FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 19. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti.

LYON - Američki redatelj Quentin Tarantino primio je u petak navečer u Lyonu nagradu Lumiere 2013 koju mu je uručila njegova omiljena glumica Uma Thurman. Redatelj filmova "Reservoir Dogs", "Nemilosrdni gadovi" i "Odbjegli Django" nagradu je proslavio plesom iz "Paklenog šunda" i ustvrdivši kako je sretan što prima nagradu u gradu u kojemu je film izmišljen i što su se sreli roditelji braće Lumiere jer je taj susret omogućio "rođenje filma pa sam i ja imao što raditi". Glavni direktor Festivala Lumiere Thierry Fremaux i predsjednik Instituta Lumiere Bertrand Tavernier naglasili su veliku Tarantinovu filmsku kulturu i podsjetili da se nagrada Lumiere dodjeljuje za cjelokupno djelo i za "iskazano divljenje filmu". Tarantino je, naime, poznat kao redatelj čiji su filmovi prepuni referenci na prošlost filma.

BEČ - U bečkom Leopold muzeju u tijeku je izložba posvećena Oskaru Kokoschki, jednom od najugledniji austrijskih umjetnika 20. stoljeća, u okviru koje su po prvi puta predstavljene fotografije iz umjetnikova života, nudeći uvid u njegov osobni i umjetnički razvoj gledan po prvi puta kroz leću fotoaparata. Do nedavno nije bilo poznato da je Kokoschkin život i rad dokumentiran na preko pet tisuća fotografija koje se čuvaju na bečkom Sveučilištu za primijenjenu umjetnost. Kako se navodi na mrežnim stranicama Leopold muzeja, izložba "Kokoschka. Ja u središtu", otvorena početkom listopada u tome muzeju, donosi fotografske snimke koje dokumentiraju profesionalni i privatni život umjetnika, koji je provokativan i kontroverzan bio ne samo u svojim radovima, nego i kao osoba. Na izložbi, otvorenoj do 27. siječnja 2014., može se pored fotografija pogledati i pojedinačne slike i portrete austrijskog umjetnika, kojima su suprotstavljene fotografije, odnosno, serije fotografija koje omogućuju uvid u proces nastajanja njegovih umjetničkih djela.

RIM - Talijanski poreznici u petak su legendarnom argentinskom nogometašu Diegu Maradoni uručili dokumente koji dokazuju kako je njegov dug prema talijanskoj državi 39 milijuna eura, objavila je talijanska novinska agencija Ansa. Maradonin porezni dug u Italiji nastao je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća dok je igrao za Napoli.

STOCKHOLM - Švedski su arheolozi objavili da su otkrili veliki spomenik iz željeznog doba u mjestu Gamla Uppsala, na nalazištu koje datira iz vremena prije Vikinga. Tijekom radova iskapanja zemlje radi gradnje nove željeznice oko 70 km sjeverno do Stockhloma, otkrivena su dva reda drvenih stupova. Arheologinja iz Švedskog nacionalnog odbora za baštinu, Lena Borenius-Joerpeland u priopćenju je navela da spomenik, smješten 200 metara od velike mrtvačnice, po svoj prilici datira iz skandinavskog željeznog doba u V. stoljeću nakon Krista. Najduži red proteže se preko jednog kilometra i ima 144 stupova, a najkraći je dug 500 metara. "Stupovi su bili visoki između 8 i 10 metara", rekla je Borenius-Joerpeland. Dodala je da su bili vidljivi izdaleka i obilježavali su prilaz do Gamla Uppsala. Znanstvenici su našli i kosti konja, krava i svinja u rupama stupova, što kako drže svjedoči o žrtvovanjima životinja. U željezno doba u Skandinaviji Gamla Uppsala je bio veliki vjerski, obrtnički, sudski i trgovački centar.

RIM - Izbornik nogometne reprezentacije San Marina Giampaolo Mazza dao je otkaz nakon što je u 15 godina i 76 službenih dvoboja osvojio jedan jedini bod. azza je nejaki San Marino, koji ima tek 32 tisuće žitelja, vodio od 1998., a u službenim utakmicama može se pohvaliti da je oduzeo bod Latviji u kvalifikacijama za SP 2002, dok je u ukupno 85 utakmica ubilježio i jednu pobjedu. San Marino je 2004. u prijateljskoj utakmici kod kuće pobijedio Lihtenštajn s 1-0, a s istim suparnikom su godinu dana ranije u prijateljskom dvoboju odigrali 2-2, te su to i jedini uspjesi San Marina u zadnjih 15 godina. "Za mene je 15 godina dosta, držim da San Marino danas igra puno bolje negoli prije 15 godina, Jedino mi je žao što u službenim utakmicama nisam izborio pobjedu", kazao je Mazza. San Marino zauzima posljednje mjesto na FIFA ljestvici, zajedno s Butanom, Anguillom, te otočjem Turks i Caicos

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙