FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati

BEOGRAD

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u petak navečer da eventualni bojkot lokalnih izbora na Kosovu ne bi bio u interesu kosovskih Srba, a mogao bi prouzročiti i probleme Srbiji, izvijestila je iz Podgorice agencija Tanjug, pozivajući se na lokalnu televiziju "Atlas". "Bojkot izbora na Kosovu mogao bi napraviti problem Srbiji, odnosno srpskom narodu, ali ne zbog sjednice Europskog vijeća u prosincu, na kojoj treba biti odlučeno o otvaranju pristupnih pregovora, nego zbog interesa Srba", istaknuo je Dačić u intervjuu ovoj tv postaji. On je posebice ukazao na to da će Srbi, ukoliko budu sudjelovali na lokalnim kosovskim izborima, dobiti svoju vlast u općinama u kojima su većina. "To bi bilo prvi put da bi ta vlast dobila međunarodnu potvrdu i legalnosti i legimiteta", rekao je Dačić te naveo da Zajednica srpskih općina, što je dio bruxelleskog sporazuma Beograda i Prištine, podrazumijeva deset od 30 općina na Kosovu. Predsjednik srbijanske vlade kazao je da je za Srbiju Kosovo "poseban teritorij", a ne neovisna država. Srbijanski premijer u petak je boravio u službenom posjetu Crnoj Gori, gdje se sastao s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem..

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u utorak će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na rubu opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, rekao je u petak dužnosnik Bijele kuće Ben Rhodes. Do susreta će doći šest dana prije posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Bijeloj kući, dok SAD pokušava pokrenuti izraelsko-palestinske mirovne pregovore. Obama će u utorak razgovarati i s libanonskim predsjednikom Michelom Sleimanom, posebice o sukobu u susjednoj Siriji, precizirao je Rhodes, zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost. Prema istom izvoru, u ponedjeljak će američki predsjednik sudjelovati na bilateralnom sastanku s nigerijskim predsjednikom Goodluckom Jonathanom.

WASHINGTON

Američki Predstavnički dom u petak je izglasovao prijedlog zakona o financiranju saveznih agencija od 1. listopada do 15. prosinca i istodobno poništio zakon o zdravstvenoj skrbi poznat kao "Obamacare", zanemarujući upozorenja demokrata da će poništiti tu inicijativu republikanaca. Glasovanje je obilježila stranačka pripadnost pa je Predstavnički dom, u kojem su većina republikanci, s 230 prema 189 glasova uputio prijedlog Senatu u kojem većinu imaju demokrati. Oni će nastojati poništiti odredbu o Obamacareu i vratiti prijedlog zakona o financiranju donjem domu kako bi ga odobrio do 30. rujna i tako spriječio paralizu rada vlade idućeg dana. To je bio 42. put u proteklih nekoliko godina da su republikanci u Predstavničkom domu glasovali za ukinuće ili značajne promjene zdravstvenih reformi predsjednika Baracka Obame kojima se želi omogućiti zdravstveno osiguranje milijunima građana SAD. Senat je svaki put ignorirao odluke republikanaca. Ovaj je put Predstavnički dom mjeru o Obamacareu vezao uz prijedlog zakona o financiranju vladinih agencija koji se mora izglasovati jer će, u slučaju da se dva doma ne dogovore, te agencije od 1. listopada, početka nove fiskalne godine, morati zatvoriti vrata sve dok se dogovor ne postigne.

RIM

Talijanski i mađarski predsjednici Giorgio Napolitano i Janos Ader u petak su pozvali na stvaranje instituta Europske unije za kreditni rejting. Mađarski je predsjednik nakon sastanka rekao kako se s Napolitanom suglasio da Mađarska i Italija pruže potporu već otprije poznatoj inicijativi za stvaranje institucije EU za kreditni rejting kao mehanizma za izbjegavanje mogućnosti manipulacije koja je obilježila razdoblje uoči financijske i gospodarske krize.

BUDIMPEŠTA

Policija u središnjoj Mađarskoj pokrenula je istragu zbog zaraze antraksom na farmi ovaca u mjestu Jaszladany, objavljeno je u petak. Istraga je pokrenuta zbog sumnje u kršenje propisa o postupanju s uginulim životinjama, priopćila je mađarska policija. Mađarsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je ovoga tjedna kako je poduzelo potrebne mjere kako bi uklonilo zarazu, napominjući kako zaraza nije otkrivena kod ljudi. Slučaj je postao poznat nakon što je mađarski Nacionalni ured za sigurnost prehrambenog lanca (Nebih) otkrio zarazu antraksom kod ovce koja je na toj farmi uginula prošlog tjedna. Istraga je potvrdila da je na farmi i ranije bilo slučajeva uginuća ovaca, ali je posljednji slučaj jedini prijavljen veterinaru.

MONTREAL

Kanadski proizvođač pametnih telefona BlackBerry ukinut će trećinu svojih sjedišta u svijetu i dio svoje proizvodnje telefona, objavila je tvrtka u petak. BlackBerry, koji je prošlog mjeseca najavio svoju moguću prodaju, pokrenuo je plan restrukturiranja i ukinuo 4.500 radnih mjesta pa će sada imati 7.000 djelatnika. Skupina je posljednjih mjeseci pristupila ukidanju radnih mjesta u raznim sektorima. Proljetos je tvrtka još imala 12.700 djelatnika. Poteškoće tvrtke u prodaji telefona dovele su do pada te ikone iz 2000-ih. BlackBerry će smanjiti svoju ponudu na samo četiri modela prema sadašnjih šest, priopćila je tvrtka.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙