FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija nikada ne komentira pojedinačne slučajeve pa tako ni navodno pokretanje predistražnih radnji protiv Josipa Perkovića, bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe, i njezina se uloga svodi samo na praćenje kako zemlje članice prenose u nacionalna zakonodavstva europsku pravnu stečevinu, izjavila je u ponedjeljak Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Reding. "Ne komentiramo pojedinačne slučajeve, nikada to ne radimo", rekla je Andreeva, zamoljena da komentira informacije o pokretanju predistražih radnji protiv Josipa Perkovića, kojeg njemačko pravosuđe traži zbog optužbi za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

BRUXELLES - Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) uputio je u ponedjeljak pisani upit Europskoj komisiji o tome što namjerava poduzeti kako bi financijski potpomogla ribarima da se prilagode novim odredbama uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ribarske flote i raspoloživih ribljih resursa, kao i smanjenju ribarske flote, uz istovremeno osiguravanje radnih mjesta u priobalnim zajednicama. Europski parlament je prošli tjedan u prvom čitanju utvrdio svoj nacrt prijedloga pravila za dodjelu pomoći ribarima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U tom prijedlogu prihvaćen je i amandman prema kojem se potpore iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) neće dodijeljivati intenzivnoj akvakulturi lociranoj u zaštićenim područjima, čime bi se hrvatski uzgajivači stavili u neravnopravan položaj. Riječ je o stajalištu Europskog parlamenta na temelju kojega ulazi u pregovore sa zemljama članicama, koje o tome suodlučuju. Tek kada se postigne dogovor između Parlamenta i Vijeća, tekst zakona ide na konačno izglasavanje u Parlament.

SARAJEVO - Predsjednik Sabora Josip Leko boravit će u utorak i srijedu u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini kako bi razgovarao o unaprjeđenju bilateralnih odnosa i parlamentarne suradnje dviju zemalja. Leko će u utorak posjet početi sastankom s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH s kojima će razgovarati o parlamentarnoj suradnji dvije države. Predsjednika Hrvatskog sabora kasnije tijekom dana odvojeno će primiti predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović boravit će u utorak i srijedu u radnom posjetu Nizozemskoj gdje će se sastati s kraljem Willemom-Alexanderom te predsjednicama obaju domova nizozemskog parlamenta Ankie Broekers-Knol i Anouchkom van Miltenburg, priopćio je u ponedjeljak Ured predsjednika. Prvog dana posjeta Josipović će također razgovarati i s potpredsjednikom Državnog vijeća Pietom Heinom Donnerom te članovima zakonodavnog i pravosudnog dijela Državnog vijeća. Državno vijeće ustavno je savjetodavno tijelo na čelu s kraljem i članovima koje kralj imenuje, a zadaća mu je savjetovati vladu i parlament o zakonima i upravljanju državom. Po ustavnom zakonu, u slučaju da nema monarha potpredsjednik Državnog vijeća postaje vršitelj dužnosti šefa države.

BEOGRAD - Ministar obrane Ante Kotromanović i njegov srbijanski kolega Nebojša Rodić ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu suradnju dviju država veoma uspješnom, poglavito u razmjeni iskustava o sudjelovanju u mutlinacionalnim operacijama, preustroju oružanih snaga, logistici i atomsko-biološko-kemijskoj obrani, priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane. Ministar Kotromanović, dočekan uz visoke vojne počasti u Beogradu, započeo je u ponedjeljak prvi službeni posjet Srbiji, a sa svojim srbijanskim kolegom razgovarao je o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji dviju zemalja.

PEKING - Pet ljudi poginulo je, a deseci su ozlijeđeni u ponedjeljak kada se terenski automobil zabio u skupinu pješaka i zapalio na pekinškom Trgu nebeskog mira (Tiananmen), poprištu krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda 1989. godine. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije do ponedjeljka popodne mogao reći je li riječ o terorističkom napadu ili nesretnom slučaju. Policija je priopćila da je automobil izletio s ceste na sjevernom kraju trga, probio zaštitnu ogradu, pokosio pješake i potom buknuo.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je deblokirala novi paket od 85 milijuna eura kao pomoć sirijskim izbjeglicama, od čega pet milijuna za pomoć studentima te zemlje za nastavak studija u Europi. Tih 85 milijuna dio su od 400 milijuna eura koje je bilo teško iznaći u lipnju u europskom proračunu kao odgovor na apel Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice. Polovica, to jest 40 milijuna, bit će potrošena u Siriji na programe zdravlja i obrazovanja pod pokroviteljstvom UNICEF-a te na financiranje aktivnosti UNESCO-a.

ANKARA - Turska je policija u ponedjeljak vodenim topovima i suzavcima rastjerala oko 2.000 ljudi, koji su u Ankari prosvjedovali protiv odbijanja suda da uhiti policajca koji je optužen da je prošlo ljeto ubio jednog prosvjednika. Policajca Ahmet S. sumnjiči se da tijekom protuvladinih prosvjeda u lipnju u Ankari hicem u glavu ubio 26-godišnjeg Ethema Sarisuluka. Sud je na prvom ročištu 23. rujna pustio spomenutog policajca na slobodu, a u ponedjeljak je odlučeno da ga neće privesti pa je novu sudsku raspravu pratio putem video veze, što je izazvalo ogorčenje dijela javnosti. Sud će ponovno zasjedati 2. prosinca.

JOHANNESBURG - Nekadašnji južnoafrički ministar i poznati poslovni čovjek nakratko je priveden prošlog tjedna u zračnoj luci u New Yorku, jer se njegovo ime još uvijek nalazilo na popisu potencijalnih "terorista" zbog njegova nekadašnja aktivizma protiv apartheida, objavila je u ponedjeljak vladajuća stranka ANC u Južnoafričkoj Republici. Tokyja Sexwalea, na poslovnom putu u SAD, privela je policija u zračnoj luci John F. Kennedy. "Nakratko je zadržan, potom je pušten nakon što se požalio i kontaktirao naše veleposlanstvo", rekao je glasnogovornik ANC-a Keith Khoza.

SARAJEVO - Pokušaj jedne nevladine udruge iz Bosne i Hercegovine da simboličnim postavljenjm "neutralnih" spomen-ploča nedužnim žrtvama proteklog rata u toj zemlji potakne proces pomirenja nije uspio, jer su obilježja postavljena u gradovima u različitim dijelovima države u vrlo kratkom vremenu uklonjena, potvrđeno je u ponedjeljak. Sarajevsko sjedište udruge pod nazivom "Jer me se tiče" potvrdilo je kako su spomen ploče, koje su u petak navečer njihovi aktivisti postavili u Foči, Bugojnu te Konjicu uklonjene u nedjelju i da su u svim gradovima to učinile lokalne vlasti i policija.

MORELIA - Neidentificirani napadači izvršili su u nedjelju napade na električne transformatore u nemirnoj saveznoj državi Michoacan na zapadu Meksika, zbog čega je ostalo bez struje više od 400.000 osoba u 14 gradova, objavile su državne vlasti. Male skupine koristile su vatreno oružje i molotovljeve koktele u napadu na nekoliko transformatora, a napali su i šest benzinskih crpki, pri čemu nije bilo ozlijeđenih, izvijestila je vlada Michoacana u priopćenju.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙