FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgorica: Inicijativa okupljanja "zapadnobalkanske šestorke"

Autor: dram
PODGORICA, 17. rujna 2013. (Hina) - O crnogorskoj inicijativi "Zapadnobalkanske šestorke" regionalni lideri trebalo bi razgovarati koncem mjeseca u New Yorku, na margini sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN), piše u utorak podgorički dnevnik "DAN" podsjećajući da se radi o ideji crnogorskog šefa diplomacije Igora Lukšića o zajedničkom okupljanju Crne Gore, Srbije, Kosova (bez prejudiciranja statusa, imajući u vidu rezoluciju 1244 UN), Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Inicijativu o jačanju regionalne suradnje zapadnobalkanskih država pokrenuo je još u proljeće crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić u dogovoru s premijerom Milom Đukanovićem, a za tu ideju ima i potporu stručnjaka iz ureda europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, piše list. Inicijativa među ostalim predviđa formiranje parlamentarne skupštine "Zapadnobalkanske šestorke", koja bi bila sastavljena od po deset predstavnika iz svake članice.

U dokumentu koji promiče koncept međusobnih odnosa pod nazivom „Zapadnobalkanska šestorka” (VB6) ili G6, tzv. "non-paperu", detaljnije se opisuje Lukšićeva inicijativa, koja uz ostalo predviđa da se za najvažnije projekte, dogovorene na sastancima premijera i šefova diplomacija, imenuju koordinatori odabrani iz redova istaknutih autoriteta za referentno područje. U obrazloženju inicijative navodi se da ovaj koncept suradnje odražava specifične potrebe povezivanja šest zemalja zapadnog Balkana i istovremeno je sredstvo brže europske integracije regije, ne dovodeći u pitanje pojedinačno ocjenjivanje napretka svake od navedenih zemalja.

U "non-paperu" koji je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dostavilo zemljama na koje se inicijativa odnosi također se navodi da će se članice rukovoditi potrebom dinamičnog razvoja, povećanjem kompetentnosti i konkuretnosti pripadajućih gospodarstava i odlučnošću da se, u regionalnim okvirima, pronađe djelotvorna formula za ublažavanje negativnih učinaka globalne gospodarske krize na stabilnost i očuvanje regionalnog tržišta.

Također se navodi da će djelovanje biti usmjereno i u pravcu formiranja zajedničke balkanske policije.

"Suglasne u tome da borba protiv korupcije predstavlja nedvosmislenu i važnu komponentu zajedničkih napora, članice će predložiti tješnju suradnju ili objedinjavanje regionalne inicijative za azil, migracije i izbjeglice (MARRI) i Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) s ciljem formiranja regionalnog centra za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (BALPOL)", navodi se u prijedlogu za pokretanje inicijative.

Lukšićeva inicijativa također predviđa i da će, "u namjeri stvaranja jedinstvene zone za promet ljudi i kapitala, članice učiniti napore u pravcu pojednostavljivanja postupka prelaska nacionalnih granica unutar prostora koje obuhvaćaju teritoriji članica do razine ukidanja putovnica kao nužnog putnog dokumenta, uz očuvanje visokog stupnja sigurnosti tih granica".

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙