FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 2. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

VARŠAVA - U Poljskoj i baltičkim državama počele su u subotu velike vojne vježbe NATO-a pod nazivom "Nepokolebljiv duh" u kojima do 9. studenoga gotovo 6.000 vojnika i drugog osoblja uvježbava sposobnosti Sjevernoatlantskog saveza za kolektivnu obranu od potencijalnog napada. U vježbama sudjeluju vojnici 25 zemalja. Uz članice NATO-a sudjeluju i vojnici Finske, Švedske i Ukrajine, a glavni dio odvija se u Poljskoj i Latviji. Vojne vježbe zamišljene su kao test spremnosti NATO-ovih snaga za brzo djelovanje (NRF) za obranu od potencijalnog napada, a prvi put se odvijaju u tom području na granici s Rusijom i Bjelorusijom.

LOS ANGELES - Agenti FBI-ja u subotu su istraživali pozadinu slučaja i potencijalni motiv naoružanog muškarca koji je na prepunom terminalu u međunarodnoj zračnoj luci u Los Angelesu (LAX) otvorio vatru, pri čemu je smrtno stradao nenaoružani savezni agent, a ranjeno šest osoba. Vlasti su u petak izvijestile da je napadač 23-godišnji Paul Anthony Ciancia. U pucnjavi na terminalu br. 3 ranila ga je i uhitila policija. U petak navečer FBI-jevi agenti su uz nalog za pretres pretražili napadačev dom u Los Angelesu, rekla je glasnogovornica Laura Eimiller, dodavi da je bio naoružan jurišnom puškom. Ciancia je američki državljanin, a prema prvim saznanjima djelovao je sam.

SARAJEVO - Dosadašnja iskapanja masovne grobnice Tomašica kod Prijedora potvrdila su kako je riječ o mjestu na kojemu su pokopani posmrtni ostaci stotina Hrvata i Bošnjaka ubijenih na širem području Prijedora, prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Ekshumacija masovne grobnice kod rudnika Tomašica počela je 3. rujna i do sada su pronađeni posmrtni ostaci 390 osoba. Pritom su pronađena 233 kompletna kostura dok su ostalo dijelovi tijela. Forenzičari su potvrdili da je Tomašica primarna masovna grobnice iz koje je dio tijela naknadno premješten na lokalitet Jakarine kose gdje su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci 373 žrtve. Procjena je kako je u Tomašici bilo pokopano najmanje 800 žrtava što ovu grobnicu čini jednom od najvećih koje su do sada otkrivene.

MOSTAR - Pripadnici više policijskih agencija pronašli su na području Tešnja u sjeveroistočnom dijelu BiH više stotina projektila što se dovodi u vezu s ranijim pronalaskom golemog vojnog arsenala u toj općini, izvijestili su u subotu mediji u BiH. Na području lokaliteta Trešnjev panj u općini Tešanj po preliminarnim procjenama otkriveno je 500 granata kalibra 84 mm za bestrzajni top. Kako su izvijestili iz Državne policijske agencije (SIPA), prema raspoloživim obavještajnim podacima navedeno oružje može se dovesti u vezu s oružjem koje su pripadnici SIPA-e u srpnju pronašli u selu Kaloševići na području iste općine.

TOKIO - Japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida i ministar obrane Itsunori Onodera usuglasili su se u subotu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom obrane Sergejem Šojguom u pogledu zajedničke borbe protiv terorizma i piratstva, unatoč međusobnim razmiricama oko teritorijalnih pitanja koje su i dalje prisutne između dviju zemalja. Promatrači ocjenjuju da je riječ o sigurnosnom razgovoru bez presedana. Ministri su razgovore "2+2" održali u Tokiju. To su prvi razgovori o pitanjima vezanim uz obranu, kao i o diplomatskim pitanjima između dviju zemalja, koje još uvijek nisu izgladile međusobne razmirice oko teritorijalnih problema, preciznije oko Kurilskog otočja.

HANGZHOU - Kina, jedina zemlja koja još uvijek sustavno koristi organe pogubljenih zatvorenika pri operativnim zahvatima transplantacije, planira prestati s tom kontroverznom praksom do polovice iduće godine, rekao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva zdravstva Huang Jiefu. Do polovice 2014. od svih će se bolnica koje imaju dozvolu za presađivanje ljudskih organa zatražiti da prestanu koristiti organe pogubljenih zatvorenika te da u tu svrhu upotrijebe samo dobrovoljno donirane organe, evidentirane u nacionalnom donorskom sustavu koji je u Kini još u povojima, kazao je bivši zamjenik ministra zdravstva koji trenutno vodi reformu sustava transplantacije organa Huang Jiefu. Zaliha ljudskih organa u Kini ne zadovoljava potrebe zdravstva, djelomično i zbog tradicionalnog vjerovanja prema kojemu tijela moraju biti pokopana ili kremirana neoskvrnuta.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙