FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

TBILISI

Georgi Margvelašvili, saveznik gruzijskog premijera i milijardera Bidzine Ivanišvilija, uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Gruziji održanim u nedjelju, pokazuju izlazne ankete. Pobjeda slabo poznatog dosadašnjeg zamjenika premijera i ministra obrazovanja učvršćuje vlast koalicije Gruzijski san nakon 10-godišnje vlasti Mihaila Sakašvilija no nije vjerojatno da će se time okončati i politička neizvjesnost u toj bivšoj republici SSSR-a. Margvelašvilijevom pobjedom Gruzijski san će po prvi puta imati i vladu i predsjednika, godinu dana nakon što je na izborima smijenio Sakašvilijevu vladu. GfK, vodeća europska agencija za istraživanje tržišta, Margvelašviliju daje 66,7 glasova s nedjeljnih izbora, a ACT, gruzijski javni institut za istraživanje javnog mišljenja, daje mu 68 posto.

ZAGREB

Legendarni i utjecajni američki glazbenik Lou Reed umro je u nedjelju u 71. godini, izvijestio je list Rolling Stone. Reed je najpoznatiji po svom radu u 60-ima kao gitarist, pjevač i tekstopisac za grupu Velvet Underground nakon čijeg je raspada 1970. nastavio solo karijeru. Reed je imao veliki utjecaj na američku kulturu uvodeći avangardni rock, pop-art i pjesme o životu na ulici, drogi, otuđenju i nasilju u mainstream glazbu. Njegova suradnja s ocem pop-arta Andyjem Warholom smatra se jednom od najvažnijih kolaboracija u suvremenoj kulturi.

MOSKVA

Nekoliko tisuća ljudi, među kojima i prvi čovjek ruske oporbe Aleksej Navaljni, sudjelovalo je u nedjelju u središtu Moskve u prosvjedu protiv režima Vladimira Putina i u znak potpore političkim zatvorenicima, izvijestio je France presse. Prosvjednici su prošli središtem grada skandirajući "Putine, lopove!" te "Sloboda političkim zatvorenicima!". Nosili su fotografije osoba koje smatraju žrtvama političkih progona. To su bivši naftni magnat Mihail Hodorkovski, djevojke iz punk skupine Pussy Riot, članovi Greenpeaceove grupe Arctic Sunrise te osobe zatočene pošto su u svibnju 2012. sudjelovale u prosvjedu uoči inauguracije Vladimira Putina za predsjednika u trećem mandatu. Policija je broj prosvjednika procijenila na 4500, a novinari France pressea na 6000.

BEOGRAD

Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji najoštrije je u nedjelju osudila i nazvala neprimjerenim ponašanje hrvatske policije koja je njezina predsjednika Miodraga Lintu, te predstavnika Narodne skupštine za dijasporu i Srbe u regiji Aleksandra Čotrića zadržala 50 minuta na graničnom prijelazu Bajakovo, prioćeno je u nedjelju Beogradu. U prioćenju se naviodi da su Linta i Čotrić stigli na granični prijelaz službenim automobilom vlade Srbije i da su imali diplomatske putovnice, ali da su put nastavili tek za 50 minuta i nakon reagiranja generalnog konzula Srbije u Vukovaru Živorada Simića. Kako je navedeno u priopćenju, dok su Linta i Čotrić čekali, vozila sa registarskim oznakama Srbije nesmetano su ulazila u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo.

SARAJEVO

Zaobilaznica oko Neuma najbolji je način povezivanja područja Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, a svako drugo rješenje koje bi bilo ponuđeno imalo bi isključivo političku dimenziju, izjavio je u nedjelju u Sarajevu pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Izet Bajrambašić. Govoreći kao uvodničar na okruglom stolu nevladine udruge "Krug 99" posvećenom problemu pomorske granice BiH, Bajrambašić je konstatirao kako su u usporedbi s neumskom zaobilaznicom sva druga rješenja, pa i Pelješki most, neracionalna. Stoga pomoćnik ministra očekuje od konzultantske kuće koju je angažirala Europska komisija da zaobilaznicu predloži kao optimalni model za povezivanje hrvatskog teritorija.

MADRID

Tisuće Španjolaca u nedjelju su prosvjedovale protiv presude Europskog suda kojom se iz zatvora oslobađa članica ETA-e i otvara put za oslobađanje desetaka drugih osuđenih baskijskih separatista. Ines del Rio, zatvorena 1989. godine zbog njene uloge u 23 ubojstva i atentata automobilom bombom, oslobođena je u utorak, dan nakon što je Europski sud za ljudska prava objavio da je njeno zadržavanje u zatvoru protuzakonito zbog izmjena zakona koje su se dogodile nakon što je osuđena. Žrtve nasilja baskijskih separatista, u kojem je ubijeno više od 800 ljudi tijekom četiri desetljeća, okupile su se u Madridu zajedno sa članovima vladajuće Narodne stranke (PP) desnog centra. Od odluke suda u ponedjeljak španjolski Vrhovni sud dobio je zahtjeve za preispitivanje zatvorskih kazni za 51 pripadnika ETA-e, baskijske separatističke skupine koja je prije dvije godine objavila primirje.

KABUL

Osamnaest osoba na putu za svadbu poginulo je u nedjelju u eksploziji bombe postavljene uz cestu u afganistanskoj pokrajini Ghazni, objavili su dužnosnici. Većina poginulih su žene i djeca koja su putovala u minibusu koji je posve uništen. Talibani su odbacili bilo kakvu odgovornost za napad. Afganistanski civili često stradaju u eksplozijama bombi postavljenih uz cestu kojima se talibani služe protiv afganistanskih dužnosnika i pripadnika snaga sigurnosti.

BEOGRAD

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je medijima u Ankari da je izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana o Kosovu "pogrešno protumačena i izvučena iz konteksta", izvijestio je Tanjug, pozivajući se na pisanje turskog lista "Hurriyet". Davutoglu je, kako navodi Tanjug, u duljem telefonskom razgovoru sa šefom srbijanske diplomacije Ivanom Mrkićem razmotrio situaciju nastalu zbog nedavne izjave turskog premijera Erdogana. "Te riječi su izvučene iz konteksta čitavog govora i dat im je smisao koji mi ne želimo", rekao je Davutoglu za državnu tursku televiziju TRT, a prenio "Hurriyet".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙