FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović umjereni optimist oko provedbe presude Sejdić-Finci

Autor: zkre
MOSTAR, 2. listopada 2013. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu u Mostaru da je umjereni optimist oko postizanja dogovora o provedbi presude Sejdić-Findi, nakon što su u utorak potpisana načela u Bruxellesu između političkih čelnika s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini dogovorili su u utorak u Bruxellesu načela za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava prema kojima bi trebalo biti onemogućeno da pripadnici jednog konstitutivnog naroda u BiH biraju člana predsjedništva iz drugog konstitutivnog naroda. Potpisali su dokument o načelima u kojemu su se obvezali da će do 10. listopada postići konkretan sporazum te ga predstaviti povjereniku Fueleu na novome sastanku u Bruxellesu.

"Ja sam umjereni optimist. Bilo kakve tvrde izjave i prikupljanje jeftinih bodova šteti procesu", dodao je.

Naglasio je da je Hrvatima najviše stalo da se postigne dogovor.

"Jedino je Hrvatima stalo da to odmah završimo jer nam ne odgovara sadašnji sustav izbora. Svi drugi mogu raznim igrama zadržati sadašnje stanje", rekao je Čović.

Pojasnio je kako je ključno prihvatiti i provesti u djelo jedan od zaključaka u Bruxellesu po kojima BiH ima šansu za opstanak samo ako su tri naroda jednakopravna.

Pojasnio je da će u sljedećih sedam dana uz potporu predstavnika Europske komisije imati intenzivne razgovore sa svim političkim čelnicima koji su uključeni u proces.

Odbacio je optužbe predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako prijedlog što su ga iznijeli HDZ BiH i SDA vodi daljoj podjeli BiH. Pojasnio je kako se radi o izbornome marketingu. "Ideja o dva područja u FBiH nije podjela. Na taj način bi birali dva člana Predsjedništva BiH po mjeri dva konstitutivna naroda i svih drugih. Na taj bi način imali jednaku prigodu", navodi Čović.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙