FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o Siriji 23. i 24. studenoga

Autor: vkla
MOSKVA, 17. listopada 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Međunarodna konferencija o Siriji Ženeva 2 trebala bi se održati 23. i 24. studenoga, izjavio je u četvrtak u Moskvi nakon razgovora s ruskim diplomatima zamjenik predsjednika sirijske vlade Qadri Jamil.

"Konferencija bi se trebala održati 23. i 24. studenoga", kazao je Jamil. Riječ je o konferenciji koju Rusija i SAD pokušavaju organizirati još od svibnja i koja je ponovo sa sredine studenoga pomaknuta u zadnji tjedan mjeseca.

Jamil je također kazao da odbijanje Sirijskog nacionalnog vijeća, krovnog oporbenog saveza, da sudjeluje na toj konferenciji neće utjecati na odgodu ni format u kojem će se održati konferencija, ocijenivši da bi oporba mogla i promijeniti svoju odluku.

Jamil je u više navrata boravio u Rusiji tijekom sukoba u svojoj zemlji u kojem je do sada poginulo više od 120.000 ljudi. Konferencija je potrebna, kazao je, jer su svi u "slijepoj ulici, vojno i politički". Također je kazao da je Ženeva 2 "izlaz za sve: Amerikance, Ruse, sirijski režim i oporbu".

"Tko god to shvati proći će dobro. Onaj koji to ne shvati naći će se izvan političkog procesa", rekao je Jamil.

U međuvremenu se sukob nastavlja, a Turska, koja podupire sirijski ustanak, u četvrtak je topništvom silovito odgovorila na položaje sirijske oporbe zbog minobacačke granate koja je završila na turskom području, ali nije eksplodirala. Turska vojska je napala položaje skupine Islamska država u Iraku i Levantu, sirijskog ogranka Al'Kaide, a Bašar al-Asad je odmah komentirao da će Turska "skupo platiti potporu teroristima".

Što se tiče sirijskog kemijskog oružja, Organizacija za zabranu kemijskog oružja je priopćila da je izvršila inspekciju skoro polovice sirijskog kemijskog arsenala.

(Hina) xvk yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙