FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Najmanje su 82 osobe utopile, a još nepoznat broj ih se smatra nestalima nakon potonuća brodice s imigrantima iz Afrike ispred sicilijanskog otoka Lampeduse u četvrtak, izvijestili su spasioci i obalna straža, a papa Franjo je, čuvši vijest poslao poslao poruku na Twitteru u kojoj poziva na molitvu za žrtve. Gradonačelnica Lampeduse Giusy Nicolini rekla je da su dosad pronađena 82 tijela te da je riječ uglavnom o Somalcima i Eritrejcima, no da je broj mrtvih sve veći. "Ovo je strašno, poput groblja. Iz mora izvlače sve više tijela", kazala je novinarima.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama mogli bi na marginama summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), koji će se idući tjedan održati na Baliju, razgovarati o sirijskoj krizi, rekao je u četvrtak savjetnik ruskoga predsjednika za vanjsku politiku Jurij Ušakov. "Bilo bi logično da se Putin sastane s Obamom na Baliju, s obzirom na dosadašnji angažman na sirijskom pitanju", kazao je, dodavši da su američki i ruski dužnosnici raspravljali o mogućem sastanku tijekom summita APEC-a te da bi Putin iz Moskve na Bali trebao otputovati u nedjelju.

SARAJEVO - Interes je Slovenije da se pitanje stare devizne štednje "Ljubljanske banke" riješi što prije, izjavio je u četvrtak predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber dodajući kako to ipak ne ovisi samo o spremnosti vlasti njegove zemlje nego i o "drugima akterima". "Moramo se o tome dogovoriti jer smo u svemu povezani i s drugim akterima. Da je to pitanje samo stvar Slovenije već odavno bismo ga riješili", kazao je Veber novinarima u Sarajevu gdje je boravio u službenom posjetu parlamentu Bosne i Hercegovine.

TOKIO - Američki ministri vanjskih poslova i obrane, John Kerry i Chuck Hagel, razgovarali su u četvrtak sa svojim japanskim kolegama o snažnijem vojnom savezu koji je, u kontekstu napetosti u azijskopacifičkom području, za Washington vrlo važan i koji je postao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta. Nakon polaganja vijenca na nacionalnom groblju Chidori ga Fuchi u znak sjećanja na japanske vojnike i civile poginule u Drugom svjetskom ratu, Kerry i Chuck su se prvi put sastali s Fumiom Kishidom i Itsunorijem Onoderom na japanskom tlu. U središtu razgovora biti će sigurnost u toj regiji s obzirom na jačanje vojne moći Kine, posebice njezine mornarice, te nepredvidljivost Sjeverne Koreje u vezi nuklearnog pitanja.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Strasbourgu da će Beograd u suradnji s Europskom unijom (EU) pokušati promijeniti odluku prištinskih vlasti o zabrani posjeta srbijanskim dužnosnicima tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu, te da će, ostane li zabrana na snazi, razmotriti treba li i dalje sudjelovati u pregovorima, izvijestila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS). "Beograd će pokušati, uz suradnju s EU, promijeniti ovu odluku institucija iz Prištine, a ako ne bude promijenjena onda ćemo, naravno, razgovarati o tome trebamo li nastaviti sudjelovanje u nečemu što bi potpuno samostalno provodila administracija u Prištini", rekao je Nikolić novinarima u Strasbourgu nakon sastanka s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) Jean-Claude Mignonom.

PRAG - Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus pozvao je svoju zemlju da istupi iz Europske unije, a okomio se i na svoju bivšu stranku ODS, čiji je suosnivač. U knjizi pod naslovom "Češka Republika na raskrižju - vrijeme odluke", koja uskoro izlazi iz tiska, Klaus je otvoreno pozvao Češku da napusti EU. U intervjuu novinama "Mlada fronta dnes", objavljenome u četvrtak, bivši češki predsjednik izjavio je kako EU pridonosi svemu lošemu što se događa u češkom društvu, politici i gospodarstvu. EU je kriva za "prekomjerno reguliranje, gubitak suverenosti nacionalnih vlada i rasipanje odgovornosti", a političke stranke izgubile su sposobnost utjecaja na temeljne odluke, smatra Klaus.

DŽAKARTA - Kineski predsjednik Xi Jinping ne pokazuje znakove popuštanja pod pritiskom ostalih zemalja jugoistočne Azije za rješavanjem sve iritantnijeg teritorijalnog spora oko Južnog kineskog mora te i dalje upućuje pozive na dijalog, javlja u četvrtak Reuters. U govoru prvog stranog čelnika u indonezijskom paerlamentu, Xi se nije osvrnuo na zahtjeve zemalja u regiji da se Peking uključi u rješavanje spora kroz multilateralne razgovore, a ne pojedinačne susrete. To će pitanje zasigurno sljedeći tjedan zasjeniti dva regionalna summita na kojima će Xi sudjelovati, dok je dolazak američkog predsjednika Baracka Obame doveden u pitanje zbog zastoja rada američke državne uprave. Sljedeći se tjedan na Baliju otvara summit APEC-a, a potom u Bruneju počinje summit zemalja istočne Azije.

MEXICO - U sukobima između prosvjednika i policije do kojih je došlo u srijedu navečer nakon mimohoda nekoliko tisuća sudionika koji su u Meksiku obilježavali 45. godišnjicu ubojstva 40 studenata 1968., ozlijeđena je 51 osoba. Privedeno je 97 prosvjednika, objavila je policija glavnoga meksičkog grada. Crveni križ je izvijestio da je liječnička pomoć pružena 51. ozlijeđenoj osobi, a četiri su hospitalizirane, no nitko nije u kritičnom stanju.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙