FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry poziva da se odredi datum za "Ženevu-2"

Autor: ztre
LONDON , 14. listopada 2013. (Hina/AFP) - Šef američke diplomacije John Kerry izjavio je u ponedjeljak da "hitno treba odrediti datum" za međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji, tzv. "Ženeva-2", nakon razgovora s izaslanikom UN-a za Siriju Lakhdarom Brahimijem.

"Mislimo da treba hitno odrediti datum za održavanje konferencije ('Ženeva-2') kako bi se radilo na novoj Siriji", rekao je u Londonu američki državni tajnik.

"Posebni predstavnik Brahimi i ja složili smo se, kao i mnogi drugi, da ne postoji vojno rješenje u Siriji", istaknuo je, dodajući da će Brahimi uskoro posjetiti regiju i sastati se sa svim zainteresiranim državama i stranama u tom sukobu.

"Smatramo da je predsjednik Asad izgubio potrebni legitimitet da bi bio čimbenik koji bi mogao okupiti i približiti sukobljene strane te da je jasno da je za provedbu 'Ženeve-1', koja je jedino opravdanje za konferenciju 'Ženeva-2', potrebna tranzicija vlasti i da u Siriji na vlasti mora biti novi entitet", rekao je Kerry.

Uz to, Moskva je u ponedjeljak pozvala Sjedinjene Države da uvjere sirijsku oporbu da sudjeluje na konferenciji "Ženeva-2".

Sirijsko nacionalno vijeće, najvažnija sirijska oporbena skupina, najavila je u nedjelju da neće sudjelovati na toj konferenciji, zadavši težak udarac vjerodostojnosti planiranih pregovora.

Organizacija te konferencije najavljuje se od svibnja, no odgođena je nekoliko puta zbog neslaganja oko njezinih ciljeeva i sudionika.

"Ženeva-2" trebala bi se nastaviti na glavne crte međunarodnog dogovora o političkoj tranziciji u Siriji, potpisanog 30. lipnja 2012. u Ženevi ali nikada provedenog.

(Hina) xzt yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙