FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 108 dolara, nazire se povećanje opskrbe

Autor: gple
LONDON, 2. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 108 dolara zahvaljujući naznakama povećane opskrbe ponajprije iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po cijeni od 107,84 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 24 centa, na 101,80 dolara.

Libijski ministar za naftu Abdelbari Arusi kazao je danas da je proizvodnja nafte u toj zemlji porasla i približila se polovini razine iz razdoblja prije štrajkova i blokade naftnih polja i luka sredinom ove godine. Nakon završetka prosvjeda mogla bi u cijelosti biti obnovljena u roku od nekoliko dana, tvrdi Arusi.

"Opskrba više ne predstavlja razlog za zabrinutost", konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Ponuda na tržištu obilna je i rizici se stišavaju. Očekujemo da će cijene nafte još više pasti", dodao je.

Ulagači se istodobno pribojavaju da bi fiskalna blokada u Sjedinjenim Državama mogla smanjiti potražnju za robom poput nafte. Od prošle je blokade prošlo 17 godina a u aktualnom su se slučaju na suprotstavljenim stranama našli predsjednik Barack Obama i republikanski zastupnici u Kongresu.

Washington je počeo zatvarati pojedine državne službe zbog čega su stotine tisuća državnih službenika poslane na neplaćeni odmor. Očekuje se da će takvo stanje prigušiti i potražnju na naftom u najvećem svjetskom potrošaču.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,42 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙