FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popuštanje napetosti na Bliskom istoku spustilo cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 27. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima budući su diplomatski napori u slučajevima Sirije i Irana pomogli ublažiti zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 31 cent, na 108,87 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 57 centi i barelom se trgovalo po 102,46 dolara.

Sjedinjene Američke Države i Rusija usuglasili su nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN čiji je ciklj eliminacija sirijskog kemijskog oružja.

SAD i Iran također su počeli pregovore kako bi riješili dugotrajnu napetost zbog nuklearnog programa Teherana.

Cijene na londonskom i američkom tržištu manje su gotovo osam dolara od najviših ovomjesečnih razina, povezanih s geopolitičkom zabrinutošću za stanje na Bliskom istoku. U međuvremenu su geopolitički rizici prigušeni, ponajprije zahvaljujući diplomatskom rješenju pitanja sirijskog kemijskog oružja. Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a glasati o prijedlogu rezolucije tokom dana.

Ujedno su SAD i Iran postigli napredak u pregovorima o iranskim nuklearnim ambicijama i jučer su održali iznimno sadržajne razgovore na visokoj diplomatskoj razini, kakve nisu vodili već desetljećima.

Iranski izaslanik pri UN-ovoj agenciji za nuklearnu energiju prigušio je ipak očekivanja da bi današnji pregovori s IAEA-om mogli uroditi plodom u vrlo kratkom roku.

"Ovo je prvi sastanak pa mi se čini da nitko ne bi trebao očekivati da ćemo riješiti naše probleme na jednodnevnom sastanku", kazao je novinarima Reza Nadžafi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 106,34 dolara, što znači da je bila 19 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙