FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIM - Vatikan je zadovoljan odnosima s Hrvatskom koja ispunjava sve potpisane ugovore, a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak nakon susreta s papom Franjom hrvatski predsjednik Ivo Josipović. "Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom", rekao je Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema. "U Vatikanu su zadovoljni odnosima, činjenicom da Hrvatska ispunjava odredbe ugovora koji su potpisani", rekao je Josipović novinarima nakon audijencije kod Pape i sastanka s državnim tajnikom na odlasku Tarcisiom Bertoneom. "Kad je riječ o odnosima između lokalne crkve i države, Papa zna da postoje određene rasprave o tome kako urediti pojedina pitanja, ali to je dio demokratskog života u Hrvatskoj", rekao je.

ZAGREB - Hrvatska smatra da Iran ima pravo koristiti nuklearni program u energetske svrhe, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na sastanku s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. Leko je pozdravio uspostavu dijaloga Irana s međunarodnom zajednicom, osobito sa SAD-om. Hrvatska ima principijelno stajalište da Iran ima pravo koristiti nuklearni program u energetske svrhe, rekao je Leko po saborskom priopćenju objavljenom nakon sastanka. "Važno je izgraditi povjerenje međunarodne zajednice prema iranskom nuklearnom programu što će pomoći i tješnjoj suradnji Hrvatske i Irana na svim područjima", rekao je Leko. Laridžani je izrazio je želju da se problem oko nuklearnog programa riješi na politički način te istaknuo da nema potrebe za zabrinutost. "Naš vjerski vođa zabranio je upotrebu nuklearnog oružja, a nama je religija iznad svih zakona", istaknuo je.

BRUXELLES - Čelnici glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nisu se u četvrtak na sastanku u Bruxellesu pod predsjedanjem povjerenika za proširenje Štefana Fuelea uspjeli dogovoriti oko reformi izbornog sustava kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, a nastavak pregovora očekuje se za nekoliko dana, izjavio je nakon sastanka predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž. Konferencija za novinare koja je bila najavljena nakon sastanka, otkazana je, a Raguž je zasad jedini sudionik sastanka koji se obratio novinarima. Doznaje se da će Komisija pokrenuti suspenziju iz pretpristupnih fondova dok se ne postigne dogovor.

ZAGREB - Uvjerene u potpunu nehumanost smrtne kazne, 42 europske zemlje, među kojima i Hrvatska, potpisale su zajednički poziv na ukidanje kapitalne kazne, istaknuvši da pravda koja ubija nije pravda i iskoristile su prigodu obilježavanja Svjetskog dana protiv smrtne kazne da ponove svoju potpunu posvećenost pokretu za njezino ukidanje u Europi i širom svijeta, objavilo je u četvrtak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. "Pravda koja ubija nije pravda. Uvjerene u potpunu nehumanost smrtne kazne, 42 ovdje zastupljene zemlje protive se njezinoj primjeni u bilo kojim okolnostima bilo gdje u svijetu. Smrtna kazna nije samo nepodnošljiva uvreda ljudskom dostojanstvu, već je i njezina primjena povezana s nizom kršenja ljudskih prava osuđenika i njihovih obitelji. Pri tom, smrtna kazna nema pozitivnog učinka na sprečavanje zločina ili sigurnost te ni na koji način ne popravlja štetu nanesenu žrtvama i njihovim obiteljima", navodi se u zajedničkom pozivu na ukidanje smrtne kazne.

TRIPOLI - Bivši libijski ustanici pustili su u četvrtak na slobodu premijera Alija Zeidana kojeg su oteli i zatočili na nekoliko sati u znak odmazde zbog akcije američkih specijalaca koji su prije pet dana zarobili čelnika libijskog ogranka Al Kaide. "Premijer je pušten na slobodu", kazao je vladin dužnosnik, a oslobađanje Zeidana potvrdio je i pripadnik snaga sigurnosti. Reutersov novinar je bio na licu mjesta i svjedočio napadu prosvjednika na zgradu gdje je Zeidan bio zatočen i zahtjevu ustaničkoj skupini, povezanoj s vladom, da oslobodi premijera.

BAKU - Dosadašnji predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliev je u četvrtak pozdravio "trijumf demokracije" na izborima u toj zemlji na kojima je pobijedio s blizu 85 posto glasova, ali je OESS ukazao na "velike probleme". "Predsjednički izbori u Azerbajdžanu su bili pobjeda demokracije", izjavio je u tv-obraćanju naciji Aliev, na vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici od kada je 2003. naslijedio svog oca. Aliev je dobio oko 84,6 posto glasova nakon što je prebrojano 98 posto listića, prema posljednjim djelomičnim rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo. Misija promatrača Organizacije za europsku sigurnosti i suradnju (OESS) je obznanila "velike probleme" i "nedostatke koje treba ispraviti kako bi se omogućilo Azerbajdžanu da u potpunosti poštuje svoje obveze prema OESS-u o istinskim demokratskim izborima". OESS je ukazao na manipulacije s izbornim listama i nazvao "lošim ili vrlo lošim" prebrojavanje listića u 58 posto nadziranih biračkih ureda.

KAIRO - Egipat je u četvrtak osudio odluku SAD-a o obustavi dijela vojne i gospodarske pomoći vladi koju je instalirala vojska, izvješćuje Reuters i podsjeća da je odluka američke administracije uslijedila nakon krvavog obračuna vojske s Muslimanskim bratstvom. "Odluka je pogrešna. Egipat neće popustiti pod američkim pritiskom i zemlja nastavlja svoj put prema demokraciji kako je zacrtano u smjernicama", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Badr Abdelatty. Odluka SAD-a znači obustavu isporuka tenkova i borbenih zrakoplova, dok se nastavlja financiranje protuterorističkih aktivnosti.

SARAJEVO - Dok države regije poput Hrvatske i Srbije bilježe značajan napredak u borbi protiv korupcije, Bosna i Hercegovina na tom planu nastavlja zaostajati, a korupcija u njoj poprima sve šire razmjere, ocijenio je u četvrtak Srđan Blagovčanin, izvršni direktor bosanskohercegovačkog ogranka nevladine udruge Transparency International (TI). Predstavljajući u Sarajevu izvještaj o monitoringu napretka u provedbi protukorupcijskih reformi u BiH, Blagovčanin je konstatirao kako je ta zemlja bila među prvima u regiji koja je donijela zakone čiji je cilj suzbijanje korupcije, ustvrdivši kako su s vremenom oni toliko derogirani da više ne služe ničemu.

PODGORICA - Parada ponosa koja bi se trebala uskoro održati u Podgorici biti će test spremnosti Crne Gore za otvaranje poglavlja 23 i 24, vezana uz pravosuđe i ljudska prava, koja je Bruxelles ranije označio kao ključna za daljnji europski put te zemlje, rekao je u četvrtak potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Jelko Kacin. "Pride će biti lakmus papir, koji će jasno odgovoriti na pitanje hoće li Crna Gora ključna poglavlja otvoriti do kraja godine", kazao je Kacin. Crnogorska policija pozitivno je odgovorila na zahtjev LGBT Foruma "Progres" i odobrila održavanje Parade ponosa zakazane za 20. listopada u Podgorici te započela sigurnosne pripreme za taj događaj.

PODGORICA - Uprava crnogorske policije počela je u četvrtak kontrolu poslovanja svih tvrtki koje su u većinskom vlasništvu države. Kako je ovih dana najavljeno iz crnogorske vlade, ta je akcija poduzeta u sklopu priprema za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i ljudska prava, predviđeno za kraj ove godine, s ciljem doprinosa borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

SEUL - Sjeverna Koreja je potvrdila u četvrtak smjenu ministra vojske Kim Kyok-sika na čije mjesto je došao mlađi general, što je novi znak namjere mladog čelnika zemlje da na ključna mjesta postavi svoje ljude. U kolovozu su kolale glasine o smjeni Kim Kyok-sika (75) kojeg bi zamijenio Ri-Yong-gil, star šezdesetak godina. Prema jednom izvješću Sjeverne Koreje objavljenom ovog tjedna, Kim Jong-un je zamijenio gotovo polovicu visokih dužnosnika zemlje kako bi pojačao kontrolu nad državnim aparatom.

ZAGREB/BAGDAD - Irak je pogubio prošlog tjedna 42 osobe osuđene za "terorizam", izjavio je u četvrtak irački ministar pravosuđa, a prenosi France 24. "Tijekom prošlog tjedna ministarstvo je provelo smrtne kazne izrečene u slučaju 42 osobe, od kojih je jedna žena, a koje su osuđene zbog terorizma u skladu s Člankom 4 protuterorističkog zakona", rekao je ministar Hasan al-Šamari.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙