FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIJAD - Saudijska Arabija odbila je u petak zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, obrazloživši to "dvostrukim standardima" koje tom tijelu onemogućuju da prekida sukobe i ratove. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da "metode i mehanizmi rada te dvostruki standardi onemogućavaju Vijeću sigurnosti da se pravilno ispunjava svoju odgovornost prema svjetskom miru", prenosi državna novinska agencija SPA. Saudijska Arabija stoga poručuje da nema drugu opciju nego odbiti svoje mjesto dok se Vijeće sigurnosti ne reformira. U priopćenju se ne navodi na kakve se reforme misli. Opća skupština UN-a izabrala je u četvrtak Saudijsku Arabiju, zajedno s Čadom, Nigerijom, Litvom i Čileom, za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti s dvogodišnjim mandatom. Saudijska Arabija je kao predstavnica Azije 1. siječnja u VS-u trebala zamijeniti Pakistan. Američka saveznica Saudijska Arabija nije zadovoljna ni neuspjehom međunarodne zajednice da pruži pomoć sirijskim ustanicima u svrgavanju Bašara al-Asada niti odnosom prema izraelskoj okupaciji palestinskih područja.

LJUBLJANA - Bivši slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Zoran Thaler potvrdio je da se protiv njega vodi istraga zbog sumnje na korupciju, piše u petak ljubljanski dnevnik "Delo". Thaler je u razgovoru za list potvrdio da je okružni sud u Ljubljani nedavno odbio njegovu žalbu na istragu o tome je li kao član Europskog parlamenta (EP) prihvatio novac u zamjenu za lobiranje. Riječ je o aferi iz ožujka 2011. godine, nastaloj pošto je Sunday Times objavio prizore snimljene skrivenom kamerom s nekim zastupnicima u Europskom parlamentu. U postavljenu zamku novinara britanskog lista koji su se zastupnicima lažno predstavljali kao predstavnici kompanija zainteresiranih za izmjene europskih zakona i nudili im novac za uložene zakonske amandmane tom se prilikom uhvatilo nekoliko njih. Osim Thalera uhvaćeni su i austrijski eurozastupnik Ernst Strasser, rumunjski Adrian Severin te španjolski Pablo Zalba Bidegain. Većina njih, uključujući Thalera, morala je nakon toga podnijeti ostavke. Strassera je prvostupanjski sud u Beču u siječnju proglasio krivim zbog uzimanja mita i osudio na 4 godine zatvora, a protiv Severina u Rumunjskoj je u rujnu zaključena istraga i podignuta optužnica. Thaler je za "Delo" rekao da je u svojoj žalbi na pokretanje istrage nastojao dokazati kako se radilo o medijskoj provokaciji koje je bio svjestan i koju je on želio istražiti, pa se zato sastajao s novinarima koji su mu se lažno predstavljali kao lobisti. Rekao je da nikad za amandmane koje je podnio u EP-u nije primio novac. Prema slovenskom kaznenom zakonu koruptivnim se činom smatra i prihvaćanje obećanja davanja mita i u slučaju kada novac i nije isplaćen.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da je spreman potpisati zakon kako bi Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka osuđena 2011. na sedmogodišnju zatvorsku kaznu nakon postupka koji je Zapad ocijenio "političkim progonom", mogla otputovati van zemlje na liječenje. "Naravno, ako parlament usvoji taj zakon, ja ću ga potpisati", rekao je Janukovič. Kći Julije Timošenko izjavila je ovoga tjedna kako očekuje da će njezina majka do 19. studenoga biti prebačana u Njemačku na liječenje. Očekuje se da će puštanje Timošenko na slobodu osloboditi put Ukrajini glede potpisivanja povijesnih sporazuma s Europskom unijom krajem studenoga o posebnom partnerstvu. Međutim, Janukovič, čija je izjava objavljena na njegovoj službenoj internetskoj stranici, nije spominjao pomilovanje svoje protivnice, a na njemu je inzistirala Europska unija u pregovorima za njezino oslobađanje. Timošenko je trenutno u bolnici u sjevernoj Ukrajini pod paskom zatvorskih stražara, a pomoć joj već sada pružaju njemački liječnici. Ukrajinska političarka ima ozbiljno oštećenje kralježnice, u stalnim je bolovima i ne može hodati bez tuđe pomoći.

PARIZ - Ustavno vijeće ne priznaje "prigovor savjesti" matičara koji se protive homoseksualnim brakovima u Francuskoj, objavila je institucija u odluci objavljenoj u petak ujutro. Francuskom ustavnom vijeću, koje ima ingerencije slične ustavnom sudu, obratili su se matičari protivni homoseksulanom braku želeći znati je li odsustvo u zakonu odredbe koja jamči slobodu savjesti matičara protivnih gay braku u skladu s Ustavom. Zakon koji dopušta brak i usvajanje djece parovima istog spola u Francuskoj stupio je na snagu 18. svibnja, po završetku gorljive parlamentarne rasprave i masovnih prosvjeda oponenata. U odluci od pet stranica, Ustavno vijeće ocijenilo je da su "odredbe koje matičari osporavaju", potkrijepljujući zahtjev za priznavanjem "prigovora savjesti" koji bi im omogućavao da ne sklapaju te kontroverzne brakove, doista "u skladu s Ustavom". Bilježi da je nepredviđanjem prigovora savjesti u trenutku izglasavanja zakona, "zakonodavac želio osigurati primjenu zakona i zajamčiti dobro funkcioniranje i neutralnost javne službe civilne države". Matičari koji se protive sklapanju homoseksualnog braka pozivajući se na podršku 20.000 zastupnika, već su najavili da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava kako bi pokušali dobiti zadovoljštinu.

SARAJEVO - Svi u Europskoj uniji frustrirani su ponašanjem političara u Bosni i Hercegovini koji odbijaju dogovore i time pokazuju da ne žele napredak svoje zemlje, izjavio je predsjedatelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan, piše u petak sarajevski dnevnik. Kukan je u intervjuu za "Dnevni avaz" komentirao trenutačno stanje u BiH i zastoj u nastojanjima da se provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". "Vidi se da smo frustrirani i to se vidi kroz ukupnu atmosferu u Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama. Nastojimo pomoći, no rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema", rekao je.

Najnovije izvješće Europske komisije o napretku BiH u 2013. jasno pokazuje da ta zemlja zaostaje za susjedima, istaknuo je Kukan. "Ne znamo što više uraditi da bi se vidjeli rezultati, koje instrumente koristiti", rekao je dužnosnik EP-a ne krijući razočaranje ponašanjem stranačkih lidera u BiH, ali je odbio imenovati krivce za takvo stanje.Na upit bi li EU mogla posegnuti za sankcijama kako bi kaznila odgovorne za političke blokade u BiH, Kukan je odgovorio da je to posljednji instrument koji se u mnogim zemljama nije pokazao dobrim. Prema presudi Europskog suda za ljudska prava, BiH treba promijeniti svoj Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina, osobama koje ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, omogućilo da se natječu za mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina. Presuda iz 2009., još nije provedena jer se o tome ne mogu dogovoriti političari BiH čime BiH krši svoje međunarodne obveze.

MOSKVA - Nadežda Tolokonikova, jedna od dviju zatočenih mladih žena iz ruske skupine Pussy Riot, nastavila je u petak štrajk glađu nakon što je premještena iz bolnice u koloniju čije je uvjete zatočenja osudila, objavio je suprug. "Danas je Nadja nastavila štrajk glađu nakon što je premještena u koloniju IK-14", kazao je Pjotr Verzilov u priopćenju. Zatočena članica punk benda Pussy Riot Marija Aljohina povukla je u petak molbu za ranije puštanje u znak podrške kolegici koja je upravo izašla iz bolnice kamo je dospjela zbog štrajka glađu uzrokovana zatvorskim uvjetima. Njih dvije služe dvogodišnju kaznu zatvora zbog kritika upućenih predsjedniku Vladimiru Putinu.

ZAGREB - Najmanje 40 ljudi uhićeno je u četvrtak u New Brunswicku u Kanadi kada su prosvjedi protiv istraživanja plina postali nasilni, priopćile su vlasti. Netko od prosvjednika je ispalio najmanje jedan hitac, a najmanje pet policijskih vozila je zapaljeno, navodi policija. "Policija je marljivo radila sa svim uključenim stranama u nadi da će se pronaći mirno rješenje. Ti napori nisu se pokazali uspješnima. Napetosti su rasle i počinjena su kaznena djela", rekla je predstavnica policije Jullie Rogers-Marsh. Policija istražuje tko je donio eksplozivna sredstva na prosvjede i navodi da su bacani molotovljevi kokteli, prenosi CNN.

WASHINGTON - Bivši djelatnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden izjavio je da nije donio u Rusiju dokumente koje je uzeo iz Agencije, izvijestio je New York Times u četvrtak. Snowden je rekao za New York Times da je sve dokumente dao novinarima s kojima se sastao u Hong Kongu prije nego što je otputovao u Moskvu i ustvrdio je da nije sačuvao njihove kopije. Donošenje tih dokumentata u Rusiju "ne bi bilo u javnom interesu", kazao je on u intervjuu za list. Također je rekao kako vjeruje da je uspio zaštiti dokumente od kineskih špijunskih agencija jer je upoznat s obavještajnim sposobnostima Pekinga. Snowden je izjavio da smatra da je ojačao američku nacionalnu sigurnost time što je izaazvao javnu raspravu o razmjerima američkog prikupljanja podataka. Glasnogovornica NSA nije odgovorila na zahtjev New York Timesa da komentira Snowdenovu izjavu. Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

BERLIN - Nekoliko desetaka osoba ostalo je visjeti više od tri sata u zraku u četvrtak navečer, zatečeni u visećem tramvaju njemačkog grada Wuppertala koji se pokvario. Nakon što je puknuo kabel, viseći tramvaj, jedinstven u svojem žanru, kojim se ponosi taj grad na zapadu Njemačke, morao je stati između dvije stanice. Sedamdeset pet putnika koji su se u njemu nalazili i vozač proveli su više od tri sata u zraku, objavila je tijekom noći lokalna policija. Evakuirani su jedan po jedan uz pomoć zglobnih ljestvi.

BRATISLAVA - Supruga bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa, Livia postaje nova veleposlanica Češke u Slovačkoj, objavio je glasnogovornik slovačkog ministarstva vanjskih poslova nakon što je Slovačka kao država primateljica dala suglasnost, prenosi slovačka novinska agencija TASR. Livia Klaus, koju je češka vlada imenovala veleposlanicom 31. srpnja, čekala je odobrenje Bratislave, njezina rodnog grada. Po glasnogovornikovim riječima, slovačko ministarstvo u četvrtak je izvijestilo Češku da se Klausova prihvaća kao nova veleposlanica. Slovački ministar vanjskih i europskih poslova Miroslav Lajčak ranije je rekao da je imenovanje bivše prve dame pozitivan simbol. "S moje točke gledišta, to znači da postoji posebna razina kvalitete u odnosima između Češke i Slovačke", istaknuo je.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙