FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kineska policija u potrazi je za osmoricom sumnjivaca, podrijetlom iz muslimanske pokrajine Xinjiang, nakon što se u ponedjeljak ujutro jedan automobil zaletio u gomilu na Trgu Tiananmen pri čemu je pet osoba poginulo a 38 ih je ozlijeđeno, rekli su u srijedu zaposlenici pekinških hotela. Obavijest o potrazi poslana hotelima glavnog grada identificira osam sumnjivaca, rekla su dva zaposlenika tih hotela. U obavijesti se kaže: "Ako vidite ove osobe, smjesta kontaktirajte vaše nadređene". Kineska policija već je poslala kasno u ponedjeljak navečer poruku hotelima u glavnom gradu s upitom jesu li primijetili "sumnjive goste". U prvoj obavijesti o potrazi identificirana su samo dva Ujgura, s prebivalištem u dva različita okruga Xinjianga.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je zeleno svjetlo za četiri plana izgradnje u Istočnom Jeruzalemu, potvrdio je u srijedu ujutro visoki izraelski vladin dužnosnik. Ta se četiri plana odnose na četvrt za židovske naseljenike Ramat Shlomo gdje će biti izgrađeno 1500 novih stanova i izdane dozvole za povećanje postojećih kuća, kao i dva plana razvoja u Istočnom Jeruzalemu: turistički i arheološki centar izvan zidina Starog grada i nacionalni park na obroncima planine Scopus. Po tom neimenovanom izvoru, premijer Netanyahu i ministar unutarnjih poslova Gideon Saar nedavno su dali pristanak za te planove izgradnje.

KAIRO

Egipatske vlasti uhitile su jednog od vođa Muslimanskog bratstva Esama El-Eriana, što je posljednje u nizu uhićenja u vladinoj borbi protiv islamista, priopćilo je u srijedu ministarstvo unutarnjih poslova. Erian, zamjenik predsjednika stranke Sloboda i pravda, političkog krila Muslimanskog bratstva, odveden je u pritvor iz svog doma u Kairu. "Da, uhićen je a detalji će uskoro biti objavljeni", kazao je izvor Reutersu. Državna agencija MENA priopćila je da je Erian uhićen u Novom Kairu, ali nije objavila nikakve pojedinosti. Skupina Muslimansko bratstvo zabranjena je a mnogi od njezinih čelnika su uhićeni i optuženi za poticanje nasilja, u razdoblju nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja.

LIMA

Peruanski premijer Juan Jimenez objavio je u utorak da napušta vladu predsjednika Ollanta Humale nakon 15 mjeseci. "Prije nekoliko tjedana razgovarao sam s predsjednikom Ollantom Humalom o potrebi izmjena u kabinetu. Rekao mi je u ponedjeljak da je došao trenutak da prihvati moju ostavku", rekao je Jimenez u intervjuu za televiziju ATV+. Jimenez je također potvrdio u televizijskom intervjuu da će ga zamjeniti Cesar Villanueva, trenutni guverner sjeverne provincije San Martin. Premijer na odlasku nije govorio o nekim drugim mogućim promjenama u vladi, ostavivši da njih najavi predsjednik Humala.

NEW DELHI

U požaru koji je u srijedu ujutro na jugu Indije izbio u autobusu nakon eksplozije spremnika za gorivo poginule su 44 osobe, objavila je policija. Požar na autobusu buknuo je na autocesti između Bangalorea i Hyderabada, nakon udarca autobusa u zaštitnu ogradu, rekao je glasnogovornik policije. Petero putnika od njih ukupno 49, među kojima vozač, razbili su stakla i uspjeli izaći iz autobusa. Godine 2011. 131.834 osobe stradale su u Indiji u prometu, što je petnaest osoba na sat, pokazuju službene statistike. Uzroci su prije svega loša kvaliteta cestovne mreže, te brza i opasna vožnja.

BRUXELLES

Dvadeset godina nakon Ugovora iz Maastrichta, koji je postavio temelje euru, Europska unija teško pronalazi novi inspirativni projekt koji bi dao zamah europskoj integraciji posustaloj zbog krize i sve većeg nepovjerenja javnosti, pišu svjetske agencije. U dugoj povijesti europskog projekta, taj ugovor, koji je stupio na snagu 1. studenoga 1993., velika je prekretnica i ključni korak naprijed u europskoj integraciji. Njime je utemeljena Europska unija na "tri stupa" (Europska zajednica; zajednička vanjska i sigurnosna politika; pravosuđe i unutarnji poslovi), kombinaciji nadnacionalnog i međuvladinog pristupa, i tu je strukturu zadržala sve do stupanja na snagu Lisabonskog ugovora 1. prosinca 2009., kada je Unija dobila pravnu osobnost. Ugovor je otvorio put uvođenju jedinstvene europske valute 1999. Odredio je kriterije glede proračunskog deficita i javnog duga, ograničenja koja su mnoge države članice brzo prekršile, počevši od Francuske i Njemačke sredinom 2000-ih. Političari i stručnjaci slažu se danas da je monetarna unija bila loše zamišljena jer je nije pratila fiskalna unija a još manje ekonomska.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙