FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Države članice EU-a dogovorile su da će deblokirati 3,9 milijarda eura za podmirivanje proračunskih obveza u ovoj godini, što će omogućiti konačno glasovanje Europskog parlamenta 23. listopada o europskom proračunu za razdoblje od 2014. do 2020. Odluku su donijeli stalni predstavnici 28 država članica EU-a na sastanku u ponedjeljak, a još je trebaju formalno usvojiti nadležni ministri, objavilo je Vijeće EU-a.

SOFIJA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u utorak u Sofiji da je potpuni unutarnji politički konsenzus o ulasku Hrvatske u EU bio ključan razlog za njezin ulazak u Uniju. Izuzev nekoliko marginalnih stranaka, koje vjerojatno ne pokrivaju više tri posto biračkog spektra, cjelokupna politička scena smatrala je ulazak u EU svojim glavnim ciljem, kazao je Josipović na predavanju na svučilištu svetog Klimenta Ohridskog u Sofiji.

ZAGREB/SOFIJA - Predsjednik Ivo Josipović i njegov bugarski kolega Rosen Plevnelijev otvorili su u utorak u Sofiji bugarsko-hrvatski poslovni forum iskoristivši prigodu da pozovu poslovne ljude dviju zemalja na jačanje kontakata i rast uzajamnih ulaganja, javljaju bugarski mediji. Među dugoročnim perspektivnim područjima za suradnju Hrvatske i Bugarske su promet, građevinarstvo, energetika, prehrambena industrija i turizam, rekao je Josipović na forumu.

LUXEMBOURG - Ministri financija 28 zemalja članica Europske unije izglasat će u utorak na sastanku u Luxembourgu pravnu podlogu za jedinstveni nadzor banaka u eurozoni, koja je već potvrđena u Europskom parlamentu, te razgovarati o drugom stupu bankovne unije - mehanizmu o sanaciji banaka. Ministri financija, među njima i hrvatski ministar Slavko Linić, izglasat će bez rasprave pravnu podlogu za jedinstveni nadzor banaka. To je prvi stup bankovne unije koji Europskoj središnjoj banci daje ulogu nadzornika 130 najvećih banaka u eurozoni. Nadzor banaka postat će operativan u studenom sljedeće godine.

ZAGREB - U MOL-u je sve u redu, kompanija nije suočena s izazovima koje ne bi mogla riješiti, kazao je danas predsjednik uprave Zsolt Hernadi, a premijer Viktor Orban poručio da će vlada zaštititi MOL bude li potrebno, izvješćuju mađarski mediji. Orban i Hernadi zajedno su položili kamen temeljac za novu tvornice butadiena MOL-ovog petrokemijskog ogranka TVK u gradu Tiszaujvarosu na sjeveroistoku Mađarske, piše informativni portal portfolio.hu.

SARAJEVO - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji traje od 1. listopada bit će završen u utorak kako je i predviđeno Zakonom o popisu, potvrdila je tijekom dana Agencija za statistiku BiH (BHAS). U priopćenju agencije dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako su sva općinska izborna povjerenstva potvrdila da mogu završiti preuzete obveze u predviđenom roku.

VATIKAN - Monsinjor Pietro Parolin kojeg je papa Franjo 31. kolovoza imenovao državnim tajnikom Svete Stolice, u utorak je službeno preuzeo novu dužnost čime je, kako navodi RAI, završeno sedmogodišnje upravljanje 'vatikanskom vladom' često kritiziranog kardinala Tarcisia Bertonea i zatvoreno posljednje poglavlje pontifikata Benedikta XVI. Novi vatikanski 'premijer', piše AFP, trebao bi pomoći papi Franji u reformi Crkve i vatikanske kurije. Pietro Parolin je 58-godišnji Venecijanac (58), karijerni vatikanski diplomat koji je obnašao dužnosti u Nigeriji od 1986. do 1989. i u Meksiku od 1989. do 1992.

ZAGREB - Jedanaestero učenika iz osnovnih škola s otoka Iža, Prvića i Silbe danas će iz Zadra krenuti put Bruxellesa, gdje ih je pozvao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP). Cilj ovog putovanja, kojeg Picula financira iz svog zastupničkog proračuna, jest upoznavanje najmlađih s institucijom Europskog parlamenta i približavanje rada hrvatskih zastupnika u Bruxellesu, navodi se u priopćenju iz Piculina ureda.

TOKYO - Tajfun koji se javlja jednom u deset godina zaprijetio je Japanu u utorak i prouzročio prekide prometa, a zbog njega su poduzete mjere opreza u nuklearnoj elektrani u Fukushimi. Tajfun Wipha kreće se preko Pacifika ravno prema japanskoj prijestolnici Tokyju, a njegov vrhunac očekuje se tijekom jutarnje gužve u srijedu.

CEBU - U potresu što je u utorak pogodio tri turistička otoka u središnjem dijelu Filipina, u području Cebua, poginulo je najmanje 85 osoba, a među stanovništvom izbila je panika. Petnaest je osoba poginulo na Cebuu, jedna na otoku Siquijor a 69 na otoku Bohol, gdje se nalazio epicentar potresa jačine 7,1, objavila je nacionalna agencija za prirodne katastrofe.

LJUBLJANA - Dvanaest slovenskih državljana s područja Celja uhićeno je u ponedjeljak u akciji razbijanja europske mreže preprodavača amfetamina i kokaina, a uhićenja i zapljena većih količina droge istodobno su izvršene u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare u Ljubljani ravnatelj kriminalističke policije Marjan Fank. Istraga je krenula prije godinu dana iz Slovenije nakon što je ustanovljeno da se skupina iz Celja bavi raspačavanjem i prijevozom droge ne samo u Sloveniji, nego i na širem području Europe.

(Hina) yilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙