FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Nepostojeći" izborni model ponovo posvađao političare u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. rujna 2013.(Hina) - Prijedlog uspostave novog modela izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojega su razmatrale Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) nije u cjelosti ni definiran, a već su ga dočekale oštre kritike i najave kako za njegovu provedbu neće biti dovoljno glasova u parlamentu.

Novi izborni model u četvrtak je središnja tema medija u BiH koji ističu kako je SDA ostala usamljena na bošnjačkoj strani u promicanju novih rješenja jer i Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) odbacuju ponuđene prijedloge.

"To je nešto što apsolutno nema partnera u SDP-u i učinit ćemo sve, svim demokratskim sredstvima da to zaustavimo ukoliko to uopće ugleda svjetlo dana", izjavio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji nije štedio riječi najooštrije kritike uključujući i metafore poput kvalificiranja SDA da"popravlja drveni štednjak limenim sulunarima".

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio je nešto blaži u ocjenama, no također je istaknuo kako njegova stranka neće dati svoj glas za novi prijedlog koji u biti znači uspostavu dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH iz kojih bi se po preferencijalnom modelu birala dva člana Predsjedništva BiH.

"Očevidno, SDA je imala dobre namjere, no predložena rješenja su loša", kazao je Radončić "Dnevnom avazu".

Za predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića uvođenje dvije izborne jedinice u FBiH zapravo je uvod u uspostavu trećeg entiteta te je stoga neprihvatljiv .

"Dragan Čović nema dvojbi i tajni, on hoće treći entitet, a Sulejman Tihić mu je to spreman dati i ovime čini prvi korak", ocijenio je Komšić.

Političke stranke iz Republike Srpske i dalje su na stajalištu kako načelno podupiru svako rješenje o kojemu se međusobno usuglase stranke iz Federacije BiH, no Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS i visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, drži kako novi prijedlog polazi od "idealne situacije", a pritom ostavlja mogućnost da se ponovi "slučaj Komšić" odnosno da dođe do izbora kandidata koji ne predstavlja izraz većinske izborne volje jednog naroda.

Čelnik SDA Tihić je na kritike odgovorio tvrdnjom kako su one potpuno neutemeljene, dok se predsjednik HDZ BiH Čović oprezno povukao iz cijele priče konstatirajući kako zapravo ništa nije dogovoreno te kako se o mogućim prijedlozima i dalje razgovara.

"Mi smo u ovom rješenju uspjeli ispoštovati sva načela, počevši od presude (Europskog) suda (za ljudska prava) u Strasbourgu, potom da nema treće izborne jedinice, da su rješenja (za dva entiteta) simetrična u potpunosti i da jedan narod drugome ne bira člana Predsjedništva BiH", ustvrdio je Tihić odlučno odbijajući optužbe da novi model zapravo dijeli Federaciju BiH.

On je objasnio kako model zapravo ne predviđa dvije stvarne izborne jedinice nego dva "područja" unutar kojih se prebrojavaju glasovi a u oba su Bošnjaci većina.

Dragan Čović ističe kako u njegovoj stranci zapravo i dalje razmatraju dva prijedloga od kojih je jedan "srodan" onome koji je već izložen žestokim kritikama, dok bi drugi podrazumijevao neizravni izbor članova Predsjedništva BiH glasovanjem u parlamentu.

Bez obzira na kritike Čović je ipak optimist da se uskoro može doći do općeprihvatljivog rješenja i to do 1. listopada za kada je u Bruxellesu zakazan novi sastanak čelnika političkih stranaka iz BiH i dužnosnika Europske unije.

Peter Stano, glasnogovornik europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, kazao je medijima u BiH kako EU podupire svaki dogovor kojega postignu političari iz BiH po uvjetom da on znači provedbu presude "Sejdić-Finci". "Unija očekuje dogovor stranačkih čelnika što prije", kazao je Stano ne komentirajući posljednji prijedlog.

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice BiH i jedan od dvojice podnositelja tužbe protiv BiH zbog diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, dvoji hoće li do 1. listopada biti stvarnog dogovora.

"Naši lideri ići će na to da izblefiraju Europsku komisiju, a onda će parlament BiH odbiti takav prijedlog pozivajući se na demokraciju", kazao je Finci "Oslobođenju". Dodao je i kako strahuje da će političari u BiH sada početi crtati neke nove mape te da je, kad god se to događalo u prošlosti, vodilo ka - bojnom polju.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙