FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Ubijen litavski pripadnik Eulexa, ranjena još trojica; stižu oštre osude

Autor: brad
BEOGRAD, 19. rujna 2013. (Hina) - Pripadnik europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX), Litvanac, ubijen je u četvrtak ujutro kod Zvečana, na sjeveru Kosova, kad je oko 7,30 sati otvorena rafalna paljba na dva vozila misije u kojima je bilo šest osoba, potvrdio je EULEX, a u incidentu su po neslužbenim informacijama ranjena još trojica pripadnika misije.

Riječ je o prvom takvom incidentu od proglašenja kosovske neovisnosti, a žrtva je Litvanac Audrius Senavicius (35), carinski policijski dužnosnik, navode mediji pozivajući se na službene litvanske izvore. Prema neslužbenim podacima ranjena su još trojica pripadnika EULEX-a.

Napad je izveden tijekom redovite smjene osoblja EULEX-a u blizini Zvečana, a oko osam sati u bolnicu u sjevernom dijelu Mitrovice, bez svijesti i s prostrelnim ranama hicima iz vatrenog oružja dovezen je jedan od šestorice pripadnika misije na čija su vozila pucale nepoznate osobe. Uprava bolnice potvrdila je da su ga liječnici skoro cijeli sat bezuspješno pokušavali reanimirati.

Operativna grupa misije u Kosovskoj Mitrovici blokirala je područje i započela istragu, a lokalnom stanovništvu upućen je poziv da sve eventualne informacije o napadačima jave dužnosnicima EULEX-a.

EULEX je najoštriji osudio napad i nazvao ga "kukavičkim činom".

Napad se dogodio na sjeveru Kosova pretežito nastanjeno Srbima i do njega dolazi samo nekoliko tjedana uoči održavanja lokalnih izbora na Kosovu predviđenih za 3. studenoga. Srbijanski dužnosnici pozvali su do sada u više navrata kosovske Srbe na sudjelovanje na tim izborima.

Srbijanski premijer Ivica Dačić oštro je u četvrtak osudio ubojstvo pripadnika europske pravosudne misije (EULEX) i ocijenio napad kao ekstremistički, a ne patriotski čin koji nanosi štete Srbiji u cijelosti.

"To nije pucanje u EULEX, već u budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u budućnost Srbije i njezinih građana. Napad na EULEX ili KFOR? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uvjetima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije", poručio je Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s češkim ministrom vanjskih poslova Janom Kohoutom. Češki šef diplomacije potvrdio da je u napadu ranjen i jedan pripadnik češke vojske i istaknuo kako ovaj incident pokazuje da ne treba smanjivati obujam misije EULEX.

Dačić je ocijenio da ovakvo "ekstremističko ludilo" kojeg ima na svim stranama može opasno ugroziti mir, stabilnost i sigurnost na Kosovu.

"To je velika šteta za interese Srbije, prije svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt", rekao je Dačić, naglasivši da je Srbija već ponudila pomoć EULEX-u u istrazi i otkrivanju počinitelja te izrazila sućut misiji EULEX-a, litavskoj vladi i obitelji poginulog.

I drugi visoki srbijanski dužnosnici oštro su osudili ubojstvo pripadnika EULEX-a ocijenivši da je cilj napada "destabiliziranje sjevera Kosova uoči lokalnih izbora 3. studenog" te da su napad počinili "najveći neprijatelji Srba i Srbije".

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin je ocijenio kako je cilj ubojica bio izazvati nasilje i spriječiti Srbe da sudjeluju na izborima i ostanu i opstanu na Kosovu te naštetiti putu Srbije ka EU. Zatražio je potporu svih građana na Kosovu u brzom pronalaženju krivca.

Predsjednik srbijanskog parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da je ubojstvo pripadnika EULEX-a planiran napad čiji je cilj destabiliziranje situacije uoči lokalnih izbora 3. studenog.

Ubojstvo pripadnika EULEX-a oštro je osudila i šefica europske diplomacije Catherine Ashton zatraživši od Prištine i Beograda da "udvostruče napore u ostvarivanju" sporazuma iz Bruxellesa o normalizaciji odnosa.

Napad na misiju EULEX-a i ubojstvo litavskog pripadnika misije najoštrije je osudio i kosovski premijer Hashim Thaci koji je to nazvao "kukavičkim činom protiv zakona i institucije Kosova".

Napad na pripadnike EULEX-a osudila je i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je istaknula kako su takvi napadi u vrijeme priprema za lokalne izbore usmjereni na stvaranje ozračja nesigurnosti i straha te je pozvala građane na mir i suzdržanost, a policiju na rasvjetljavanje slučaja i uhićenje napadača.

Napad je osudilo i veleposlanstvo SAD-a u Prištini.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙