FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policije u regiji za zajedničku borbu protiv kriminala

Autor: vili
BEOGRAD, 10. listopada 2013. (Hina) - Organiziranom kriminalu i ilegalnoj imigraciji može se uspješno suprotstaviti samo uz partnerstvo i suradnju zemalja u regiji, zajednička je ocjena sudionika regionalne konferencije šefova policija koja je u četvrtak održana u Beogradu.

Otvarajući konferenciju, srbijanski premijer Ivica Dačić istaknuo je da su kriminalne skupine iz Srbije u sprezi s kriminalnim skupinama u regiji, poručivši da se organizirani kriminal može oslabiti samo uz otvorenu profesionalnu i pravodobnu suradnju policija i sigurnosnih agencija u regiji.

Dačić je istaknuo da će Srbija kroz screening Europske unije potvrditi svoju opredjeljenost za eurointegracije i odlučnost da ojača borbu protiv organiziranog kriminala, koji je "stalni izazov i zahtijeva fleksibilnost i prilagođavanje situaciji, kako bi se efikasnije odgovorilo na nove okolnosti".

“Države regije su u kratkom vremenskom razdoblju prošle kroz slične društvene promjene”, rekao je Dačić i ocijenio kako su one kroz taj proces "naučile slične lekcije".

Dačić je istaknuo i da je najveći pritisak ilegalnih imigranata koji prolaze kroz Srbiju na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, te da je u prvoj polovici ove godine spriječeno više od 6.000 ilegalnih prelazaka granice, ali i da je taj trend u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen jer je tad bilo oko 9.000 pokušaja prelaska granice.

Ravnatelji policija Srbije i Italije Milorad Veljović i Alessandro Pansa, kao predstavnici zemalja domaćina regionalne konferencije, istaknuli su opredjeljenje da se države regije samo zajedničkim djelovanjem mogu suprotstaviti organiziranom kriminalu i ilegalnoj imigraciji.

Veljović je, po završetku konferencije šefova policije, kojoj je nazočilo 13 izaslanstava iz zemalja regije, istaknuo da je iskazana odlučnost i hrabrost da se krene u nove akcije i borbu protiv organiziranog kriminala.

Veljović je rekao i da je konferencija "do sad najveći skup šefova policija na Balkanu", što je i poseban poticaj "policiji, vladi Srbije i državi na putu ka EU".

"Konferencija će se i dalje održavati, u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji regije, a zajedno ćemo pokušati cijelu regiju učiniti stabilnijom i sigurnijom", rekao je Veljović.

Njegov talijanski kolega Alessandro Pansa ocijenio je da je Balkan "strateško područje za Italiju i Europsku uniju" jer je "kriminal međunarodno povezan" i da je "jedini način borbe zajedničko djelovanje".

Regionalnu konferenciju šefova policija zajednički su organizirala ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Italije, a sudjelovali su predstavnici policija Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Moldavije, Rumunjske i Slovenije.

(Hina) xvil ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙