FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirovna konferencija o Siriji: Novi sastanak u Ženevi

Autor: vrad
NEW YORK, 22. listopada 2013. (Hina/AFP) - Posrednik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi sastat će se početkom studenoga s američkim i ruskim čelnicima kako bi pripremili mirovnu konferenciju o Siriji, priopćio je UN u utorak.

Taj sastanak će se održati u Ženevi 5. studenoga a "nakon njega će se istog dana održati sjednica na kojoj će sudjelovati druga tri stalna člana Vijeća sigurnosti" (Francuska, Velika Britanija, Kina), dodao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. Nije rekao ništa o razini izaslanstava.

Nekoliko pripremnih susreta već se održalo u Ženevi, Den Haagu i New Yorku, uglavnom na razini zamjenika ministara vanjskih poslova i zamjenika državnog tajnika.

Sjedinjene Države, Rusija i UN već mjesecima pokušavaju organizirati mirovnu konferenciju o Siriji, takozvanu Ženevu 2, ali je vrijeme njezina održavanja već više puta pomicano zbog razlika u vezi sa sudjelovanjem i s ciljevima.

U vezi sa Ženevom 2 spominjali su se 23. i 24. studenog, ali UN smatra da poziv treba uputiti njegov glavni tajnik Ban Ki-moon, što on još nije učinio.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙