FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: rtom
ZAGREB, 27. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 4.30 sati.

MOSTAR - Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je u subotu, predvodeći tradicionalnu svetu misu za domovinu u Bobovcu koji je bio srednjovjekovno sjedište bosanskih vladara, Hrvate katolike da ostanu vjerni svojim korijenima u BiH, a izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske i redarstva zamolio je da budu solidarni i pomognu sunarodnjacima u BiH. Život posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić mogao bi biti uzor svima budući da nikada nije gubila vjeru prema svojoj zemlji iako su joj Turci ubili muža, oteli djecu, a nju prognali, rekao je kardinal Puljić u propovijedi. "Došli smo da otmemo zaboravu svoje korijenje. Kad je potpisan Daytonski sporazum u jednom televizijskom intervju rekao sam: Ovaj Dayton nas želi žive u zemlju pokopati. Ali nije, tu smo! I nisu nas pokopali. Jesu nas protjerali, ali nisu nas pokopali", rekao je kardinal Puljić.

WASHINGTON - Stotine prosvjednika uputile su se u subotu prema Capitol Hillu u Washingtonu kako bi prosvjedovale protiv programa američke vlade za nadzor interneta, čije je razmjere ove godine otkrio bivši zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden. Okupljajući se u podnožju Capitol Hilla kako bi pokazali svoje protivljenje internetskom nadzoru koji je provodila NSA, prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Dosta je masovnog špijuniranja", "Hvala Edwardu Snowdenu" i "Isključite Velikog brata". U prosvjednoj povorci našli su se pripadnici obiju političkih struja, pa su tako liberalni zagovornici privatnosti koračali uz članove konzervativnog pokreta Tea Party prosvjedujući protiv, kako kažu, nezakonitog špijuniranja Amerikanaca koje provodi vlada. Događaj je organizirala koalicija poznata pod nazivom "Prestanite nas gledati", koja se sastoji od stotinjak aktivističkih skupina i kompanija, uključujući Američku uniju za građanske slobode, skupinu koja zagovara privatnost - Zaklada elektronska granica, Occupy Wall Street NYC i Stranku građanskih prava. Skupine od Kongresa traže reformu zakonskoga okvira koji NSA omogućava tajno prikupljanje podataka na internetu, otkako je Snowden otkrio tajne informacije o programima kojima je cilj prikupljati podatke o mogućoj prijetnji iz inozemstva.

BERLIN - Izaslanstvo visokih dužnosnika njemačkih tajnih službi otputovat će sljedeći tjedan u SAD kako bi s američkim dužnosnicima razgovaralo o najnovijem skandalu s američkim prisluškivanjem europskih dužnosnika, objavili su njemački mediji. Slanje izaslanstva najavljeno je u četvrtak, nakon razgovora njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea i američkog veleposlanika u Berlinu, sazvana pošto je njemačko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo sumnje u moguće prisluškivanje mobitela njemačke kancelarke Angele Merkel.

BEOGRAD - Srbijanski ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin rekao je u subotu da je uhidbeni nalog protiv njega navodno raspisan zbog ilegalnog ulaska na Kosovo pokušaj da se Srbi zastraše kako ne bi izašli na lokalne izbore 3. studenoga, prenose beogradski mediji. Prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore koje prenose beogradski elektronički mediji, Aleksandar Vulin je od petka navečer osoba za kojom se traga prema odluci Okružnog suda u Mitrovici, a sve policijske postaje dobile su nalog za njegovo uhićenje zbog kaznenog dijela "neovlaštenog prelaska granice", 17. listopada. Vulin je rekao za Radioteleviziju Srbije da je takvo ponašanje kosovskih vlasti "neprihvatljivo, ali da ne predstavlja ništa neobično" jer je, ocijenio je Vulin, Priština sklona nasilju. Vlada Srbije u petak je upozorila Europsku uniju na niz nepravilnosti u izbornom procesu i zatražila hitno reagiranje Bruxellesa, ustvrdivši da, među ostalim, na biračkim popisima ima više upisanih birača nego što Kosovo ima stanovnika te da nisu upisane desetine tisuća raseljenih Srba koji imaju pravo glasa za izbor zastupnika.

SUBOTICA - Više tisuća pristaša Demokratske stranke (DS) u subotu je prosvjednom šetnjom ulicama Novog Sada iskazalo nezadovoljstvo, kako su rekli, političkim uhićenjima i represijom koju nad članovima DS-a provode vlasti u Srbiji, prenijeli su vojvođanski mediji. Zamjenik predsjednika DS-a i predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić optužio je vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da preuzima ulogu suda, a tabloide da igraju ulogu tužiteljstva. Čelnik SNS-a Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, isti su ljudi koji su 90-ih bili ministar informiranja i potpredsjednik vlade u vrijeme režima Slobodana Miloševića, rekao je Pajtić. Optužuje Vučića i Nikolića da su pustili na slobodu 2.500 kriminalaca prije vremena zbog čega se u Srbiji udvostručilo nasilje. SNS je najavio prosvjede širom Vojvodine sa zahtjevom za raspisivanje izvanrednih pokrajinskih izbora. U SNS-u vjeruju da bi na tim izborima za skupštinu Vojvodine dobili dovoljno glasova za smjenu aktualne pokrajinske vlasti koju s koalicijskim partnerima drži DS.

BEOGRAD - Jovanka Broz pokopana je u subotu uz vojne počasti u Kući cvijeća u Beogradu, u nazočnosti srbijanskog državnog vrha, diplomatskog zbora, nekoliko desetina izaslanstava antifašističkih udruga i suboraca iz cijele bivše Jugoslavije, te više tisuća građana koji mimohodom odaju počast udovici nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Poštujući njezinu želju, vlada Srbije donijela je odluku da Jovanka Broz bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća, mauzolejskom kompleksu Muzeja povijesti Jugoslavije, gdje Tito počiva od 1980. godine. Pokopana je uz tri počasna plotuna Garde Vojske Srbije i uz zvuke melodije "Bella ciao". "Vrijeme je da priznamo da smo počinili grijeh - i prema Jovanki Broz i prema vlastitoj povjesti. Nepravda se počela ispravljati tek na kraju njezina života", istaknuo je premijer Srbije Ivica Dačić nad odrom udovice nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović boravit će od nedjelje do utorka u prvom službenom posjetu Srbiji, prilikom kojeg će se susresti sa srbijanskim ministrom obrane Nebojšom Rodićem, najavljeno je u subotu ih MORH-a. U okviru predviđenih susreta razgovarat će se o unapređenju vojno-tehničke suradnje, obuke i obrazovanja te o ostalim pitanjima koja su od zajedničkog interesa obaju ministarstava. Bilateralni sastanak izaslanstava hrvatskog i srbijanskog ministarstva obrane održat će se u ponedjeljak, 28. listopada, dodaje se u priopćenju.

PRAG - Socijaldemokratska stranka Češke (ČSSD) pobijedila je u subotu na prijevremenim parlamentarnim izborima, no populisti pokreta ANO iznenadili su osvojivši drugo mjesto, ispred komunista, te će pregovori o vladajućoj koaliciji biti teški. ČSSD je dobio 20,47 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima, a pokret ANO, što ga je 2011. utemeljio utjecajan poslovni čovjek slovačkog podrijetla Andrej Babis, postao je druga politička snaga u Češkoj s 18,66 posto glasova. Komunisti (KSČM) na trećem su mjestu s 14,91 posto. Izborni prag od 5 posto glasova prešle su još četiri stranke: desnice TOP 09 (11,98 posto) i ODS (7,72 posto), obje s desnice, kršćanski demokrati KDU-CSL (6,78 posto) te populistička stranka Usvit (Zora izravne demokracije) koju vodi češko-japanski poslovni čovjek Tomio Okamura, koja je dobila 6,89 posto. Analitičari drže da najviše izgleda ima koalicija ČSSD-KDU-ČSL uz potporu pokreta ANO, no predviđaju da će pregovori biti dugi i da će prijelazna vlada ekonomista ljevice Jirija Rusnoka, uspostavljena u lipnju, morati raditi do kraja godine. Neki ne isključuju nove izbore.

(Hina) xrt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙