FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens ocijenio je u srijedu da je pokretanje postupka o aktiviranju zaštitnih mjera protiv Hrvatske opravdano, dok šef socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda ističe da se Europski uhidbeni nalog mora primjenjivati u svim članicama, ali da je odluka Komisije brzopleta. "Taj jednostrani potez premijera Zorana Milanovića i njegove socijalističko-liberalne vlade nije bio samo kršenje hrvatskih obveza prema europskim zakonima, nego također ugrožava dobro funkcioniranje ključnog elementa u pravosudnoj suradnji u Europskoj uniji", ističe Martens u svom priopćenju govoreći o promjenama u zakonu o europskom uhidbenom nalogu. Martens poziva premijera Milanovića, "člana Stranke europskih socijalista" da "odmah i bezuvjetno" uskladi hrvatski zakon s europskom pravnom stečevinom i obvezama koje je Hrvatska preuzela tijekom pristupnih pregovora. Šef zastupničkog kluba europskih socijalista Hannes Swoboda je u svom priopćenju naveo da je "Europski uhidbeni nalog bitan dio zakonodavstva koji se mora primjenjivati u svim zemljama članicama EU-a. Europski uhidbeni nalog nije neobvezan, posebice s obzirom na prošlost Hrvatske i neispunjena uhićenja povezana s ratom". Swoboda kaže da prioritet mora biti usklađivanje s Europskim uhidbenom nalogom u razumnom roku. "U pogledu mogućeg kompromisa, odluka Komisije je brzopleta", ističe Swoboda.

WASHINGTON - Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u srijedu u televizijskom intervjuu kako njegova vlada neće nikada razviti nuklearno oružje te kako ima potpune ovlasti da pregovora o nuklearnom dogovoru sa Zapadom, izvijestio je NBC News. Govoreći ovoj američkoj televizijiskoj mreži u svom predsjedničkom uredu u Teheranu Rouhani je također rekao kako je ton pisma koje je primio od američkog predsjednika Baracka Obame, u njihovoj razmjeni poruka, bio "pozitivan i konstruktivan". "To mogu biti suptilni i mali koraci za veoma važnu budućnost", rekao je Rouhani u još jednom znaku da možda nastoji na otopljavanju odnosa između Irana i Zapada nakon godina njihova spora oko nuklearnog programa Teherana.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama poručio je u pismu iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniu da je SAD spreman za rješavaje nuklearnog spora s Iranom na način koji omogućuje Teheranu da pokaže kako ne pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je u srijedu Bijela kuća. "Predsjednik je u pismu naznačio da su SAD spremne riješiti nuklearno pitanje na način koji omogućuje Iranu da pokaže kako njegov nuklearni program ima isključivo miroljubive svrhe", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Komentari Bijele kuće još su jedan znak potencijalnog zatopljavanja odnosa SAD-a i Irana vezano za dugogodišnji nuklearni spor.

AMAN - Skupina sirijskih pobunjenika povezana s al Qaedom u srijedu je zauzela sirijski grad Azaz blizu grancie s Turskom nakon što se sukobila sa Slobodnom sirijskom vojskom koju podržavaju arapske i zapadne zemlje, rekli su oporbeni aktivisti. Borci skupine Islamska država Iraka i Levanta zauzeli su grad Azaz, pet kilometra od sirijsko-turske grancie, i ubili najmanje pet boraca Slobodne sirijske vojske a oko stotinu uhitili, rekli su aktivisti. "Zauzimanjem Azaza Islamska država korak je bliže nadzoru nad graničnim prijelazom. Čini se da je njen cilj preuzimanje cijelog područja sjeverno od Alepa", rekao je aktivist Abu Louay al-Halabi.

MOSKVA - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u srijedu da bi se UN-ova rezolucija, koja bi trebala poduprijeti plan uništenja sirijskog kemijskog oružja, trebala ograničiti samo na taj plan, što ukazuje da će se Rusija usprotiviti bilo kakvoj prijetnji silom. Govoreći u Damasku nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, Rjabkov je ponovio ruske kritike na račun izvješća UN-ovih inspektora o napadu bojnim plinom na predgrađe Damaska 21. kolovoza. Rusija smatra da su pobunjenici izveli napad kako bi isprovocirali međunarodnu vojnu intervenciju, a Rjabkov je optužio istražitelje da su ignorirali dokaze sirijske vlade koji okrivljuju pobunjenike.

WASHINGTON - Bivši ugovorni suradnik američke tajne službe Edward Snowden bio je u prilici s interne mrežne stranice Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) skinuti dokumente o masovnom špijuniranju američke vlade, izjavili su američki dužnosnici prema dokumentima objavljenima u srijedu. Klasificirani dokumenti koje je Snowden otkrio bili su postavljeni interno, a njegovo radno mjesto omogućilo mu je da napravi digitalne kopije bez znanja pretpostavljenih, rekli su dužnosnici Nacionalnom javnom radiju.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je prkosno obećao ostati u središtu talijanske politike unatoč njegovom očekivanom isključenju iz parlamenta zbog osude za poreznu prijevaru i za urotu protiv njega optužio suce ljevičare. U dugočekivanom obraćanju putem televizije prije no što će, kako se očekuje, senatski odbor poduzeti prvi korak da ga se isključi iz parlamenta, medijski magnat nije spominjao svoje ranije prijetnje rušenja koalicijske vlade ljevice i desnice premijera Enrica Lette.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙