FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SEUL

Sjedinjene Države i Južna Koreja prihvatile su u srijedu program za "prikladno odvraćanje" sjevernokorejske prijetnje, rekli su američki ministar obrane Chuck Hagel i njegov južnokorejski kolega Kim Kwan-jin. Tim dogovorom dvije savezničke zemlje postavljaju "strateški okvir" kako bi mogle uzvratiti na različite "scenarije sjevernokorejske prijetnje" u miru i u ratu, istaknule su dvije zemlje u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon 45. konzultativnog sastanka o sigurnosti. Dvije zemlje nisu navele pojedinosti o mjerama koje se pridviđaju tim dogovorom koji bi mogao naljutiti Pjongjang. Dogovor treba osigurati Južnoj Koreji "vjerodostojno, uspješno i trajno" odvraćanje sjevernokorejske prijetnje, rekao je američki ministar obrane u Seulu.

CARACAS

Venezuela je u utorak navečer izvijestila da su Sjedinjene Države prognale njezina otpravnika poslova u Washingtonu, kao odgovor na progon troje diplomata američkog veleposlanstva u Caracasu, a tu je informaciju Washington odmah potvrdio. Prognane su još dvije Venezuelke, objavio je Caracas dan nakon progona američkih diplomata optuženih za gospodarsku sabotažu i za suradnju s oporbom. Venezuelska vlada se "protivi progonu venezuelskog otpravnika poslova u Washingtonu Calixta Ortege Riosa te druge tajnice veleposlanstva Monice Sanchez i Marisol Gutierrez, konzulice u Houstonu", ističe venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. SAD je potvrdio informaciju o tom progonu rekavši da zemlju moraju napustiti za 48 sati. "Žalosno je što je venezuelska vlada još jednom odlučila prognati američke dužnosnike na temelju neutemeljenih optužba, što zahtijeva reakciju", dodao je čelnik američkog State Departmenta. Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro naredio je u ponedjeljak progon troje američkih diplomata optuženih za dosluh s oporbom radi planiranja sabotaže u gospodarstvu i u elektromreži u toj zemlji.

DUBROVNIK

Tradicionalna međunarodna konferencija Croatia Summit, na kojoj su se proteklih godina u Dubrovniku okupljali predsjednici država i vlada, ove će se godine iznimno održati 3. i 4. listopada i to pod nazivom Croatia Forum jer će sudionici biti ministri vanjskih poslova, koji će raspravljati o energetskim pitanjima koja imaju sve važniju ulogu javnom i političkom životu Europe i svijeta. Dvodnevni skup održat će se u klasičnom formatu od tri panel rasprave, od kojih će prvu, pod nazivom "Uloga energetike u međunarodnim odnosima", u četvrtak poslije podne uvodnim govorom otvoriti prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić kao domaćin skupa. Okupljenima bi se, po najavama, prigodno trebao obratiti i predsjednik Republike Ivo Josipović.

PARIZ

Europski Zeleni, protunuklearni pokret za zaštitu okoliša koji se probio u politiku 1980-ih kao mladenačka treća sila, pretrpjeli su niz udaraca u Njemačkoj i Francuskoj, što je dovelo u pitanje njihovu budućnost, piše Reuters. Njemački Zeleni, pioniri političke ekologije, izgubili su na izborima 22. rujna 2,3 posto glasova u odnosu na 2009. i završili na četvrtom mjestu s 8,4 posto osvojenih glasova, iza radikalne Ljevice koja je dobila 8,6 posto, pa nisu uspjeli osigurati željenu koaliciju sa socijaldemokratima. Čelnici stranke podnijeli su zbog toga ostavke. Sada su u dilemi bi li trebali ući u koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, dok se njihovi francuski kolege spore oko toga trebaju li ostati u vladi sa socijalistima predsjednika Francoisa Hollandea. Jedan od bivših predsjedničkih kandidata francuskih Zelenih, Noel Maere, prošli je tjedan s gađenjem napustio stranku, ocijenivši da su Zeleni prodali svoje duše za vlast, ostali bez inovativnih ideja i postali "sindikat izabranih dužnosnika."

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙