FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STOCKHOLM - Američki znanstvenici Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju 2013. za razvoj kompjutorskih modela složenih kemijskih procesa, objavila je švedska Kraljevska akademija znanosti u srijedu. "Znanstvenici su postavili temelje moćnih programa korisnih za razumjevanje i predviđanje kemijskih procesa", navodi akademija u obrazloženju nagrade koja iznosi 1,25 milijuna dolara.

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u četvrtak u posjetu Francuskoj i sastati se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i premijerom Jean-Marcom Ayraultom, objavili su u srijedu Banski dvori. Glavne teme Milanovićeva susreta s francuskim šefom države bit će ekonomske, a uz to predsjednika Hollandea zanimat će i hrvatsko stajalište glede daljnjeg širenja EU-a, rekao je za Hinu uoči susreta u Parizu francuski diplomatski izvor.

LAMPEDUSA - Europa ne može okrenuti glavu od drame doseljenika poput one na Lampedusi, rekao je u u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso tijekom posjete tome talijanskom otoku. "Europa je uz stanovnike Lampeduse. Problem jedne od naš zemalja, poput Italije, mora se smatrati problemom cijele Europe. Europa ne može okrenuti glavu", rekao je Barrosos na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa šefom talijanske vlade Enricom Lettom.

SARAJEVO - Iračkom državljaninu Abduladhimu Maktoufu, koji je u Bosni i Hercegovini pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u središnjoj Bosni, sudit će se ponovno, potvrdio je u srijedu Sud BiH nakon primitka pravorijeka Europskog suda kojim je naloženo ponovljeno suđenje. Ovakva odluka donesena je nakon što se Maktouf na presudu izrečenu u BiH žalio Europskom sudu za ljudska prava na temelju činjenice da mu se sudilo po osnovi Kaznenog zakona BiH koji je stupio na snagu 2003. godine, a ne na osnovi kaznenog zakona bivše SFRJ koji je bio na snazi kada su zločini počinjeni.

PARIZ - Europska unija na dobrom je putu ispunjenja ciljeva 2020. u području smanjenja emisije stakleničkih plinova i obnovljive energije, ali ne sasvim i energetske učinkovitosti, javlja u srijedu Europska agencija za okoliš. U okviru borbe protiv klimatskih promjena, EU si je zadao za 2020. cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje na 20 posto korištenja obnovljive energije i ostvarenje 20 posto uštede energije.

BEČ - Austrijski predsjednik Heinz Fischer dao je u srijedu čelniku Socijaldemokratske stranke (SPO-e) i dosadašnjem kancelaru Werneru Faymannu mandat za formiranje nove austrijske savezne vlade nakon što je na parlamentarnim izborima 29. rujna SPO-e osvojila najveći pojedinačni broj glasova. Nakon 40-ominutnog razgovora s Faymannom Fischer je izrazio želju za ponovnim koaliranjem dvije najveće stranke, Socijaldemokratske i Pučke stranke (OeVP) koje su prema konačnim rezultatima izbora dobile zajedno 50,8 posto glasova, odnosno SPOe 26,8 posto te OeVP 24 posto glasova birača. Dvije stranke tvorile su dosadašnju austrijsku vladajuću koaliciju.

LONDON - Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je u srijedu na predavanju u londonskome Chatham Houseu da njegova zemlja djeluje kao pravi laboratorij koji na temelju tradicionalnih vrijednosti nastoji dati odgovore na suvremene izazove. U predavanju sudionicima foruma britanskog kraljevskog instituta za međunarodne odnose Chatham House, Orban je poručio kako mađarska vlada vidi krizu kao šansu za provođenje dubokih strukturnih promjena. Veliki sustavi moraju se podvrgnuti potpunoj obnovi, a obitelji i zajednice trebaju se ohrabriti na promjenu svojih životnih strategija, ustvrdio je predsjednik mađarske vlade. On smatra da je Europska unija prestala biti jaka, samouvjerena i optimistična zajednica te da sada pokazuje nesigurnost i da nema jasnu sliku budućnosti.

DEN HAAG - Sirijski dužnosnici bili su konstruktivni i kooperativni u ranim fazama programa za uništavanje sirijskog kemijskog oružja, izjavio je u srijedu Ahmet Uzumcu, čelnik Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Uzumcu je rekao da stručnjaci namjeravaju obići 20 lokacija idućih dana i tjedana te da bi mogli uništiti sirijsko kemijsko oružje do sredine 2014. godine, ako dobiju potporu svih zaraćenih strana.

PARIZ - Dvojica francuskih novinara, reporter Nicolas Henin i fotograf Pierre Torres, oteti su 22. lipnja u Siriji, objavile su u srijedu njihove obitelji i francusko ministarstvo vanjskih poslova koji su to do sada držali u tajnosti. "Nicolas Henin i Pierre Torres su zatočeni u Siriji", stoji u priopćenju Quai d'Orsaya koji precizira da su oteta četvorica francuskih novinara uz Didiera Francoisa i Edouarda Eliasa koji su oteti 6. lipnja.

SARAJEVO - Stručnjaci Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Interpola angažirani su u pružanju pomoći vladi Kenije odnosno njenoj istrazi o okolnostima terorističkog napada na trgovački centar u Nairobiju, potvrđeno je u srijedu u Sarajevu. "ICMP je trenutačno na terenu u Najrobiju i pruža upute lokalnim vlastima i međunarodnim timovima o načinu uzimanja bioloških referentnih uzoraka od članova obitelji i pravilnom uzimanju uzoraka sa posmrtnih ostataka žrtava", navodi se u priopćenju dostavljenom Hini.

BANDAR SERI BEGAWAN - Američki državni tajnik John Kerry nagovorit će čelnike jugoistočne Azije i Kine da razgovaraju o sporu oko Južnog kineskog mora na azijskom summitu, izjavio je u srijedu jedan visoki američki dužnosnik, unatoč nevoljkosti Pekinga da razmatra to pitanje na takvim sastancima. Kerry je doputovao u Brunej u srijedu na godišnji summit istočne Azije (EAS) i razgovore s čelnicima jugoistočne Azije, a odvojeno će se sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

AMSTERDAM - Čelnik međunarodnog Greenpeacea Kumi Naidoo pisao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i zatražio sastanak u Moskvi te ponudio sebe kao ljudsko jamstvo u zamjenu za puštanje na slobodu 30 aktivista te ekološke nevladine organizacije. Tridesetorici članova posade broda Greenpeace Artic Sunrise, 28 aktivista i dvojici novinara, koji su uhićeni u rujnu, određen je dvomjesječni zatvor u Murmansku na sjeverozapadu Rusije, a optuženi su za organizirano gusarstvo jer su se previše približili naftnoj platformi Gazproma, za što mogu biti osuđeni na do 15 godina zatvora.

WASHINGTON - Američki astrofizičari odlučili su bojkotirati veliku konferenciju o astronomiji američke svemirske agencije (NASA) u znak prosvjeda protiv odbijanja agencije da na konferecniju primi kineske znanstvenike zbog nacionalne sigurnosti. Tu iznenađujuću odluku, o kojoj je najprije izvijestio britanski dnevni list The Guardian, potvrdilo je nekoliko izvora među kojima Geoff Marcy, profesor astronomije na Sveučilištu Kalifornije u Berkleyu, jedan od pokretača bojkota.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙