FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Hrvatska i dalje posvećuje veliku pozornost sudbini nestalih osoba, učinkovito rješavanje toga pitanja jedan je od uvjeta za izgradnju stabilnih i skladnih dobrosusjedskih odnosa u regiji, a to je i glavno pitanje koje treba riješiti da bi se razmatrala budućnost tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnijele Hrvatska i Srbija, rekao je u srijedu u Den Haagu hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Josipović je održao jedan od uvodnih govora na konferenciji u haškoj Palači mira pod nazivom "Nestali: Program rada za budućnost", koju organizira Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP). Osim hrvatskog predsjednika, uvodničari su bili i jordanska kraljica Noor, udovica kralja Huseina bin Talala, predsjedatelj ICMP-a Thomas Miller i predsjednik Međunarodnog povjerenstva za tranzicijsku pravdu David Tolbert. Josipović je u svom govoru rekao da je pitanje nestalih bilo jedna od glavnih tema tijekom njegova prvog službenog posjeta Srbiji sredinom ovoga mjeseca. "Iz naše perspektive pronalaženje rješenja za taj problem preduvjet je za punu normalizaciju odnosa između dviju zemalja. Smatramo da je to glavno pitanje koje se mora riješiti kako bi se razmatrala budućnost postojećih tužbi za genocidu koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu", rekao je Josipović.

PEKING

Kineska policija privela je petoricu osumnjičenih nakon "terorističkog napada" u kojem je poginulo pet osoba a 38 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak na Trgu Tiananmenu u Pekingu, izvijestila je u srijedu državna televizija. "Uhićenja su provedena deset sati nakon događaja koji se sada ocjenjuje kao teroristički napad", istaknula je tv postaja CCTV u priopćenju na svojem mikroblogu. Mediji dodaju da je riječ o pet osoba koje se sumnjiče za umiješanost u napad. Kineske vlasti neposredno nakon incidenta nisu željele reći je li bila riječ o napadu ili nesretnom slučaju. Vlasti su u utorak objavile da je incident na trgu Tiananmenu u Pekingu, u kojemu su terensko vozilo zabilo u pješake pri čemu je poginulo pet, a ranjeno 38 osoba, bio samoubilački napad koji su počinila trojica muškaraca iz regije Xinjiang.

VAREŠ

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u srijedu u Varešu u središnjoj Bosni kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu ne samo Bosni i Hercegovini kao državi, nego i lokalnim zajednicama u toj zemlji kako bi se potaknuo i održao proces povratka Hrvata. "Kad govorimo o bosanskim standardima ovdje se zaista dogodio egzodus Hrvata", podsjetio je Leko nakon razgovora s lokalnim dužnosnicima dodajući kako je unatoč toj činjenici na planu povratka učinjeno više nego u mnogim drugim dijelovima BiH. Posjet Varešu objasnio je činjenicom kako su u toj općini, unatoč ratnim zbivanjima, odnosi među stanovništvom danas vrlo dobri, a općinske vlasti pritom imaju velike razvojne ambicije. "Hrvatska je to prepoznala i prepoznat će kao dobar ulog u europsku, demokratsku BiH i na tome ćemo raditi i dalje", kazao je Leko koji predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnome službenom posjetu BiH.

WASHINGTON

Prisluškivanje stranih državnika dvosmjerna je ulica i dugogodišnja praksa u svijetu obavještajaca, izjavio je u utorak navečer šef svih američkih špijuna James Clapper pred resornim kongresnim odborom. Clapper, ravnatelj američke obavještajne zajednice, u Kongresu je odgovarao na pitanja o programima nadzora Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji su izazvali lavinu kritika u SAD-u i inozemstvu, prenosi BBC. Iako je većina tih programa uvedena nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., američki dužnosnici svih političkih pripadnosti gotovo su jednoglasni da treba napraviti njihovu reviziju. Clapper je na saslušanju kazao da je tajni nadzor telefonskih i e-mail komunikacija milijuna Amerikanaca nužan za zaštitu od terorizma. Potpuno je umanjio prigovore europskih saveznika zbog prisluškivanja njihovih državnika, rekavši da i oni to rade. Saveznici rutinski špijuniraju američke dužnosnike i obavještajne agencije, naglasio je.

NIAMEY

Četvorica Francuza, koje je 2010. u Nigeru otela Al Kaida, odletjela su u srijedu ujutro iz zračne luke Niameyu u Nigeru u pravcu Pariza, pošto su dan ranije oslobođeni nakon tajnih pregovora. Četvorica bivših talaca ukrcala su se u letjelicu s francuskim ministrima vanjskih poslova i obrane Laurentom Fabiusom i Jean-Yvesom Le Drianom. Sva četvorica, Thierry Dol, Daniel Larribe, Pierre Legrand i Marc Feret izgledaju puno opušteniji nego u utorak navečer kad su stigli u zračnu luku Niamey, neposredno nakon oslobađanja. Svi su odjeveni poput Europljana, podrezane guste brade koju su nosili u utorak navečer. U Parizu bih ih trebao dočekati francuski predsjednik Francois Hollande. Nisu poznate točne okolnosti njihova oslobađanja nakon tri duge godine u Sahelskoj pustinji.

TUNIS

Bombaš samoubojica aktivirao je eksploziv koji je nosio na sebi u srijedu na plaži u ljetovalištu Susi, u turističkom dijelu Tunisa, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, dodajući da osim napadača nitko nije stradao. "Jedan se muškarac raznio na plaži Suse", kazao je glasnogovornik ministarstva. Osim samog samoubojice, u napadu nije bilo žrtava, prema istom izvoru. Ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo u mogućnosti iznijeti okolnosti napada ni identitet samoubojice. Svjedoci su kazali da se napad trebao dogoditi u hotelu Riadh Palm u središtu Suse, ali je bombaš samoubojica ranije otkriven te je na pustoj plaži aktivirao eksploziv koji je nosio. Tuniske vlasti objavile su da su u srijedu uhvatile još jednog bombaša samoubojicu koji se planirao raznijeti na grobu bivšeg predsjednika Habiba Bourguibe u gradu Monastiru.

PEKING

Kina će nakon optužbi da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala i nadzirala elektroničku komunikaciju milijuna Europljana, uključujući i čelnike zemalja koje su glavni američki saveznici, pojačati mjere sigurnosti kako bi zaštitila svoje informacije, javlja u srijedu Reuters. "Kao mnoge druge zemlje, pažljivo pratimo ta izvješća. Kina je zabrinuta zbog izvješća o prisluškivanju koja ne prestaju stizati...poduzet ćemo potrebne korake kako bismo održali sigurnost vlastitih informacija i podataka", kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

BERLIN

Njemačka će u petak postati prva europska zemlja koja će dopustiti da se djeca rođena s karakteristikama oba spola registriraju ni kao muška niti kao ženska. Roditeljima će stupanjem na snagu novog zakona biti dopušteno da na rodnom listu polje za oznaku spola ostave praznom, čime se u javnom registru praktično stvara kategorija neodređenog spola. "Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje ljudska bića koja nisu ni muško niti žensko, ili su oboje, ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne pravne kategorije", kazala je profesorica prava na sveučilištu u Bremenu Konstanze Plett. Promjena je uvedena kako bi se smanjio pritisak da roditelji moraju brzo donijeti odluku o prijepornim operacijama prilagodbe spola kod novorođenčadi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙