FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LIVNO - Izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana nisam shvatio kao pokušaj dogovaranja oko toga hoće li netko biti uhićen ili ne, to je sada stvar pravosuđa i državnog odvjetnika i nadam se da sve to neće utjecati na bonitet Ine i vrijednost dionica, izjavio je u petak u Livnu hrvatski premijer Zoran Milanović. Orban je danas rekao kako bi Hrvatska trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima i dodao da se odnosi Ine i MOL-a moraju riješiti "na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi".

BRUXELLES - Europska komisija je u petak pozdravila promjene zakona o provedbi Europskog uhidbenog naloga u Hrvatskom saboru i najavila da će ponovno procjenjivati da li je skladu s europskom pravnom stečevinom kada zakon stupi na snagu. "Europska komisija pozdravlje korake koje je poduzela Republika Hrvatska kako bi zločinci bili privedeni pravdi", kaže se u reakciji iz ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. "U tom kontekstu, brzo, učinkovito i bezuvjetno usklađivanje zakona o provedbi Europskog uhidbenog naloga s europskom pravnom stečevinom, omogućit će da se o svim zahtjevima za izručenje osumnjičenih i osuđenih kriminalaca postupa unutar sustava Europskog uhidbenog naloga neovisno o datumu kada je počinjen zločin", navodi Komisija.

LIVNO - Popis stanovništva koji je u tijeku u Bosni i Hercegovini važan je za Hrvate u BiH, posebice zbog načina na koji je prema Daytonu uređena BiH kao država triju konstitutivnih naroda, no niti jedno pravo bez obzira na popis ne može biti upitno, kazao je u petak u Livnu hrvatski premijer Zoran Milanović koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini. "Ovaj popis je važan, no on naravno nije presudan, dakle nijedno pravo ne može biti upitno, ono je utvrđeno međunarodnim ugovorom i ustavom Bosne i Hercegovine", kazao je hrvatski premijer komentirajući popis stanovništva koji je upravo u tijeku u BiH.

TOMISLAVGRAD - Vlada Republike Hrvatske pomagat će značajnije projekte u BiH te time pomoći opstojnosti Hrvata koji se iseljavaju iz BiH zbog loše gospodarske situacije, rekao je u petak hrvatski premijer Zoran Milanović u Tomislavgradu tijekom dvodnevnog posjeta BiH. "Mi ne možemo spriječiti iseljavanje. Mi ćemo pomoći onoliko koliko možemo pomoći financijski, u očuvanju, ne identiteta, jer identitet ovi ljudi imaju i u tome im ne treba nitko pomagati jer znaju tko su i koje su im vrijednosti. Mi možemo financirati neke objekte i programe s naglaskom da to bude konkretno i da se novac ne rasipa na tisuću sitnih stvari nego na vidljive stvari", rekao je hrvatski premijer u Tomislavgradu gdje se sastao s načelnikom Ivanom Vukadinom.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu kaznu zatvora od 23 godine zatvora bivšem pripadniku policije bosanskih Srba Saši Zečeviću kojega je optužnica teretila za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 200 zarobljenih Hrvata i Bošnjaka počinjeno u ljeto 1992. godine, potvrđeno je u petak iz sjedišta tog suda u Sarajevu. Prizivno vijeće Suda BiH ovime je u cijelosti potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom su po istom osnovu osuđena još dvojica bivših srpskih policajaca Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, dok su dvojica oslobođena optužbi.

RIM - Mandatno-imunitetni odbor talijanskog parlamenta predložio je u petak isključenje Silvija Berlusconija, čelnika desnog centra, iz Senata zbog presude o poreznoj prevari donesenoj u kolovozu. Prijedlog o Berlusconijevom isključenju, donesen većinom članova odbora u kojem većinom sjede politički protivnici bivšeg premijera, morat će ratificirati cijeli Senat, a glasovanje se očekuje u iduća tri tjedna.

SUBOTICA - Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak priopćio je u petak, povodom sutrašnje 25. obljetnice tzv. "jogurt revolucije" kojom su pristaše Slobodana Miloševića srušile tadašnju vojvođansku vlast, da borba za prava Vojvodine nikada neće prestati. Čanak je istaknuo da "prije četvrt stoljeća, 5. listopada 1988., nije samo počeo raspad SFRJ i uništavanje Vojvodine, nego i decivilizacijski proces koji traje do danas",

KIJEV - Izaslanici Europskog parlamenta u Ukrajini, bivši poljski predsjednik Alesander Kwasniewski i bivši predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox potpisali su i predali ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču zahtjev za pomilovanje oporbene čelnice Julije Timošenko, rekao je u petak njezin odvjetnik. "Sastao sam se s izaslanicima Europskog parlamenta Coxom i Kwasniewskim. Ovlastili su me da vas obavijestim kako su danas na susretu s Viktorom Janukovičem predali potonjem zahtjev za njezino pomilovanje koji su sami potpisali", rekao je odvjetnik Sergij Vlasenko.

KAIRO - Tisuće članova Muslimanskog bratstva krenulo je unatoč zabrani iz predgrađa Kaira do mjesta gdje je nekad bio njihov prosvjedni kamp koji su snage sigurnosti uklonile u kolovozu, a u sukobima koji su slijedili poginuo je jedan pristaša Bratstva, prenose u petak očevici. Dok se prosvjedna povorka približavala, snažne vojne i policijske snage raspoređene su oko džamije Raba al-Adavija, jednog od bivših prosvjednih kampova Muslimanskog bratstva, prenijela je egipatska novinska agencija.

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej pozvao je u petak vjernike i sve ljude dobre volje na središnju proslavu 17 stoljeća Milanskog edikta, koju organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedjelju u Nišu, antičkom Naisusu, Konstantinovu rodnom gradu, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene predvodit će patrijarh ekumenski i carigradski Bartolomej. "Našoj crkvi palo je u častan udio da središnja proslava cjelokupnog kršćanstva bude u našem gradu Nišu, jer je u njemu rođen car Konstantin", rekao je patrijarh Irinej povodom skupa koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) označila kao najveći i najreprezentativniji u njenoj povijesti.

DAMASK - Inspektori koji nadziru uništenje kemijskog arsenala u Siriji postigli su napredak, po ocjeni UN-a, i idući tjedan bi trebali početi pregledavati i uklanjati zalihe koje se procjenjuju na više od 1000 tona bojnih otrova. Istodobno je sirijski predsjednik Bašar al-Asad u razgovoru objavljenom u petak ponovno zanijekao da je njegova vojska blizu Damaska 21. kolovoza koristila projektile s kemijskim bojnim glavama na područjima koja su bili zauzeli pobunjenici.

MOMBASA - Mladi muslimani zapalili su u petak crkvu Vojske spasa i automobilske gume i sukobili se s kenijskom policijom u lučkom gradu Mombasi, pri čemu je poginulo najmanje četvero ljudi, javlja Reuters i podsjeća na ubojstvo islamskog klerika kao uzrok vjerskih napetosti i nasilja u tom gradu. Ubojstvo Ibrahima Omara, koje muslimani pripisuju snagama sigurnosti, potaknulo je vjerske napetosti u gospodarskom i turističkom središtu Kenije, samo dva tjedna nakon što su islamisti u napadu na trgovački centar u Nairobiju ubili 67 ljudi. Imam Omar i trojica drugih muškaraca pronađena su mrtva u automobilu u predgrađu Mombase u četvrtak navečer, priopćila je policija. Televizijske snimke pokazale su da je automobil izrešetan mecima.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙