FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA - Ruski ronioci izvukli su iz jezera na području Čeljabinska možda najveći meteor do sada otkriven na Zemlji, prenosi BBC. Gromada od 570 kilograma mogla bi pripadati meteoru koji je eksplodirao i raspao se iznad toga područja početkom ove godine te je napravio rupu u ledu jezera Čebarkul promjera oko šest metara. Ukoliko se potvrdi da je izvađena stijena svemirskog porijekla bio bi to najveći meteor pronađen na Zemlji. Više od tisuću osoba ozlijeđeno je kad je 17-metarski kamen težak 10 tisuća tona ušao u atmosferu i raspao se iznad Rusije 15. veljače. Snimke lokalnih medija pokazuju kako je tim ronilaca izvukao kamen promjera 1,5 metara iz jezera nakon što ga je još u vodi omotao i postavio na metalnu platformu. No, kamen se raspao tijekom pokušaja podizanja s tla na najmanje tri dijela a vaga je pukla u trenutku dok je pokazivala težinu od 570 kilograma. Znanstvenici ipak upozoravaju da će trebati neko vrijeme kako bi potvrdili da je kamen izvučen iz jezera doista iz svemira. Stijena je bila u jezeru na dubini od 13 metara. Ronioci su dosada s dna jezera izvukli 12 komada no tek za njih četri do pet potvrdilo se da su doista dijelovi meteora.

DENVER - Američka transeksualka, koja je prije desetak godina operativnim zahvatom pretvorena iz muškarca u ženu, sudskim putem traži pravo na besplatni preventivni pregled dojke, prenose američki mediji. Jennifer Blair tužila je državu nakon što ju je državni program Women's Wellness Connection odbio uputiti na besplatnu mamografiju s obrazloženjem da "genetski nije žena". U središtu sudskog spora je pitanje ima li osoba koja je rođena kao muškarac i operacijom je promijenila spol pravo na besplatne preglede koji su namijenjeni ženama. "Ja sam poput svake druge. Imam iste nade, snove i brige kao bilo koja druga žena", kaže Blair (62) koja nema nikakvo zdravstveno osiguranje. Blair je prvih 50 godina života proživjela kao muškarac a nakon operacije promjene spola na nadomjesnoj je hormonskoj terapji sintetskim estrogenom. "Ta me doza dovodi u povećani rizik od tumora među kojima je i rak dojke", kaže Blair koja je u međuvremenu prikupila novac, obavila mamografiju i otkrila da nema rak dojke, ali ustrajava na sudskom sporu protiv države.

HARARE - Najmanje 100 slonova, otrovanih cijanidom, pronađeno je ovaj tjedan mrtvo u Hwangeu, najvećem nacionalnom parku u Zimbabveu, izvijestile su u srijedu konzervacijske vlasti nakon pronalaska deset novih leševa. "Prekjučer je u Hwangeu pronađeno 10 novih leševa, dvoje osumnjičenih je uhićeno i zaplijenjeno je 14 komada slonovače", kazala je Caroline Washaya-Moyo, glasnogovornica uprave nacionalnog parka. Posljednjih je tjedana zbog trovanja slonova uhićeno 12 osoba, od kojih su tri osuđene na najmanje 15 godina zatvora uz odštetu od 600.000 dolara. Vlasti su također stanovnicima sela koje optužuju za korištenje cijanida postavile ultimatum. Plemenski vođe mole oprost vlasti i tvrde da su seljani, ako su sudjelovali u krivolovu, to učinili zbog siromaštva, a ne zbog gramzivosti. Nacionalni park nalazi se na 14.000 četvornih kilometara gdje patrolira oko 50-ak čuvara, a potrebno ih je deset puta više. Broj slonova u parku se procjenjuje na 120.000. Te su životinje žrtve organizirane mreže krivolovaca koji slonovaču izvoze u Aziju i na Bliski istok, usprkos zabrani koja je na snazi od 1989. Ilegalna trgovina slonovače godišnje dosegne vrijednost od oko 10 milijardi dolara.

SYDNEY - Dio melbournske zračne luke zatvoren je u srijedu zbog ozlijeđenog klokana koji je bježao prometnim terminalom i završio u jednoj od prodavaonica. Policija jugoistočnog australskog grada opkolila je potom prodavaonicu dok nisu stigli stručnjaci koji su umirili i uhvatili divlju životinju na drugom katu zračne luke. Mužjak sivog klokana, nazvan Cyrus po jednom od spasilaca, bio je ozlijeđen na obližnjoj cesti i utočište je potražio u zračnoj luci. Sada je pod skrbi veterinara. Klokani su do sada nekoliko puta godišnje znali zalutati na parking zračne luke.

NASHVILLE - Pionir grungea Kurt Cobain sa svojom grupom Nirvanom, pop diva Linda Ronstadt, engleski rocker Peter Gabriel, američki pop dvojac Hall and Oates, američki disco sastav Chic i glam rockeri iz grupe Kiss nalaze se među nominiranima za ulazak u Kuću slavnih rock and rolla, objavili su u srijedu organizatori. Više od 600 glasača odlučit će tko će od nominiranih ući u Kuću slavnih u klasi 2014. Imena će biti poznata u prosincu, a svečanost će biti održana u travnju sljedeće godine u New Yorku. Nirvana je nominirana u prvoj godini kada je to po pravilima bilo moguće. Prođe li selekciju grupa će u Kuću slavnih ući 20 godina nakon Cobainova suicida. Linda Ronstadt dobila je također prvu nominaciju, nedugo pošto je objavila da boluje od Parkinsonove bolesti. Chic je nominiran već po osmi put, a niti za grupu Kiss ovo nije prva nominacija. Među onima koji će u Kuću slavnih pokušati ući ponovo nalazi se još slavnih imena poput Deep Purplea i Cata Stevensa.

EDINBOURG - Britanac Peter Higgs, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, rekao je u srijedu kako razmišlja o tome da se umirovi 2014., u dobi od 85 godine. Higgs već 17 godina ne radi kao profesor, ali je još uvijek profesor emeritus na Sveučilištu u Edinbourgu i putuje po svijetu održavajući predavanja. "Mislim da ću ići u mirovinu u dobi od 85 godina, sljedeće godine", rekao je Higgs za BBC, tjedan dana nakon što je primio Nobelovu nagradu za fiziku, koju je podijelio s Belgijcem Francois Englertom. Higgs i Englert dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete. Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog "teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica". Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao "božja čestica". Pola stoljeća nakon objave teorije novi 'građevni' element prirode potvrđen je 2012. u CERN-ovu istraživačkom centru, velikom hadronskom sudaraču. Otkriće je slavljeno kao jedno od najvažnijih u fizici.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙