FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić: u suradnji s EU promijeniti odluku o zabrani posjeta Kosovu

Autor: vili
BEOGRAD , 3. listopada 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Strasbourgu da će Beograd u suradnji s Europskom unijom (EU) pokušati promijeniti odluku prištinskih vlasti o zabrani posjeta srbijanskim dužnosnicima tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu, te da će, ostane li zabrana na snazi, razmotriti treba li i dalje sudjelovati u pregovorima, izvijestila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS).

"Beograd će pokušati, uz suradnju s EU, promijeniti ovu odluku institucija iz Prištine, a ako ne bude promijenjena onda ćemo, naravno, razgovarati o tome trebamo li nastaviti sudjelovanje u nečemu što bi potpuno samostalno provodila administracija u Prištini", rekao je Nikolić novinarima u Strasbourgu nakon sastanka s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) Jean-Claude Mignonom.

Nikolić je ocijenio da je takvom odlukom Priština predstojeće izbore učinila neregularnim i upitao je li uopće moguće održati izbore bez ikakve kampanje.

"To nije dobro. Mi smo pretpostavili drugačije odnose između Beograda i Prištine, odnose povjerenja i pretpostavili smo da će izbori biti apsolutno demokratski i regularni. Ovim se postavlja pitanje regularnosti izbora, uz sve primjedbe koje sam prenio i predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe", istaknuo je Nikolić.

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj potvrdio je u četvrtak da je odluka o zabrani dolaska na Kosovo državnim dužnosnicima Srbije tijekom izborne kampanje konačna.

"To se neće promijeniti, bez obzira na pritisak koji će Srbija vršiti prema Bruxellesu. Nemam šta dodati onome što je jučer rekao zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi. Nijedan dužnosnik Srbije neće moći ući na Kosovo dok traje predizborna kampanja", izvijestila je iz Prištine agencija Beta, pozivajući se na portal Koha.net.

Kosovska vlada je u četvrtak odbila zahtjev premijera Ivice Dačića da u petak s ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo Aleksandrom Vulinom otvori predizbornu kampanju u Štrpcu, na jugu Kosova. Dačić je, reagirajući na tu odluku, najavio prekid briselskih pregovora Beograda i Prištine i rekao da će o tome pismeno izvijestiti visoku predstavnicu EU Catherine Ashton.

Izborna kampanja na Kosovu počinje danas i trajat će do 1. studenog, a nakon izborne šutnje 3. studenog glasat će se za zastupnike lokalnih skupština i općinske gradonačelnike. Prijavljene su ukupno 103 političke stranke, liste, udruge i političke organizacije, od kojih je 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, dva iz aškalijske zajednice, dva iz romske, te po jedan iz egipatske i jedan iz hrvatske zajednice.

Za zastupnička mjesta u skupštinama općina borit će 7.740 kandidata, a za mjesta gradonačelnika u 224.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙