FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TOKIO - Japan je rasporedio borbene zrakoplove tijekom 48 sati kao odgovor na letove četiriju kineskih vojnih letjelica iznad međunarodnih voda oko arhipelaga Okinawa, blizu otočića na koje pravo polažu Tokio i Peking, piše japanski tisak u nedjelju. Avioni su raspoređeni u petak i subotu dok su kineski avioni letjeli između glavnog otoka u arhipelagu Okinawe i otoka Miyako, prema novinskim agencijama Jiji Press i Kyodo News. Kineski avioni letjeli su između Istočnog kineskog mora i Tihog oceana, tamo i natrag, ali nisu ušli u japanski teritorijalni prostor, dodaju novinske informacije. Japansko ministarstvo obrane nije bilo dostupno za neposredne komentare. Odnosi Tokija i Pekinga napeti su od rujna 2012. zbog teritorijalnih razmirica oko malog arhipelaga u Istočnom kineskom moru, pod upravom Japana s imenom Senkaku, na koje pravo polaže Peking pod imenom Diaoyu.

DAKA- Tri osobe poginule su u nedjelju u Bangladešu tijekom prosvjeda oporbe koja je pokrenula nacionalni štrajk zahtijevajući ostavku premijerke i formiranje prijelazne vlade prije izbora. Policija je objavila da je otvorila vatru na prosvjednike u Nagarkandi nakon što je gomila od 3000 simpatizera glavne oporbene stranke, Nacionalističke stranke Bangladeša (BNP), opustošila tržnicu i nasrnula na snage reda. Pripadnik oporbe ubijen je, izjavio je šef policije okruga Džamil Ahsan. Još dvije osobe ubijene su drugdje u zemlji. Sedam osoba već je poginulo u petak, također na prosvjedima oporbe. BNP i njezini islamistički saveznici pozvali su na okupljanja u čitavoj zemlji kako bi primorali premijerku Šeik Hasinu da podnese ostavku prije općih izbora u siječnju te radi uspostavljanja prijelazne vlade koja bi nadzirala glasovanje. Pregovori oko rješavanja krize između Hasine i šefice oporbe (i bivše premijerke) Kalede Zie doživjeli su neuspjeh u subotu navečer, nakon 40-minutnog telefonskog razgovora, prvog izravnog kontakta unazad najmanje 10 godina između dviju čeličnih žena - i okrutnih neprijateljica - Bangladeša.

TBILISI - Gruzijci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta kako bi izabrali novog predsjednika koji će dovesti do kraja desetljetne vladavine Mihaila Saakašvilija ali je malo vjerojatno da će izbori okončati političku neizvjesnost u bivšoj sovjetskoj republici. Favorit na izborima je Giorgi Margvelašvili(44) član koalicije Gruzijski san i bivši ministar obrazovanja i intelektualac s jako malo političkog iskustva. Gruzijci će birati novog predsjednika države koji će zbog ustavnih promjena koje stupaju na snagu odmah nakon izbora imati samo dio ovlasti svog živopisnog prethodnika . Saakašvili se po ustavu nema pravo kandidirati nakon što je obnašao dva uzastopna mandata. Među kandidatima je i odvjetnica Nino Burdžanadze (49), čelnica Demokratskog pokreta-Ujedinjena Gruzija koja je bila jedna od predvodnica gruzijske "revolucije ruža" 2003. u kojoj je na vlast došao Saakašvili. Po rezultatima većine anketa, nitko od kandidata neće dobiti više od 50 posto, što znači da je vjerojatan drugi krug izbora. Favorit Margvelašvili, bivši profesor filozofije i rektor prestižnog privatnog sveučilišta GIPA, mogao bi dobiti i do 47 posto glasova u prvom krugu.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙