FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donatori bi zbog korupcije mogli smanjiti pomoć Afganistanu

Autor: bcav
KABUL, 28. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodni donatori mogli bi smanjiti financiranje projekata u Afganistanu ako ta zemlja ne poduzme jače mjere za suzbijanje raširene korupcije, upozorila je u subotu neovisna antikorupcijska organizacija.

"Najveći problem ove zemlje je nekažnjavanje. Loši momci se ne kažnjavaju i ljudi nemaju povjerenja u vladu", rekao je Drago Kos, direktor Odbora za nadzor i procjenu (MEC).

Afganistan se smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta i međunarodni donatori, koji desetljećima podupiru gospodarstvo te zemlje, zaprijetili su smanjenjem pomoći ako se korupcija ne počne ozbiljnije suzbijati.

Većina stranih vojnika trebala bi se povući iz Afganistana do kraja 2014., što potiče dodatnu zabrinutost za sigurnost zemlje i mogućnost međunarodne zajednice da nadzire razvojne projekte. Kao kamen temeljac borbe protiv korupcije u Afgabnistanu, MEC je 2011. pokrenula britanska vlada, ali je otad zabilježen vrlo slab napredak.

Kos kaže da neka ministarstva potpuno ignoriraju preporuke i da u proteklih šest mjeseci nijedan visoki dužnosnik nije ni procesuiran niti otpušten. "Policija i državno odvjetništvo uopće ne reagiraju", rekao je Kos koji se protiv korupcije počeo boriti u rodnoj Sloveniji da bi 2014. postao šef OECD-ove radne skupine za borbu protiv korupcije.

Na domatorskoj konferenciji u Tokiju prošle godine, izaslanici iz 80 zemalja obećali su 16 milijardi dolara pomoći Afganistanu u iduće četiri godine, uz uvjet da Kabul poduzme jače mjere u borbi protiv korupcije.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙