FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žbogar: Zabrana kosovskih vlasti nije dobra

Autor: vili
BEOGRAD, 4. listopada 2013. (Hina) - Posebni predstavnik Europske unije (EU) na Kosovu Samuel Žbogar ocijenio je da nedavna odluka kosovske vlade o zabrani dolazaka dužnosnika iz Beograda na Kosovo "nije najbolja" istaknuvši da svojim reakcijama obje strane pokazuju nervozu.

Komentirajući odluku kosovskih vlasti da ne dopuste dolazak na Kosovo srbijanskom premijeru Ivici Dačiću uoči kosovskih lokalnih izbora, Žbogar je u emisiji radija "Glas Amerike" istaknuo kako "nije dobro da ta odluka ostane na snazi mjesec dana".

"Mislim da je pretjerano da se zabrane svi posjeti srbijanskih dužnosnika Kosovu tijekom izbora pošto znamo da je svima nama u interesu da što više ljudi iziđe na izbore. U tom smislu, važno je da dolaze srbijanski dužnosnici, da objašnjavaju ljudima šta će se dogoditi sa zdravstvom, s obrazovanjem, hoće li izgubiti posao ili neće, posebno na sjeveru Kosova ima mnogo tih pitanja koja još nemaju odgovor", naglasio je Žbogar.

On je ocijenio da je odluka vlade u Prištini o zabrani dolaska dužnosnika iz Beograda rezultat nervoze obje strane i, komentirajući najave iz Beograda da ovakva odluka kosovske vlade može ugroziti dijalog Beograda i Prištine, naglasio kako time "i Beograd pokazuje nervozu". "Mislim da treba malo spustiti tenzije i razmisliti i naći rješenje", istaknuo je posebni predstavnik EU na Kosovu.

U međuvremenu je iz Bruxellesa u četvrtak priopćeno da je šefica eurodiplomacije Catherine Ashton pozvala na sastanak 7. listopada premijere Srbije i Kosova da bi, među ostalim, razmotrili i aktualna pitanja vezana za lokalne kosovske izbore.

Na izborima koji su zakazani za 3. studenog sudjeluju 103 politička subjekata, od kojih je 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, po dva iz aškalijske i romske zajednice i po jedan iz egipatske i hrvatske zajednice.

Kampanja za izbore službeno je počela u četvrtak, a tenzije između Prištine i Beograda izazvala je zabrana kosovskih vlasti srbijanskom premijeru Dačiću da posjeti Kosovo tijekom kampanje što je rezultiralo najavom srbijanskih dužnosnika da će se povući iz pregovora s Kosovom koji se vode pod okriljem Bruxellesa.

Srbijanski mediji u međuvremenu su objavili nekoliko kontradiktornih izjava i komentara kosovskih dužnosnika o biti i svrhovitosti te odluke. Posljednja u nizu je izjava zamjenika kosovskog premijera Hajredina Kuqija koji naglašava kako ni premijer Dačić ni bilo koji drugi dužnosnik Srbije neće moći posjetiti Kosovo tijekom predizborne kampanje.

"Imali smo Dačićev zahtjev da posjeti Kosovo i posjet je odbijen s obrazloženjem da se tijekom izborne kampanje ne dopusti utjecaj na unutrašnji proces. Njegovi zahtjevi tijekom izborne kampanje bit će odbijeni. Drugi zahtjevi će se jedan po jedan razmotriti, shodno karakteru posjeta", objasnio je Kuqi dodavši da "posjeti koji imaju politički ili stranački karakter neće biti dopušteni".

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u četvrtak da je odluka o zabrani ulaska na Kosovo premijeru Dačiću autonomna odluka kosovskih vlasti.

Međutim, Thacijev zamjenik Bekim Collaku izjavio je istoga dana da odluka o zabrani ulaska dužnosnicima Srbije nije na snazi. "Izgleda da je stvoren nesporazum. Takva odluka nije na snazi. Kosovska vlada ima određene procedure za posjete visokih dužnosnika srbijanske vlade Kosovu, koje će se i dalje provoditi. To podrazumijeva da će se svaki zahtjev srbijanskih dužnosnika za posjet Kosovu tretirati pojedinačno, ovisno o okolnostima i situaciji", rekao je Collaku za Radio Slobodna Europa.

U tumačenja zabrane uključila se i kosovska ministrica za eurointegracije Vlora Çitaku i na Twitteru napisala kako se zabrana odnosi samo na premijera Dačića.

"Došlo je do nesporazuma. Nema zabrane za dolazak srpskih dužnosnika na Kosovo. Samo smo rekli ne Dačiću. To je sve", napisala je Vlora Çitaku na ovoj društvenoj mreži i tu su poruku prenijeli elektronički mediji u Srbiji.

Prema dosadašnjoj praksi dužnosnici Srbije, uključujući i predsjednika i premijera, na Kosovo su mogli doći jedino u posjet vjerskog karaktera. Međutim, kosovska vlada u siječnju ove godine odbila je zahtjev srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da nazoči proslavi Božića na Kosovu, a kosovske vlasti odbile su nekoliko dana kasnije i zahtjev predsjednika srbijanskog parlamenta Nebojše Stefanovića i ministra pravosuđa Nikole Selakovića za posjet Kosovu tijekom proslave nove godine po Julijanskom kalendaru 13. siječnja.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙