FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Astronomi s Havaja otkrili su lutajući planet izvan Sunčeva sustava koji lebdi svemirom i ne kruži oko neke zvijezde. Plinoviti egzoplanet nazvan PSO J318.5-22 udaljen je 80 svjetlosnih godina od Zemlje i ima masu šest puta veću od Jupitera a nastao je prije 12 milijuna godina te se smatra 'novorođenim'. "Nikad prije nismo vidjeli da takvo tijelo slobodno lebdi u svemiru. Ima sve karakteristike mladih planeta koje vidimo oko drugih zvijezda, no lebdi tamo potpuno sam", kazao je voditelj istraživanja Michael Liu s instituta za astronomiju na havajskom sveučilištu Manoa u Honoluluu. "Uvijek sam se pitao postoje li takvi pojedinačna tijela i sada znamo da postoje". Znanstvenici čije je otkriće objavljeno u časopisu Astrophysical Journal Letters identificirali su planet na osnovu njegova blijedog i jedinstvenog toplinskog 'potpisa' koristeći Pan-STARRS 1 teleskop na vulkanu Haleakala na otoku Maui.

CANBERRA

Čudnovata kljunašica koja se zavukla pod poklopac motora preživjela je vožnju od 15 kilometara prije nego su ju pripadnici službe spašavanja oslobodili i pustili natrag u divljinu. Vozač Cameron Blaseotto kazao je kako je nakon 15-ak kilometara vožnje začuo grebanje ispod haube te se zaustavio u Canberri i s prijateljem pregovarao tko će podići poklopac motora. Nakon što su se ohrabrili zavučenu u motor pronašli su ženku čudnovatog kljunaša te su pozvali nadležne službe koje su životinju oslobodile i vratile u prirodu. "Naši rendžeri dobivaju pozive zbog zmija u kućama ili tobolčara na drveću no ovo je zasigurno jedan od najneobičnijih poziva", kazao je Brett McNamara iz službe za zaštitu divljih životinja.

MANILA

Filipini su uspostavili jedinstveni način ocjenjivanja kvalitete restorana - po plaćanju poreza, a ne po kvaliteti hrane. Bizarni sustav vrednovanja dio je nastojanja vlasti da pojača punjenje proračuna i na prvom popisu vodeća mjesta zauzele su franšize međunarodnih lanaca brze prehrane te vodeći filipinski lanac brze prehrane na bazi piletine Max's Restaurant. "Cilj te kampanje je povećati transparentnost u plaćanju poreza i ohrabriti ljude da budu savjesni u plaćanju poreza", objavio je ured predsjednika. Popis će se osvježavati svaki tjedan i bit će objavljen u najtiražnijim dnevnim novinama te na internetskoj stranici ministarstva financija.

BUDIMPEŠTA

Mađari najviše vjeruju vatrogascima, zatim poštarima i učiteljima a najmanje političarima, pokazalo je istraživanje GfK Mađarska. Liječnici i vojnici na četvrtom su odnosno petom mjestu s povjerenjem 84 posto stanovnika (liječnici) i 79 posto (vojnici), prema istraživanju kojeg je objavio poslovni list Napi Gazdasag. Povjerenje u policiju, udruge za zaštitu okoliša i humanitarne organizacije poraslo je od početka ekonomske krize te oni uživaju potporu od 74 posto (policija), 71 posto (zeleni) i 62 posto (humanitarne organizacije). Odvjetnici i bankari u proteklih pet godina od izbijanja krize izgubili su povjerenje Mađara i prvima vjeruje 53 posto, a drugima niti trećina Mađara - tek njih 31 posto. Bankari su ujedno zabilježili i najveći pad povjerenja u proteklih pet godina od gotovo 20 posto.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙