FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 29. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti.

SAN SEBASTIAN - Zlatna školjka za najbolji film 61. festivala u španjolskome gradu San Sebastianu dodijeljena je filmu "Pelo malo" venezuelanske redateljice Mariane Rondon koji kritizira homofobiju i netoleranciju. "Snimila sam taj film da izliječim tjeskobu koju sam osjećala gledajući toliku netoleranciju", rekla je Mariana Rondon primajući nagradu. "Nije problem misliti drukčije i biti drukčiji. Naprotiv, to je najljepše u ljudskome biću, ponajprije kada ide ususret drugima", dodala je. Srebrna školjka za najboljeg redatelja dodijeljena je meksikancu Fernandu Eimbckeu za "Club sandwich", minimalistički film o odnosima majke i njezina sina adolescenta. Španjolka Marian Alvarez proglašena je najboljom glumicom za ulogu Ane, mlade žene nesvjesne svoje bolesti, u filmu "La herida" Fernanda Franca koji je dobio i posebnu nagradu žirija. Najboljim glumcem proglašen je Britanac Jim Broadbent za ulogu u filmu "Week-end", komediji južnoafričkoga redatelja Rogera Michela o ljubavi nakon trideset godina braka

DEN PASAR - Filipinka Megan Young (23) pobjednica je finala izbora za Miss svijeta koje je u nedjelju održano na Baliju pod visokim osiguranjem nakon što su se indonezijski islamisti usprotivili održavanju tog događaja. Young je rođena u SAD-u, no odselila je s deset godina te je već ostvarila zavidnu glumačku karijeru. Prva pratilja je Francuskinja Marine Lorphelin (20), a druga Miss Gane Naa Okailey Shooter (23). Na natjecanju ljepote sudjelovale su djevojke iz 129 zemalja. Među deset djevojaka koje su ušle u završnicu ovogodišnjeg natjecanja nema hrvatske predstavnice Lane Gržetić, a uz filipinsku, francusku i gansku ljepoticu među prvih deset su još i predstavnice Brazila, Australije, Nepala, Velike Britanije, Indonezije, Španjolske i Jamajke.

LONDON - Glazba iz 'Ratova zvijezda' proglašena je najomiljenijim soundtrackom u izboru Radija BBC jer je za nju glasala gotovo četvrtina ispitanika. Legendarni skladatelj John Williams već ima 48 nominacija za Oscara, pa se ne treba čuditi što su brojni Britanci izabrali upravo njegovu skladbu sa špice svih dosadašnjih filmova iz serijala 'Ratova zvijezda'. Vjeruje se da će i novi film koji Disneyev studio priprema za 2015. imati tu prepoznatljivu glazbu. Drugi kultni filmski kompozitor Ennio Morricone na drugome je mjestu sa skladbom iz filma 'Dobar, loš i zao', špageti-vesterna Sergia Leonea iz 1966. Na trećem je mjestu glazba iz filma 'Priča sa zapadne strane', kompozitora Leonarda Bernsteina, četvrta je glazba iz filma 'Lawrence od Arabije', a peta glazba iz 'Vrtoglavice' redatelja Alfreda Hitchcocka.

LONDON - Britanski princ George, sin princa Williama i njegove supruge Kate, bit će kršten sljedećeg mjeseca, objavio je ured para u Londonu. Privatni obred krštenja princa Georgea, koji je rođen 22. srpnja i treći je u nasljednom redu za britansku krunu, održat će se u kraljevskoj kapeli u palači St. James u središtu Londona 23. listopada. "Princa Georgea krstit će nadbiskup Canterburyija", navodi se u priopćenju kraljevskog para.

NEW YORK - Američki i međunarodni zagovornici prava gay populacije pozivaju na bojkot talijanske tjestenine Barille, a vlasnik Guido Barilla ispričao se zbog svoje izjave kako u svojim reklamama nikad ne bi prikazao gay obitelj. Njegove su riječi izgovorene u srijedu izazvale buru prosvjeda na društvenim mrežama i pokretanje online peticije na engleskome, njemačkome i talijanskome, a angažirao se čak i talijanski književni Nobelovac Dario Fo. Do petka navečer peticija koju je na MoveOn.org pokrenula Beth Allen iz Takoma Parka u američkoj državi Marylandu, lezbijka i majka dvoje djece, prikupila je 85 tisuća potpisa. "Guido Barilla jasno je rekao što misli o obiteljima poput moje kad je objavio kako u reklamama za Barillu nikad ne bi prikazao gay obitelj", kaže se u njezinoj peticiji.Rekao je da gayevi mogu jesti neku drugu tjesteninu ako im se ta poruka ne sviđa. Ja ću ga poslušati, a i vi biste trebali", rekla je. Nobelovac Fo pozvao je Barillu da se iskupi reklamom u kojoj će biti istospolni par ili roditelji. Guido Barilla (55) pokušao se ispričati i rekao je kako je htio naglasiti ulogu žene u obitelji, ali njegova isprika nije pala na podno tlo. Na web stranici tvrtke sada je snimka njegove nove isprike.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙