FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija: Problemi u BiH nerješivi bez jačeg angažiranja EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. rujna 2013.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžćija ocijenio je u petak kako su mali izgledi da se na sastanku ključnih bosanskohercegovačkih političara i dužnosnika Europske unije, zakazanom za 1. listopada u Bruxellesu, dođe do dogovora o načinu rješavanja otvorenih pitanja koja priječe napredak BiH ka europskim integracijama.

Nakon povratka iz New Yorka, gdje je na marginama zasjedanja opće skupštine Ujedinjenih naroda razgovarao s većim brojem dužnosnika iz država-članica EU, Lagumdžija je novinarima u Sarajevu kazao kako je nužno da se Unija odlučnije uključi u rješavanje sadašnjih problema u BiH, jer bez toga teško može biti bilo kakvog unutarnjeg dogovora.

"EU treba imati više liderstva u cijelom procesu", kazao je Lagumdžija dodajući kako je stekao dojam da među članicama Unije "postoji kritična masa spremnosti da EU u narednim mjesecima poduzme više liderstva".

Za Lagumdžiju to je i logičan korak jer je presudu u slučaju "Sejdić-Finci", kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu u BiH, donio upravo Europski sud za ljudska prava.

Komentirajući načelan dogovor Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH o novom modelu biranja dva člana Predsjedništva BiH s teritorija Federacije BiH kroz dva izborna "područja", Lagumdžija je kazao kako stvarnog dogovora dvije stranke o tome zapravo nema, a kada ga bude SDP će se o njemu očitovati no ni pod kojim uvjetima neće pristati na rješenja koja znače daljnju etničku podjele zemlje.

"Ni u kakvom dogovoru koji podrazumijeva pretpostavke za treći entitet SDP neće sudjelovati", kazao je Lagumdžija optuživši SDA i HDZ BiH kako su bespotrebno "pojeli" tri mjeseca koja su tražili kako bi se međusobno dogovorili o rješenju.

"Ako nas pozovu na neki novi sastanak SDP će doći, no s nama nema kompromisa o podjeli zemlje", poručio je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je kako bi se lideri šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju mogli sastati 30. rujna uoči odlaska u Bruxelles, u zadnjem pokušaju da prije susreta s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom nađu rješenje za provedbu presude "Sejdić-Finci".

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙