FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela kampanja za izbore na Kosovu, prate je tenzije Beograda i Prištine

Autor: vili
BEOGRAD/PRIŠTINA, 3. listopada 2013. (Hina) - Na Kosovu je u četvrtak počela kampanja za lokalne izbore koji će biti održani 3. studenog, a za zastupnička mjesta u skupštinama općina borit će se 7.740 kandidata, dok ih je 224 na listama za mjesta gradonačelnika.

Prijavljene su ukupno 103 političke stranke, liste, udruge i političke organizacije, od kojih je, među ostalima, 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke i tri crnogorske, kao i jedna hrvatske zajednice.

Najveće političke stranke kosovskih Albanaca predizbornu kampanju započele su upravo u četvrtak, izvješćuju kosovski mediji.

Lokalne izbore na Kosovu za 3. studenog zakazala je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i oni su dio sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a 19. travnja. Srbijanska vlada podupire jedinstvenu listu Građanska inicijativa "Srpska".

Početak kampanje praćen je povišenim političkim tenzijama između Beograda i Prištine nakon zabrane kosovske vlade da premijer Srbije Ivica Dačić u petak posjeti općinu Štrpce na jugu Kosova gdje je htio obilježiti početak izborne utrke, zbog koje su najviši srpski državni dužnosnici najavili da će preispitati dalje sudjelovanje u pregovorima i uz pomoć Bruxellesa pokušati utjecati na prištinske vlasti da promijene svoje stajalište.

Iz Bruxellesa je priopćeno da će se premijeri Srbije i Kosova sastati sa šeficom eurodiplomacije Catherine Ashton i, među ostalim, razmotriti i aktualna pitanja vezana uz lokalne izbore.

(Hina) xvil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙