FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 2. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na svome je Facebook profilu reagirao na jučerašnju propovijed pomoćnog zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića, poručivši mu da se ugleda na papu Franju, te istaknuvši kako je nakon Pozaićevih poruka uvjeren da nije pročitao ni jednu papinu knjigu. "Je li mons. Pozaić pročitao bar jednu knjigu koju je napisao papa Franjo!? Nakon još jedne njegove 'propovijedi' siguran sam da nije, jer papa Franjo kaže: 'Užasavam se intelektualaca koji nemaju talenta i etičara koji u sebi nemaju dobrote... . Etika je cvijet ljudske dobrote. Ukorijenjena je u sposobnosti da budemo dobri, koju posjeduje čovjek ili društvo. Inače se pretvara u moraliziranje, lažnu etiku i na kraju u vrhunac licemjerja'. Pametnome dosta!", napisao je Jovanović na Facebooku.

ZAGREB - Aktivisti iz Građanske akcije osudili su jučerašnje poruke koje je na misi u povodu blagdana Svih svetih uputio zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, prozivajući ga da navodima o "zločinačkoj ideologiji trenutačnog režima" i "nametanju ideologije pranja mozga" umjesto poticanja humanizma i ljubavi zapravo potiče mržnju i podjele. "Živimo u demokratskom društvu gdje je govor slobodan, ali pod uvjetom da ne ugrožava druge. Govor mržnje i sada je zabranjen, baš kao što je bio u komunistička vremena koja svojom retorikom i primitivnim stavovima evociraš. Shvati, nije 1945., nego 2013.", poručuju mons. Pozaiću iz Građanske akcije u današnjem priopćenju.

ZAGREB - Ministar turizma Darko Lorencin posjetit će World Travel Market (WTM), vodeće globalno događanje za industriju putovanja koje se od 4. do 7. studenoga održava u Londonu. Ministarstvo turizma danas je priopćilo kako će ministar Lorencin posjet sajmu, kojega mnogi nazivaju i jednom od najznačajnijih svjetskih turističkih burzi, iskoristiti za brojne susrete i sastanke s ključnim ljudima iz industrije putovanja, ali i za sudjelovanje na ministarskom summitu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i WTM-a.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je danas da je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), kao tijelu koje je uz Ustavni sud nadležno za provedbu prvog referenduma koji su zatražili građani, uputila prijedlog za imenovanje svojih članova u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu. "Pod uvjetom da Hrvatski sabor donese Odluku o raspisivanju državnog referenduma potrebno je prethodno poduzeti sve prikladne mjere kako bi se osigurala zakonitost i tajnost glasovanja te kako bi se spriječile sve eventualne nepravilnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom glasovanja ili zbrajanja glasova", stoji u prijedlogu koji je DIP-u uputio koordinator pravnog tima Inicijative Krešimir Planinić.

ZAGREB - Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske danas su od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražili da Saboru predlože da odmah Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja koje predlaže inicijativa U ime obitelji, ističući da se o pitanjima ljudskih prava ne smije odlučivati na referendumu. Udruge upozoravaju da je, unatoč tomu što su članovi Vlade i predstavnici SDP-a kroz svoje izjave u javnosti pokazali kako su svjesni da se o pitanjima ljudskih prava ne bi nikada trebalo odlučivati na referendumu, Vlada odbila zaštititi prava manjina.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno (BUZ) danas je nevjerojatnom i grotesknom ocijenio mogućnost da oko 50 tisuća umirovljenika ne dobije mirovinu za listopad zbog toga što nisu dostavili svoj OIB, upozoravajući da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) do tog podatka za svakog svog korisnika mogao doći kontaktirajući Poreznu upravu koja je po službenoj dužnosti građanima određivala OIB. Mogućnost da bez mirovine za listopad ostane 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva, koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj, o čemu su zvjestili mediji, BUZ smatra iživljavanjem vlasti nad umirovljenicima.

VUKOVAR - U spomen na 59 branitelja i mještana, poginulih i nestalih tijekom agresije i okupacije vukovarskog gradskog naselja Lužac, vijence su danas položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, braniteljskih i stradalničkih udruga te izaslanstva grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i HDZ-a. Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu molio je fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja, koji je poručio kako nije svaka vrsta mira pravi mir. Podsjetio je kako se mir pod svaku cijenu u Evanđelju Isusovim riječima naziva lažnim mirom.

SLAVONSKI BROD - Godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda, građani Slavonskog Broda danas će se ponovno okupiti prosvjedujući što se problem onečišćenja zraka, koje stiže iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu s bosanskohercegovačke strane Save, sporo ili nikako ne rješava. Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative "Kad ako ne sad" održat će se u 19 sati na središnjem gradskom trgu.

OSIJEK - Nepoznata osoba noćas je sa zgrade Vijeća nacionalnih manjina u Osijeku skinula i odnijela ploču s latiničnim i ćiriličnim natpisima, a takva je ploča s iste zgrade skinuta i prošloga petka. Osječko-baranjska policija jutros je izvijestila da je nepoznati počinitelj ploču ukrao tijekom noći, sa zgrade u Kišpatićevoj ulici. Taj vandalski čin, koji se dogodio po drugi put u tjedan dana, osudili su osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i Gradska uprava.

ZAGREB - Na današnji Dušni dan od jutra je povećan broj putnika prema Kaptolu, odakle voze autobusi na zagrebačka groblja, ali gužve i čekanja nema, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET). U prometu je sada osam dodatnih autobusa prema Mirogoju te četiri prema Miroševcu. U promet će se, prema potrebi, uključivati dodatni prijevozni kapaciteti, kažu u ZET-u.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙