FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 1. studenog 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanski glumac Rowan Atkinson, najpoznatiji po ulozi Mr. Beana, smrtno ozbiljna lica primio je od kraljice Elizabete odlikovanje koje mu je dodijelila za bogatu karijeru tijekom koje je do suza nasmijavao njezine podanike.Komičar nije želio davati izjave, a dok je primao odlikovanje u Buckinghamskoj palači ostao je suzdržan i ozbiljan.Tragikomičan lik Mr. Beana, "velikog djeteta u tijelu odrasle osobe", koji je godinama stvarao, devedesetih mu je godina donio svjetsku popularnost. Okorjeli nespretnjaković uglavnom se izražava grimasom i neartikuliranim glasovima, a zaštitni znak su mu sako od tvida, prekratke hlače i plišani medvjedić Teddy.Vjeran antijunaku, Rowan Atkinson je na filmu utjelovio lik nespretnog agenta Johnnyja Englisha "u službi njezinog veličanstva", parodije Jamesa Bonda, a poznat je i po ulozi Edmunda Crne Guje u britanskoj humorističnoj seriji iz osamdesetih.

AHMEDABAD - Gradnja najvišeg kipa na svijetu počinje u četvrtak u Indiji, a njegovi promotori predviđaju da će biti dvaput viši od Kipa slobode. Djelo koje prikazuje Sardara Patela, heroja nezavisnosti Indije, također zvanog "čeličnim čovjekom", trebalo bi doseći 182 metra visine i biti podignuto na otoku u rijeci u saveznoj državi Gujarat. Kad bude dovršen, spomenik bi trebao biti četiri puta više od kipa Isusa Krista u Rio de Janeiru. Organizatori su najavili da će kip biti izgrađen od metalnog otpada, odnosno poljoprivrednih alata indijskih seljaka. "Ne želimo bilo kakav metalni komad, želimo komade koji dolaze od oruđa korištenog u radu seljaka", kazao je glavni zagovornik projekta Narendra Modi, visoki dužnosnik hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata. Kad je projekt pokrenuo u lipnju, Modi je zatražio od poljoprivrednika da daruju komad metala za taj "Kip jedinstva". Dužnosnici države Gujarat počeli su obilaziti 700.000 sela u čitavoj Indiji kako bi skupili komade od kojih će izgraditi kip. Troškovi projekta procjenjuju se na 25 milijardi rupija (300 milijuna dolara) financiranih iz javnih fondova i darova, prema vlastima te savezne države.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro ustvrdio je u srijedu da se njegov prethodnik Hugo Chavez, koji je preminuo u ožujku, i dalje ukazuje, posljednji puta u tunelu podzemne željeznice. Prema njegovim riječima radnici su u tunelu uočili kako se njegov lik pojavljuje i nestaje i pokazao je sliku navodnoga ukazanja na skupu u Caracasu. "Pogledaje taj lik, to lice. To su radnici slikali", kazao je smiješeći se. "Chavez je svagdje". Maduro je tijekom predizborne kampanje u travnju kazao kako je vidio Chaveza reinkarniranoga u malenoj ptičici a potom mu se ukazivao na planinama. Kritičari ga zbog toga ismijavaju.

SARAJEVO - Zaposlenik podružnice Hypo-Alpe-Adria banke iz Sarajeva, koji je krajem prošlog tjedna ukrao iz trezora više od 300 tisuća eura, od kojih je brzom intervencijom službe sigurnosti banke najveći dio vraćen, s dijelom tog novca uspio je neometano pobjeći u Tursku po izgovorom da "ide na kavu", prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz". Ista je osoba, međutim, prije toga ukrala i 120 tisuća konvertibilnih maraka (oko 60 tisuća eura), no taj novac iz neobjašnjivih razloga nije vraćen. "Kada smo ga otkrili, rekao nam je da ide na kavu i da će se ubrzo vratiti. Ali, više se nije vratio. Kasnije smo otkrili da je s koferom punim novaca pobjegao zrakoplovom u Istanbul, ali i da nedostaje 120 tisuća KM", kazao je "Avazov" izvor iz banke.Nevjerojatna krađa otkrivena je rutinskim provjerama koje su pokazale da je službenik "štimao" iznose novca pohranjenog u trezoru.Ostalo je međutim nejasno kako to da E.Đ. nije bio čak ni suspendiran nakon prve pljačke te kako su mu dopustili da, kada je to učinio i po drugi put, "ode na kavu" i više se ne vrati. Iz banke, međutim, krive službe sigurnosti u sarajevskoj i istanbulskoj zračnoj luci te postavljaju pitanje kako je uopće moguće proći kontrole, a da pritom nitko ne otkrije velike količine gotovog novca kojega je E.Đ. nosio sa sobom. Uprava banke za sada je stupila u kontakt s obitelji E.Đ. koja s njim pregovara o mogućem povratku u Sarajevo.

NEW YORK - Newyorško gradsko vijeće podiglo je u srijedu dobnu granicu za kupovinu cigareta i drugih duhanskih prozivoda s 18 na 21 godinu, prenose američki mediji. Time je New York postao najveći američki grad koji je uveo takvu zabranu i tek jedan od nekoliko u SAD-u koji pokušavaju onemogućiti pušenje među mladima podizanjem dobne granice za kupovinu. Vijeće je uz to utvrdilo da je najniža cijena kutije cigareta 10,50 američkih dolara a pojačao je i ovlasti policije i tužiteljstva u slučajevima nazakonite prodaje duhanskih proizvoda. "Znamo da se ovisnost o duhanu može razviti vrlo brzo nakon što mlada osoba proba pušiti pa je ključno da spriječimo pušenje mladih", navodi se u priopćenju gradonačlenika Michaela Bloomberga nakon što su nove mjere izglasane. U gradu je zabranjeno pušenje, osim u zatvorenim prostorima, i u gradskim parkovima i na plažama.

BERLIN - Bavarska policija u Landshutu, gradu na jugoistoku Njemačke, uhvatila je u hotelu impresivni primjerak crnog škorpiona, prenose njemački mediji. škorpion 'Euscorpius italicus' uhvaćen je u kupaonici hotelske sobe nakon što ga je zaposlenik hotela otkrio i pozvao policiju. Primerak dugačak nekoliko centimetara ležao je u kadi, priopćila je policija koja pretpostavlja da ga je 'zaboravio' netko od hotelskih gostiju. Životinju su preuzeli zoolozi koji kažu da se radi o bezopasnoj vrsti škorpiona koja živi na jugu Francuske i u Italiji i koja pripada redu najvećih škorpiona.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙