FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Ujednačena kvaliteta proizvoda za istočno i zapadno tržište Europske unije bila bi poželjna s obzirom na želju za jačanjem jedinstvenog tržišta, ali proizvođači nisu u prekršaju sve dok su proizvodi unutar granica sigurnosti te dok su deklaracije na njima točne, rekao je to u petak u Zagrebu europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica. "Niža sigurnost proizvoda i pogrešno deklariranje su prekršaji", rekao je Mimica na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, te dodao da "neujednačena kvaliteta nije praksa koja ide u smjeru jačanja jedinstvenog tržišta". "Interes je da na jedinstvenom tržištu i kvaliteta proizvoda bude jedinstvena", naglasio je.

SARAJEVO - Načelan dogovor HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o novom modelu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine prihvatljiv je i za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je u petak u Banjoj Luci predsjednik te stranke Milorad Dodik. Nakon sastanka s izaslanstvom HDZ BiH, predvođenog njenim predsjednikom Draganom Čovićem, Dodik je novinarima kazao kako je postignut visok stupanj suglasnosti o promjenama koje je potrebno provesti i koje bi osigurale da se ubuduće izbjegne situacija u kojoj bi pripadnici jednog naroda drugom narodu birali političke predstavnike. Čelnici SDA i HDZ BiH u četvrtak su na sastanku u Sarajevu postigli načelan dogovor da se članove Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH ubuduće bira unutar dva multietnčika izborna područja s približno jednakim brojem stanovnika.

BEJRUT - UN-ovi inspektori za kemijsko oružje u Siriji istražuju sedam slučajeva navodne uporabe kemijskog ili biološkog oružja, uključujući tri incidenta oko Damaska nakon napada 21. kolovoza koji je zamalo izazvao američke zračne udare. Inspektori očekuju da će završiti svoju zadaću u Siriji u ponedjeljak i izdati izvješće prije kraja listopada u kojemu će biti izneseno više detalja o incidentu 21. kolovoza za koji su već rekli da je uključivao uporabu sarina, navodi se u priopćenju Ujedinjenih naroda u Damasku u petak.

VATIKAN - Papa Franjo je u petak primio direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), pošto je oštro osudio primjenu tog oružja u Siriji prošlog mjeseca. Nakon ove privatne audijencije u Vatikanu na kojoj je Papa primio direktora OPCW-a, turskog veleposlanika Ahmeta Uzumcua, nije izdano priopćenje. No ona ističe potporu Svete Stolice naporima za uništenje kemijskog oružja u svijetu, napose na Bliskom istoku.

BEOGRAD - Sudionici sindikalnog prosvjeda zapriječili su u petak u Beogradu dvije prometne ulice ispred zgrade srbijanske vlade u središtu grada s namjerom da ukažu vlastima na loš materijalni položaj i nezaposlenost te istaknu svoje zahtjeve u povodu donošenja novih propisa o radu i mirovinsko invalidskom osiguranju. Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" (UGS), jedan od triju najjačih sindikata u zemlji, organizirali su prosvjed nazvan "Ništa o nama bez nas", a mimohod je počeo s Trga Nikole Pašića kod sjedišta nekadašnjeg Saveza sindikata. Organizatori i policija nisu objavili broj sudionika, a po neslužbenim procjenama u prosvjedu sudjeluje oko 1.500 do 2.000 radnika.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u petak međunarodnu zajednicu na snažno djelovanje i veću suradnju nakon objavljivanja alarmantnog izvješća stručnjaka međuvladina znanstvenog tijela o globalnom zatopljenju. "Ako postoji slučaj koji zahtijeva više suradnje i diplomatskog angažmana, to je ovaj", kazao je Kerry u priopćenju, dodajući: "Jedino ljudsko djelovanje može spasiti svijet od najgorih utjecaja" koji ljudi imaju na planet. U novom izvješću usvojenom u petak u Stockholmu, međuvladina skupina stručnjaka za klimatske promjene (IPCC) ustvrdila je povećanje razine mora za 26 do 82 centimetara do 2100. Osim toga, prosječna temperatura Zemlje trebala bi još porasti za 0,3 do 4,8 stupnjeva Celzija do 2100.

MOSKVA - Nadežda Tolokonikova, jedna od zatočenih članica skupine Pussy Riot koja trenutno štrajka glađu, izjavila je kako joj odgovorne osobe u zatvoru ne daju vodu te primjenjuju prisilu, u pismu objavljenom u petak. U pismu koje je obznanio njezin suprug Pjotr Verzilov, 23-godišnja žena kazala je da je dvoje dužnosnika iz radnog logora za žene br. 14 u Mordviniji, u pratnji jedne zatvorenice, ušlo u samicu u koju je smještena ovog tjedna i uzelo joj sve boce s vodom. Ruska služba za primjenu kazni zanijekala je te optužbe.

LONDON - Dvojica muslimanskih radikala izjavila su u petak da nisu kriva za smrt britanskog vojnika, čije je ubojstvo usred bijeloga dana na ulici u Londonu u svibnju šokiralo Veliku Britaniju. Vojnik Drummer Lee Rigby (25), veteran afganistanskog rata, ubijen je nedaleko od vojarne u Woolwichu u južnom dijelu Londona, a autopsija je pokazala da je "njegova smrt nastupila uslijed brojnih ubodnih rana". Michael Adebolajo (28) i Michael Adebowale (22) su na sudskoj raspravi videovezom iz londonskog zatvora Old Bailey odbacili krivnju prema optužnici za ubojstvo Rigbyja. Njihovo suđenje trebalo bi početi 18. studenoga.

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u četvrtak da "istječe vrijeme" za mirovne napore na Bliskom istoku i pozvao je svjetske sile da obuzdaju izraelsku gradnju naselja koja bi, kako je upozorio, mogla potkopati pregovore. U svom obraćanju na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a, na kojem je prvi put govorio u službeno ime države Palestine, Abbas je rekao da je predan pregovaranju s Izraelom u dobroj vjeri, ali je također iznio "malodušnu i sumornu" sliku izgled aza postizanje mira.

BEČ - Irak je ratificirao Ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), odluka koju odgađa već 17 godina, rekao je u petak izvršni tajnik organizacije koja nadzire primjenu tog ugovora (CTBTO), Lassina Zerbo iz Burkine Faso. Ugovor koji zabranjuje nuklearne pokuse u civilne i vojne svrhe, dosad su potpisale 183 zemlje. Irak je potpisao ugovor 19. kolovoza 2008. i 161. je zemlja koja ga je ratificirala. Da bi se mogao početi primjenjivati, 44 ključne države - koje posjeduju nuklearnu tehnologiju - obavezno ga moraju ratificirati, što je do danas učinilo njih 36. Sjedinjene Države, Kina, Sjeverna Koreja, Egipat, Indija, Iran, Izrael i Pakistan još ga nisu ratificirale.

ARAVAN - Broj mrtvih u potresu u sjeverozapadnom Pakistanu popeo se na 515 osoba, rekao je u petak lokalni dužnosnik, dok napadi pobunjenika prijete spasilačkim naporima a preživjeli se žale na nedostatak skloništa. Babar Jakob, visoki dužnosnik pokrajine Balučistan, novinare je izvijestio o broju žrtava tijekom posjeta porušenoj regiji Avaran koju je u utorak pogodio potres magnitude 7,7 stupnjeva. To područje uporište je pobunjenika koji su dva puta otvorili vatru na helikoptere u kojima su bili visoki vojni časnici.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙