jučer nakratko spuznuo ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova po prvi puta u ovoj godini, danas se uspio vratio iznad nje.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva gotovo 4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, 2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,16 posto, na 170,16 kuna.

S prometom od 526.000 kuna, slijedi dionica Valamara. Cijena joj je ojačala 0,1 posto, na 158 kuna.

„Crobexi su danas prekinuli negativni niz, pri čemu je u fokusu investitora dionica HT-a, koja bilježi oporavak cijene. Kako nema novih vijesti, vjerujem da do kraja dana indeksi neće bilježiti veće promjene“, ističe Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

U mirnom trgovanju, po skoku cijene za nešto više od 6 posto ističe se redovna dionica Adria. Istodobno, po padu cijene za 5,8 posto, izdvaja se dionica HUP-a Zagreb.

U međuvremenu, poljski mediji objavili su da je kemijska grupa Azoty zainteresirana za kupnju Petrokemije. Grupa Azoty, najveći proizvođač gnojiva u Poljskoj i drugi po veličini u Europi, želi dodatno povećati svoj tržišni udio i traži nove prilike za akvizicije, pišu tamošnji mediji, oslanjajući se na neslužbene informacije.

Petrokemija je u većinskom državnom vlasništvu hrvatske države koja u kompaniji drži 50,6 posto dionica. Trenutno traju aktivnosti pronalaženja strateškog partnera za tu tvrtku, u skladu s odlukom Vlade.

Cijena dionice Petrokemije skočila je 4,8 posto, na 182 kune, no uz promet od svega 33.500 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙