FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPCW će poslati još inspektora u Siriju

Autor: akoz
AMSTERDAM, 8. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u utorak je priopćila da će poslati još inspektora u Siriju kako bi pomogli u uništavanju zaliha kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Čelnik OPCW-a, koji ima sjedište u Den Haagu, Ahmet Uzumcu, u izjavi je rekao da je Sirija ostvarila "konstruktivan početak procesa koji će ipak biti dug i složen".

OPCW je poslao prvu skupinu inspektora kako bi provjerila popis kemijskog oružja koji je Sirija prošlog mjeseca dala organizaciji.

Popis je povjerljiv no zapadne obavještajne službe su rekle da vjeruju da Sirija posjeduje 1000 prostornih metara sarina, iperita i nervnog plina VX.

Siriji je dan rok da do studenog uništi postrojenja za proizvodnju i punjenje kemijskog oružja. Damask je taj proces počeo prošlog tjedna, rekao je OPCW.

OPCW nije rekao koliko će još dodatnih inspektora poslati za nagledanje uništavanja cijelog sirijskog kemijskog arsenala, što bi trebalo biti završeno do kraja lipnja 2014.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙