FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Političke stranke na vrhu liste najkorumpiranijih - anketa

Autor: vili
BEOGRAD, 3. listopada 2013. (Hina) - Skoro svaki drugi građanin Srbije uvjeren je da postoji korupcija i u srbijanskoj vladi i u parlamentu, a prvo mjesto liste korumpiranosti drže političke stranke, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni u četvrtak u Beogradu.

Najnoviji podaci pokazuju i porast broja slučajeva u kojima se od građana tražilo mito, dok se 205 eura smatra prosječnim iznosom koji se koristi za podmićivanje, pokazalo je istraživanje o korupciji koje je za Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) proveo Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Prema tom istraživanju, velika većina građana, njih 72 posto, najkorumpiranijim smatra političke stranke, a slijede ih zdravstvo i pravosuđe, u koje građani imaju osjetno manje povjerenje u usporedbi s rezultatima iz prosinca prošle godine.

Da postoji korupcija u srbijanskoj vladi vjeruje 47 posto ispitanika, a otprilike isto toliko (48 posto) uvjereno je da korupcije ima i među zastupnicima u Skupštini Srbije, dok skoro dvije trećine građana (65 posto) vjeruje u postojanje korupcije u policiji, što je također porast u odnosu na lani kada je tako smatralo 56 posto.

Na listi "najzanimljivijih" državnih institucija u kojima je u velikoj mjeri prisutna korupcija, građani navode i carinu (62 posto), administraciju (51 posto, kao i pravosuđe - suce, tužitelje i odvjetnike (60 posto).

Istraživanje UNDP-a pokazalo je također kako više od polovice građana Srbije (52 posto) smatra da živi "loše ili nepodnošljivo", što su lošiji pokazatelji u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje, kada je svoj život u Srbiji lošim ili nepodnošljivim ocijenilo osam posto manje ispitanika, njih 44 posto.

Srbijanski građani kao najveće probleme u svojoj zemlji prepoznaju nezaposlenost, a tek potom korupciju i siromaštvo, rekao je programski ravnatelj CESID-a Marko Blagojević predstavljajući rezultate istraživanja. Jedna trećina ispitanika smatra da Srbija ide u pravom smjeru, što je podatak identično onome iz ranijeg istraživanja.

Istraživanje za UNDP pokazalo je također da skoro dvije trećine građana (64 posto) i dalje imaju velika očekivanja od borbe protiv korupcije koju vodi aktualna srbijanska vlada i vjeruju da je izvršna vlast u toj borbi učinkovita.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙