FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 2. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

LONDON - Špijunske agencije u zapadnoj Europi surađuju u masovnom nadzoru interneta i telefonskih komunikacija kao i njihove američke kolege koje kritiziraju europske vlade, piše u subotu Guardian. Pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, Guardian navodi da agencije prisluškuju komunikacije putem optičkih kablova i tajno surađuju s privatnim telekomunikacijskom tvrtkama. Guardian navodi Njemačku, Francusku, Španjolsku, Švedsku i Nizozemsku kao zemlje u kojima obavještajne agencije razvijaju takve metode u suradnji s kolegama, uključujući britansku agenciju GCHQ. Izvješće bi moglo dovesti u neugodnu situaciju vlade tih zemalja, osobito njemačku i francusku, koje su najglasnije prosvjedovale zbog američkog masovnog prisluškivanja europskih komunikacijskih mreža koje je razotkrio Snowden.

TBILISI - Gruzijski premijer, milijarder Bidzina Ivanišvili, imenovao je u subotu svog bliskog suradnika, ministra unutarnjih poslova Iraklija Garibašvilija (31), za nasljednika koji će ga zamijeniti koncem studenoga nakon njegove ostavke u vladi. Garibašvili treba preuzeti dužnost 24. studenoga pošto ga potvrdi parlament u kojemu većinu ima Gruzijski san, Ivanišvilijeva koalicija i pošto novi predsjednik prisegne na dužnost 17. studenoga. Nakon ustavnih promjena premijer će imati veće ovlasti od predsjednika države. Giorgi Margvelašvili, također blizak Ivanišviliju, nadmoćno je pobijedio na predsjedničkim izborima te će zamijeniti energičnog Mihaila Sakašvilija. Ivanišvili koji tvrdi da je nakon pobjede u utrci sa Sakašvilijem na parlamentarnim izborima 2012. ostvario sve što je bio planirao, odavno je najavio da će se povući nakon predsjedničkih izbora i posvetiti se civilnom društvu.

MIRANŠAH - Glavno vijeće pakistanskih talibana sastaje se u subotu kako bi izabralo nasljednika Hakimulaha Mehsuda koji je u petak poginuo u napadu američke bespilotne letjelice, a njegovo je imenovanje važno za budućnost mirovnih pregovora s vladom u Islamabadu. Hakimulah Mehsud je ubijen u petak u napadu bespilotne letjelice blizu Miranšaha, prijestolnice Sjevernog Vaziristana, uporišta džihadističkog pokreta na tom području. Ubijen je dok se premijer Navaz Šarif priprema poslati izaslanstvo u plemenska područja kako bi uspostavio vezu s pobunjenicima radi eventualnih mirovnih pregovora. Šarif se nada pregovorima prekinuti talibanske napade u kojima je od 2007., kada je osnovan TTP, ubijeno više tisuća ljudi u zemlji.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ponovo se usprotivio planu da se novac njemačkih poreznih obveznika koristi za spašavanje europskih banaka u financijskim teškoćama, u razgovoru za njemački list koji će se objaviti u nedjelju. "Novac poreznih obveznika neće se koristiti za spašavanje banaka, a još manje novac fonda za pomoć eurozoni, ESM-a", Europskog stabilizacijskog mehanizma, rekao je Schaeuble za nedjeljni broj njemačkog tjednika Tagesspiegel am Sonntag. Konzervativci kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati, koji trenutačno pregovaraju o sastavljanju buduće njemačke vlade, suglasni su o tom pitanju, rekao je Schaeuble koji će svoje stajalište braniti na pregovorima o bankovnoj uniji u studenome na sastanku ministara financija Europske unije.

MOSKVA - Nadežda Tolokonikova, jedna od dviju članica punk skupine Pussy Riot, koje služe zatvorsku kaznu jer su uvrijedile crkvu i vlast, nije viđena od 24. listopada kada je prebačena u drugi zatvor, javljaju mediji pozivajući se na njezina supruga. Njezin suprug Pjotr Verzilov rekao je za portal Buzzfeed kako vlasti žele njegovoj ženi prekinuti svaku vezu s vanjskim svijetom. Tolokonikova je dvaput štrajkala glađu i optužila je vlasti da je kažnjavaju zbog prosvjeda. Većina Rusa smatra svetogrđem to što je njezina skupina izvela u katedrali, no zatvorska kazna izrečena zbog toga potaknula je prosvjede iz cijelog svijeta. Mordovija, nekih 445 kilometara istočno od Moskve, bio je radni logor u doba represivnog sustava Gulaga što ga je uspostavio sovjetski diktator Josif V. Staljin.

VARŠAVA - U Poljskoj i baltičkim državama počele su u subotu velike vojne vježbe NATO-a pod nazivom "Nepokolebljiv duh" u kojima do 9. studenoga gotovo 6.000 vojnika i drugog osoblja uvježbava sposobnosti Sjevernoatlantskog saveza za kolektivnu obranu od potencijalnog napada. U vježbama sudjeluju vojnici 25 zemalja. Uz članice NATO-a sudjeluju i vojnici Finske, Švedske i Ukrajine, a glavni dio odvija se u Poljskoj i Latviji. Vojne vježbe zamišljene su kao test spremnosti NATO-ovih snaga za brzo djelovanje (NRF) za obranu od potencijalnog napada, a prvi put se odvijaju u tom području na granici s Rusijom i Bjelorusijom.

SARAJEVO - Dosadašnja iskapanja masovne grobnice Tomašica kod Prijedora potvrdila su kako je riječ o mjestu na kojemu su pokopani posmrtni ostaci stotina Hrvata i Bošnjaka ubijenih na širem području Prijedora, prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Ekshumacija masovne grobnice kod rudnika Tomašica počela je 3. rujna i do sada su pronađeni posmrtni ostaci 390 osoba. Pritom su pronađena 233 kompletna kostura dok su ostalo dijelovi tijela. Forenzičari su potvrdili da je Tomašica primarna masovna grobnice iz koje je dio tijela naknadno premješten na lokalitet Jakarine kose gdje su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci 373 žrtve. Procjena je kako je u Tomašici bilo pokopano najmanje 800 žrtava što ovu grobnicu čini jednom od najvećih koje su do sada otkrivene.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙