FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 13. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti.

ZAGREB - Hrvatski ljubitelji piva i žestokog rocka od nedavno imaju priliku kombinirati svoja dva zadovoljstva, pa tako uz slušanje glazbe legendarnih bandova kao što su Iron Maiden, AC/DC i Led Zeppelin mogu ispijati pivo napravljeno specijalno za njihove fanove. Ponuda ekskluzivnog bandovskog piva u Hrvatskoj, po ne baš maloj cijeni, zasad se odnosi na te tri grupe - Iron Maiden pivo zove se Trooper, po istoimenoj pjesmi s albuma "Piece of Mind", AC/DC imaju AC/DC Premium Beer, dok su Led Zeppelin dobili pivo Starship, nazvano prema zrakoplovu Boeing 720 koji je prevozio grupu tijekom svjetskih turneja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na Zapadu to, naravno, nisu jedini poznati rockeri sa svojim pivom. Na limenke i boce piva svoja su imena stavili i hard-rock velikani Kiss i rap-rock zvijezda Kid Rock, a heavy metalci Motörhead uz pivo "Bastards Lager" imaju i svoju marku vina. Rock pivo, međutim, nije se zadržalo samo na žestokim izvođačima, već se proširilo i na alternativna područja. Tako su alt-country zvijezde Wilco počašćeni s prigodnim Wilco Tango Foxtrot pivom, u znak priznanja albumu "Yankee Hotel Foxtrot", a starom rock čudaku Franku Zappi posvećeno je pivo Ruben & Jets, kao hommage njegovu albumu iz 1968. "Cruising with Ruben and the Jets".

ZAGREB - Hrvatski Državni zavod za zaštitu prirode upozorio je da puštanje crvenouhe kornjače u Park prirode Hutovo blato u susjednoj BiH može imati vrlo ozbiljne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno je opasno po domaću barsku kornjaču. "Takva praksa može imati dalekosežne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno na riječnu i močvarnu kornjaču koje su ciljne vrste za očuvanje na području ekološke mreže Natura 2000 'Delta Neretve'", ističu u Državnom zavodu. Djelatnike Zavoda još više zabrinjava poziv Parka prirode Hutovo blato građanima BiH da donesu svoje kućne ljubimce nadležnoj ustanovi kako bi organizirano bili pušteni u Neretvu. Apeliraju na sve vlasnike egzotičnih životinja i kućnih ljubimaca da ih ne puštaju u prirodu. Puštanje stranih vrsta u prirodu u Hrvatskoj je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode. Crvenouha kornjača nalazi na popisu 100 najgorih invazivnih vrsta u Europi. Najveća je prijetnja za našu zavičajnu, u Europi ugroženu, barsku kornjaču, s kojom se natječe za hranu i stanište, te ju uspješno potiskuje.

ŽENEVA - Švicarski tenisač Roger Federer objavio je u subotu preko svoje web stranice da se razišao s američkim trenerom Paulom Annaconeom s kojim je surađivao zadnje tri i pol godine. "Nakon sjajne tri i pol godine suradnje, Paul i ja odlučili smo kako je najbolje da otvorimo novo poglavlje u našim profesionalnim karijerama", izjavio je 32-godišnji Švicarac na svojoj službenoj stranici www.rogerfederer.com. Obavijest o prekidu suradnje stigla je dva dana nakon što je Federera sa Mastersa u Šangaju izbacio francuski tenisač Gael Monfils, što je tek zadnji u nizu razočaravajućih rezultata ove sezone u kojoj nije uspio doći do finala nijednog Grand Slam turnira. "Kada smo započeli suradnju dugoročni je plan bio osvojiti još jedan Grand Slam naslov i vratiti se na broj 1. To smo ostvarili, no sada je vrijeme za rastanak", napisao je osvajač 17 Grand Slam titula. Federer je s Annaconeom, bivšim trenerom legendarnog Petea Samprasa, počeo surađivati u srpnju 2010. godine, nakon čega je osvojio 13 turnira, među kojima i Wimbledon 2012. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙