FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry: SAD će s Francuskom razgovarati o problemu špijunaže

Autor: vrad
PARIZ, 21. listopada 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države će s Francuskom, "starim saveznikom", razgovarati o NSA-inu programu špijuniranja u svijetu, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry.

"Francuska je jedan od naših najstarijih saveznika u svijetu i održavam usku poslovnu suradnju s Laurentom Fabiusom", rekao je Kerry na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

"Imat ćemo bilateralne razgovore, pa tako i s francuskim partnerima, radi rješavanja tih pitanja", dodao je američki čelnik nakon prosvjeda održanih u Parizu nakon otkrića dnevnika Le Mondea da je NSA, američka agencija za nacionalnu sigurnost, prikupila podatke o desecima milijuna telefonskih razgovora Francuza.

"Štititi sigurnost naših građana u svijetu danas je veoma teško, to je velik izazov", ocijenio je Kerry nakon razgovora s katarskim ministrom vanjskih poslova Halidom ben Mohamadaom al-Atijom.

"SAD u ovom trenutku preispituje svoj način prikupljanja podataka. Naša je zadaća pronaći zlatnu sredinu između zaštite privatnosti i sigurnosti naših građana", rekao je Kerry.

Po pisanju Le Mondea, NSA je između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. prikupila 70,3 milijuna podataka o telefonskim razgovorima Francuza.

Bijela kuća je umanjila važnost ovog spora ustvrdivši da Washington u inozemstvu prikuplja podatke kakve prikupljaju i "sve ostale zemlje".

Kerry je u Parizu zbog sastanka s predstavnicima arapskih zemalja dan prije nego se u Londonu sastanu "prijatelji Sirije" i sirijska oporba kako bi pripremili međunarodnu konferenciju u Ženevi o političkoj tranziciji u Siriji.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙