FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: Slovenija će poduprijeti Srbiju na putu ka EU

Autor: brad
BEOGRAD, 2. listopada 2013. (Hina) - Srbija će na svom putu ka eurointegracijama i dalje imati potporu Slovenije, a obje zemlje namjeravaju poboljšati i unaprijediti suradnju, naročito u području gospodarstva, poručili su u srijedu premijeri Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Alenka Bratušek nakon prve zajedničke sjednice koju su vlade dvije zemlje održale u Beogradu.

"Slovenija će i dalje podupirati Srbiju na njezinom putu ka EU, kao i druge zemlje regije, jer će to pridonijeti stabilnosti cijele regije", izjavila je Bratušek na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim kolegom Dačićem.

Srbijanski premijer ocijenio je da bilateralni odnosi dvije zemlje imaju uzlaznu liniju, istaknuvši želju obje države da nastave jačati suradnju u svim područjima - politici, kulturi, obrazovanju, a poglavito u gospodarstvu.

On je istaknuo da vanjskotrgovinska razmjena Srbije sa Slovenijom doseže oko 800 milijuna eura godišnje, a obostrane su procjene da može biti i veća.

Dačić je napomenuo i da je u obostranom interesu izrada zajedničke strategije nastupa na trećim tržištima.

Izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljenog mehanizma zajedničkih sjednica dviju vlada, dvoje premijera suglasili su se i da pitanje sukcesije treba riješiti čim prije i u obostranom interesu.

"Interes je da te stvari rješavamo brzo. Postoje mnogi objekti u svijetu za koje nismo riješili ostavinsku raspravu, odnosno koje nismo podijelili. Problem je što mnoge objekte u svijetu plaća Srbija, a znamo da neće nama pripasti. Primjerice, svakoga mjeseca plaćamo stan na Park Avenue u New Yorku 10.000 dolara, i glupost je tvrditi da je to čuvanje nacionalnog interesa", prokomentirao je Dačić.

Slovenačka premijerka najavila je da će detalji o primopredaje rezidencije u Rimu biti usuglašeni i regulirani do 15. studenog, o čemu su danas Slovenija i Srbija potpisale Pismo o namjerama.

Predstavnici vlada Srbije i Slovenije potpisali su i niz drugih bilateralnih dokumenta - Sporazum iz područja razmjene tajnih podataka, Memorandum iz područja energetike, protokole dvaju ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja, te ministarstva sporta, kako i Memorandum o nastupima na trećim tržištima te navedeno Pismo o namjerama u vezi s primopredajom rezidencije bivše SFRJ u Rimu Republici Sloveniji.

Na Poslovnom forumu Slovenije i Srbije, kojem su popodne nazočili Bratušek i Dačić, slovenska premijerka najavila je da Slovenija prodaje 15 državnih tvrtki i poručila ulagačima iz Srbije da su dobrodošli kao sudionici na javnim natječajima za prodaju, podsjetivši da je prodaja slovenskog "Fructala" srbijanskom poduzeću "Nektar" "dobro iskustvo za obje države".

Ona je ponovila da će Slovenija "svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU".

Premijer Dačić na Poslovnom je forumu istaknuo je da će tema razgovora s izaslanstvom slovenskih gospodarstvenika biti povećanje ulaganja Srbije u poduzeća u Sloveniji te istaknuo mogućnosti suradnje posebice u području energetike, prometa, informacijskih tehnologija, turizma i poljoprivrede.

Po Dačićevim riječima, Slovenija je među prvih 10 zemalja u ukupnoj robnoj razmjeni sa Srbijom, a do sada su slovenske investicije u Srbiji 1,4 milijardi eura.

Slovenačka premijerka sastala se danas i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a najavljeni su i susreti s prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem te predsjednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Članovi slovenske vlade dočekani su jutros ispred Palate Srbija u Beogradu uz najviše državne počasti, a prije zajedničke sjednice dviju vlada održani su odvojeni sastanci premijera Bratušek i Dačića te resornih ministara dviju vlada.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙