FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi i dalje biti pod pritiskom slabih gospodarskih izgleda

Autor: scvi
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Nakon jučerašnjeg pada Crobexa pod utjecajem objave podataka Eurostata o stanju državnih financija u 2012. godini, prema kojima bi Hrvatska uskoro mogli ući u proceduru smanjenja prekomjernog deficita, ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuje promjena smjera Crobexa, koji bi mogli stagnirati uz negativni predznak.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer pao 0,44 posto na 1.760 bodova, a Crobex10 0,66 posto, na 994 boda.

Prema tehničkoj analizi, oba indeksa ušla su u područje preprodanosti prema pokazatelju tehničke analize RSI.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,7 milijuna kuna, te je bio otprilike 4,5 milijuna veći nego u petak.

Uz to, u blok transakciji povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je 2,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 261,5 kuna.

Više od polovine redovnog prometa odnosi se na dionicu HT-a, čija je cijena potonula 2,6 posto, na 168,75 kuna, čime je najviše doprinijela padu Crobexa.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom AD Plastika, čija je cijena ojačala 0,42 posto.

„Objava podataka Eurostata o stanju državnih financija u 2012. godini, prema kojima bi Hrvatska uskoro mogli ući u proceduru smanjenja prekomjernog deficita(EDP), negativno je jučer utjecala na domaće tržište“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Hrvatska uskoro ulazi u EDP jer je, prema podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države lani iznosio 5 posto bruto domaćeg proizvoda.

EDP je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

I dok oporba i analitičari poručuju da je vrijeme za snažnije rezove u potrošnji, ministar financija Slavko Linić razmatra daljnje povećanje poreza.

„Slabi izgledi domaćeg gospodarstva za 2014. godinu vjerojatno će i dalje negativno utjecati na domaću burzu“, smatra Harambašić Nereau.

Stoga ona i danas očekuje nastavak negativne stagnacije indeksa.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer se otvara pitanje nisu li dionice precijenjene, s obzirom da je S&P 500 prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u povijesti, a da poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Dow Jones oslabio je 0,05 posto, na 15.392 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 1.744 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.920 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači nemaju volje znatnije mijenjati pozicije nakon jučerašnje stagnacije cijena dionica na Wall Streetu, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

„U fokusu investira bit će dugo očekivano izvješće o zaposlenosti u SAD-u u rujnu, a smjernice bi im mogli dati i rezultati poslovanja američkih kompanija“, zaključuje Harambašić Nerau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙