FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oluja u Meksičkom zaljevu podigla cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 4. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima jer je opskrba iz Meksičkog zaljeva smanjena u očekivanju tropske oluje, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost za potražnju u SAD-u u uvjetima fiskalne blokade.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 45 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje burzi, na 109,45 dolara. U gotovo je istom iznosu barel poskupio i u SAD-u, dosegnuvši 103,75 dolara.

Energetske kompanije zatvaraju proizvodne pogone u Meksičkom zaljevu i evakuiraju radnike u očekivanju tropske oluje Karen i taj je poremećaj u opskrbi danas podupro naftna tržišta.

U američkom Nacionalnom centru za uragane očekuju da će se oluja danas i sutra razviti u uragan i stići ovog vikenda do američkog dijela obale Meksičkog zaljeva, između saveznih država Louisiane i Floride.

"Oluja u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zasigurno će rezultirati smanjenim isporukama sirove nafte, što bi moglo zategnuti opskrbu i poduprijeti cijene", tumači Gareth Lewis-Davies iz BNP Paribasa.

Dodatnu je potporu cijenama pružio slabiji dolar, koji se danas zadržao na najnižim razinama prema košarici ključnih svjetskih valuta u osam mjeseci. U takvoj situaciji jača kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja za naftom.

Potražnja je ključna riječ i kada su u pitanju pritisci na cijene nafte. OČekuje se da će nastavljena fiskalna blokada u SAD-u prigušiti potražnju u najvećem potrošaču nafte u svijetu budući da je milijun državnih službenika na neplaćenom odmoru.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,79 dolara, što znači da je bila 71 cent viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙